Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hør her, NSB

20.10.07

I ni måneder har jeg vært kollektivreisende med NSB og SL. Det hele startet fint, men har ikke fortsatt like bra.

Fra å være i rute hver bidige dag i flere uker, har noe tydeligvis gått galt. Siden sommeren har det vært minst to forsinkelser ukentlig, og da snakker jeg ikke bare om mindre forsinkelser på noen få minutter. I tillegg har jeg hatt den tvilsomme gleden av å være i kontakt med NSBs kundeservice, noe som ikke akkurat var en udelt positiv opplevelse. Småfrustrert over situasjonen presenterer jeg her noe enkle tiltak som vil hjelpe NSB til å yte bedre service.

Enkel tilgang til billetter

Å kjøpe billetter fra NSB er ikke gjort i en håndvending. Verken konduktørene på toget eller automatene på stasjonene kan tilby alle slags billetter. For et fullstendig utvalg må man innom en betjent stasjon. Sitter jeg hjemme og har behov for et nytt månedskort i morgen, er eneste alternativ å kjøpe enkeltbillett for å komme meg til en betjent stasjon.

Visse billetter er det faktisk mulig å få kjøpt på nettet, men nettbutikken for billetter med lokaltoget er gjemt så langt vekk at de sannsynligvis ikke ønsker seg kunder. At billetten kommer tilsendt i en konvolutt med navnet mitt håndskrevet utenpå og billetten festet til følgebrevet med binders tyder på at jeg har rett.

Mitt tips til NSB er å tilby absolutt alle billetter på følgende tre måter:

 • Over internett
 • På automatene på alle stasjoner
 • Hos konduktøren på toget

Jeg kan ikke se at det skulle være problematisk å få til noen av alternativene.

Gi meg beskjed når det er noe galt

Gjentatte ganger har jeg stått på stasjonen uten å få informasjon om forsinkelser. Senest på torsdag i forrige uke ble jeg stående på den lokale stasjonen og vente i 15 minutter uten informasjon, før jeg hoppet i bilen så jeg kunne rekke møtet jeg hadde avtalt.

Er det forsinkelser vil jeg ha beskjed om hvor lang forsinkelsen er, slik at jeg kan vurdere alternativene.

Hvem gjør hva?

Strengt tatt interesserer det meg ikke hvem som leverer hvilke tjenester. Jeg har registrert at det står NSB på toget jeg hopper på hver dag, mens det på billetten står SL. Skinnene tilhører visstnok Jernbaneverket. Utfordringen for meg som kunde består allikevel i å forstå hvem jeg skal forholde meg til. Hvor tror du jeg kjøper billetten jeg handler på nettet? Hos NSB? Hos SL?

Gi rabatt eller la være

Begge mine foreldre er pensjonister. Hvis du nå tror at de kan reise fritt rundt med pensjonistrabatt tar du skammelig feil. Pensjonister og studenter får kun rabatt på månedskort. Alle andre billetter må de betale full pris for. Hvilken markedsfjott er det som tror pensjonister har behov for månedskort?

Er man pensjonist så er man pensjonist. Er man student så er man student. Disse to gruppene bør man tilby pensjonist- og studentrabatt på alle typer billetter, hele døgnet, hele året, uansett strekning. Hvorfor gjøre det vanskelig?

Hyggelig kundeservice

Mine foreldre er som nevnt pensjonister. I sommer var det omlegginger i soneinndelingen i Oslo-området, så på vegne av mine foreldre tok jeg kontakt med NSBs kundeservice for informasjon om hvordan endringene ville påvirke dem. Riktignok fikk jeg den informasjonen jeg trengte, men på spørsmål om hvorfor disse endringene ble gjennomført, eller hvordan jeg som kunde kunne formidle mine tilbakemeldinger, fikk jeg kort til svar om at «det visste vel ikke de som jobbet på kundesenteret» og at «de kunne vel ikke videreformidle mine ønsker». Ikke kunne de sette meg i kontakt med noen som kunne gi meg disse svarene heller.

Kundeservice og NSB er to ord som ikke passer i samme setning. Sure kundebehandlere gir sure kunder, og sure kunder gidder ikke å reise kollektivt i lengden.

Dog skal det sies at jeg har møtt hyggelige konduktører også, men de er bare ikke så mange av dem.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt