Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

iPhone skaper hodebry for Apple

01.11.07

iPhone

For en uke siden innførte Apple en grense på maks to iPhone til hver kunde. Videre kan man ikke betale kontant, kun med kort. Årsaken er at Apple vil hackerne til livs, da anslagsvis hver femte iPhone blir hacket og brukt med andre nettleverandører enn AT&T.

Selv er jeg todelt i mitt syn på denne saken. På den ene siden forstår jeg at Apple ønsker å begrense omfanget av hackingen, ettersom de har en eksklusiv avtale med AT&T. På den annen side er dette et svært kraftig signal til Apple om at kundene ønsker valgfrihet. De som har lest meg en stund vet at valgfrihet og frihet generelt er svært viktig for kundene, enten det gjelder kjøp av musikk og film eller som i dette tilfellet; frihet til å velge nettleverandør.

Hvis jeg skal være nådeløst ærlig har jeg full forståelse for at kundene hacker iPhone. Jeg klandrer dem ikke et sekund, og det burde heller ikke Apple gjøre. Jeg tør påstå at salget kunne vært høyere dersom kundene fikk friheten til å velge nettleverandør selv. Samtidig vet man at Apple får godt betalt av nettleverandørene for trafikken kundene betaler for.

Poenget i denne artikkelen er at kunder ønsker valgfrihet, også hva gjelder nettleverandører av telefoni. Når leverandører ikke gir kundene valgfrihet, finner kundene omveier for å nå målet, til tross for at de kan bli lovbrytere på veien. Vi har sett det før, og vi ser det igjen. Er det riktig å skape lovbrytere for egen vinnings skyld?

Jeg spår at en eksklusiv avtale med én nettleverandør vil få en svært trang fødsel i Norge. Derfor antar jeg at Apple vil selge iPhone svært rabattert med en «foretrukket leverandør», med bindingstid på 12 måneder, og ellers dyrt uten binding.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler