Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ubevisste brukere

26.11.07

Etter å ha vært PC- og Mac-bruker i 17 år, slår det meg at det fortsatt er mange mennesker som ikke har et bevisst forhold til sin IT-hverdag. Folk flest har et bevisst forhold til personlig økonomi, hverdagslige gjøremål og annet de gjør i livet, men ikke IT. IT skal være som en bil, det vil si en greie man ikke trenger å ha et bevisst forhold til, utover det å kunne operere den. Om du velger å kjøre bil uten å være bevisst dine handlinger, kan det få fatale følger. Det kan det når du bruker en PC også, men det er ikke like visuelt som med bilen. Allikevel er både mange bilførere og IT-brukere ubevisste sine handlinger. Hvorfor er det slik?

Under lanseringen av FriProg, holdt leder av NUUG, Petter Reinholdtsen, et innlegg om hvorfor han engasjerer seg i IT. Petter hadde noen svært interessante synspunkter på hva brukere av IT-systemer synes er helt akseptabelt. Brukere må i følge dem selv «selvfølgelig» ha antivirus! Det er en helt bisarr tanke at man skal installere et program for å løse et problem et annet program har skapt. Enda sykere er det at dette problemet alltid har vært der. Jeg husker godt antivirus for Windows 3.1.

Jeg synes det er direkte skammelig at dokumentfiler kan være bærere av virus. Jeg synes det er direkte skammelig at virus kan spres via e-post. Jeg synes det er direkte skammelig at virus kan komme via din IM-klient. Jeg synes det er direkte skammelig at virus kan komme via en nettleser. Jeg synes det er direkte skammelig at det i det hele tatt er mulig å lage datavirus.

Før jeg fortsetter kan du tenke over hvilke måter du kan få virus på som du ikke var klar over. Det er skremmende, det!

Du eier en PC og har installert ett eller flere svært ressurskrevende programmer for å løse et problem produsenten av ditt operativsystem har skapt. Visste du at verdens mest utbredte antivirusprogram også er det mest ressurskrevende programmet du har installert på din PC? Skal virus virkelig være ditt problem?

Hva kan du gjøre?

Det er hovedsaklig to ting du kan gjøre for å markere din avstand mot inngrodde uvaner i IT-bransjen:

  1. La din stemme bli hørt! Føler du at du har noe viktig å si? Sørg for at det kommer ut i en eller annen form.
  2. Bytt ut det du er misfornøyd med! Du er ikke pålagt å bruke de programmene du bruker til daglig. Det er mulig å benytte gode alternativer.

Hva har jeg gjort?

  • For to og et halvt år siden installerte jeg Ubuntu på min samboers bærbare PC. Det fungerte rett ut av boksen, og har gjort det helt siden. Hun er fornøyd og får utført alt hun trenger å få utført på en PC.
  • For et halvt år siden fikk jeg en Mac. Jeg får utført alt jeg trenger å få utført og er i tillegg kvitt problemene jeg hadde tidligere.
  • Jeg uttaler meg om alt jeg har på hjertet, enten det er her i webloggen eller i fagpressen.

Når både min samboer som dyrlege og jeg som arbeider med IT får dekket våre IT-behov er det svært sannsynlig at du får det samme. Ja, det finnes masse programvare som ikke er tilgjengelig på Linux og Mac, men det er tilsvarende mange gode alternativer som fyller de samme behovene på disse plattformene.

Å bytte operativsystem er på ingen måte en fullverdig måte å skape et bevisst forhold til IT på, eller en fullstendig sikker løsning, men at du er sikrere ved å benytte Linux eller Mac fremfor Windows er jeg overbevist om.

Dette er på ingen måte en «Window$ suger»-post, som Lasse ville kalt det, men en påminnelse til deg som IT-bruker om at det er ikke alt i din hverdag som trenger å være slik du tror det må være.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler