Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bruker du åpen kildekode?

18.12.07

Open Source

Digi.no stilte nylig spørsmålet i overskriften. Siden jeg ikke har mye til overs for kommentarene i nettavisene, tenkte jeg å gjengi mine svar her, og samtidig utfordre deg på de samme punktene.

Bruker du Linux?

Jeg bruker BSD, som på samme måte som Linux er et UNIX-basert operativsystem. I tillegg har jeg en bærbar Mac med operativsystemet Mac OS X, som er bygget på BSD.

Hvilke åpen kildekode-applikasjoner bruker du? Privat? På jobb?

Flesteparten av applikasjonene jeg benytter er såkalt fri programvare, også kalt åpen kildekode av enkelte. Jeg kommer tilbake til disse to begrepene i siste avsnitt. Listen over applikasjoner jeg benytter til daglig er tidligere publisert her på bekkelund.net.

Lager du egne åpen kildekode-programmer? Får du betalt for det?

Jeg jobber som partner av et selskap som leverer fri programvare. Selskapet gir oss kunder og vi gir selskapet penger for at de gir oss kunder. Vi slipper jobben med å selge, de slipper jobben med å levere prosjektene til kundene og begge får en felles referansekunde. En fantastisk modell som begge parter er svært fornøyde med.

Har du tro på åpen kildekode som en kommersiell bærekraftig forretningsmodell?

Forrige punkt tatt i betraktning: ja definitivt!

Hvordan ser du på åpen kildekode?

Kundene vil ha fri programvare, enten de er offentlige etater, private bedrifter eller privatpersoner. Imidlertid må det et stykke bevisstgjøring til for å forstå hvorfor. Kundene vil ha fri programvare på samme måte som de vil ha åpne standarder og musikk uten DRM, fordi det er til det beste for kundenes økonomi.

Bør vi kalle det åpen kildekode eller fri programvare? Hvorfor? Har du eventuelt et bedre forslag?

Dette er ikke et spørsmål om å velge mellom to begreper. Åpen kildekode og fri programvare er to forskjellige ting. Riktignok er fri programvare åpen kildekode, men åpen kildekode er ikke nødvendigvis fri programvare.

Åpen kildekode

Åpen kildekode betyr at kildekoden til programmet er tilgjengelig for innsyn, det vil si at du kan lese kildekoden og forstå hvordan programmet fungerer. Det betyr imidlertid ikke at du kan benytte programmet slik du selv ønsker, selv om det som regel er slik med programmer basert på åpen kildekode.

Selv om kildekoden er tilgjengelig for innsyn og endringer, kan det allikevel være at du må betale for programvaren, både i anskaffelse og årlig vedlikehold. ERP-systemet Microsoft Dynamics AX er et slikt eksempel. Man betaler for programvaren og kan betale for muligheten til å gjøre endringer i deler av kildekoden via en egen utviklingspakke som følger med.

Fri programvare

Som nevnt er fri programvare også åpen kildekode. Det vil altså si at du har tilgang til å studere kildekoden og gjøre endringer i den slik du selv måtte ønske. I tillegg kan du benytte programvaren omtrent som om den var din egen. Du kan dele ut kopier til familie, venner og bekjente, du kan bruke programvaren på så mange maskiner du måtte ønske, og du kan bruke programvaren slik det passer deg. For detaljert informasjon om fri programvare, har NUUG en folder som gir en svært god og lettfattelig innføring.

Dette er altså mine svar. Hvordan ser dine ut? Legg igjen en kommentar! :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt