Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nok prat, Microsoft!

20.12.07

Microsoft har brukt svært mye tid og penger på lobbyvirksomhet for sitt dokumentformat, OOXML. Sjelden har et dokumentformat, eller en hendelse i IT-bransjen for den saks skyld, blitt hauset opp så til de grader som OOXML-debatten.

Utfallet av debatten har heldigvis blitt til det beste for kundene og forbrukerne. Microsoft og ECMA har ikke fått sertifisert OOXML gjennom Fast Track hos ISO, og nå har blant annet ODF blitt valgt som foretrukket dokumentlagringsstandard i det offentlige i Norge, til fordel for OOXML. Utfallet er selvfølgelig uheldig for Microsoft. Dette kan bety starten på slutten for Microsofts dominans, hvilket kommer kundene og forbrukerne til gode.

Som følger av beslutningen her i Norge, har Microsoft gått ut og fremholdt at OOXML burde vært med i regjeringens liste over foretrukne dokumentformater. Jeg siterer fra Digi.no:

– Vi mener at Open XML skulle vært med i Regjeringens liste, sier Knut Morten Aasrud, sjef i Microsoft Norge, til digi.no. – Det er en god standard som treffer brede brukergrupper, og vi ser ikke hvorfor den ikke er med.

Aasrud er nok smertelig klar over hvorfor OOXML ikke er med i regjeringens liste, men skulle det være noen tvil gir jeg deg her en kort liste som forklarer hvorfor OOXML ikke bør være foretrukket dokumentformat:

 • Det er levert inn over 3200 merknader til OOXML fra forskjellige nasjonale ISO-komiteer. Av disse er det omtrent 1500 merknader som er like, det vil si at de forskjellige medlemslandene i ISO har påpekt 1500 mangler i OOXML. Microsoft ber regjeringen om å godkjenne bruk av et dokumentformat som fortsatt har 1500 mangler.
 • OOXML er ikke implementert i en eneste applikasjon. Hvordan kan Microsoft foreslå å bruke OOXML når det ikke finnes en eneste applikasjon som støtter formatet?
 • OOXML er beviselig ikke et åpent format. For å benytte seg av dokumenter publisert som OOXML vil man fortsatt være avhengig av Microsoft Office.
 • Vi har allerede ODF, som løser de samme formålene som OOXML. Det er altså ikke noe poeng i å ha to standarder til å løse samme formål.
 • OOXML er leverandøravhengig, ettersom det ikke er åpent.

For å være helt klar i talen: Microsoft må nå ta til seg kritikken mot OOXML og foreta nødvendige justeringer i standarden, før det i det hele tatt er interessant å vurdere den som en aktuell dokumentstandard. Inntil da foreslår jeg at Microsoft går i tenkeboksen i stedet for å provosere både regjeringen og brukerne.

Standard Norge har talt, og sagt nei til OOXML. ISO har talt, og sagt nei til OOXML. Regjeringen har talt, og sagt nei til OOXML. Ta et hint, Microsoft! Vi vil ikke ha OOXML i eksisterende form!

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt