Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nok prat, Microsoft!

20.12.07

Microsoft har brukt svært mye tid og penger på lobbyvirksomhet for sitt dokumentformat, OOXML. Sjelden har et dokumentformat, eller en hendelse i IT-bransjen for den saks skyld, blitt hauset opp så til de grader som OOXML-debatten.

Utfallet av debatten har heldigvis blitt til det beste for kundene og forbrukerne. Microsoft og ECMA har ikke fått sertifisert OOXML gjennom Fast Track hos ISO, og nå har blant annet ODF blitt valgt som foretrukket dokumentlagringsstandard i det offentlige i Norge, til fordel for OOXML. Utfallet er selvfølgelig uheldig for Microsoft. Dette kan bety starten på slutten for Microsofts dominans, hvilket kommer kundene og forbrukerne til gode.

Som følger av beslutningen her i Norge, har Microsoft gått ut og fremholdt at OOXML burde vært med i regjeringens liste over foretrukne dokumentformater. Jeg siterer fra Digi.no:

– Vi mener at Open XML skulle vært med i Regjeringens liste, sier Knut Morten Aasrud, sjef i Microsoft Norge, til digi.no. – Det er en god standard som treffer brede brukergrupper, og vi ser ikke hvorfor den ikke er med.

Aasrud er nok smertelig klar over hvorfor OOXML ikke er med i regjeringens liste, men skulle det være noen tvil gir jeg deg her en kort liste som forklarer hvorfor OOXML ikke bør være foretrukket dokumentformat:

  • Det er levert inn over 3200 merknader til OOXML fra forskjellige nasjonale ISO-komiteer. Av disse er det omtrent 1500 merknader som er like, det vil si at de forskjellige medlemslandene i ISO har påpekt 1500 mangler i OOXML. Microsoft ber regjeringen om å godkjenne bruk av et dokumentformat som fortsatt har 1500 mangler.
  • OOXML er ikke implementert i en eneste applikasjon. Hvordan kan Microsoft foreslå å bruke OOXML når det ikke finnes en eneste applikasjon som støtter formatet?
  • OOXML er beviselig ikke et åpent format. For å benytte seg av dokumenter publisert som OOXML vil man fortsatt være avhengig av Microsoft Office.
  • Vi har allerede ODF, som løser de samme formålene som OOXML. Det er altså ikke noe poeng i å ha to standarder til å løse samme formål.
  • OOXML er leverandøravhengig, ettersom det ikke er åpent.

For å være helt klar i talen: Microsoft må nå ta til seg kritikken mot OOXML og foreta nødvendige justeringer i standarden, før det i det hele tatt er interessant å vurdere den som en aktuell dokumentstandard. Inntil da foreslår jeg at Microsoft går i tenkeboksen i stedet for å provosere både regjeringen og brukerne.

Standard Norge har talt, og sagt nei til OOXML. ISO har talt, og sagt nei til OOXML. Regjeringen har talt, og sagt nei til OOXML. Ta et hint, Microsoft! Vi vil ikke ha OOXML i eksisterende form!

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Programvare Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler