Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Debatt om OOXML

22.02.08

Computerworld TV (CWTV) har i dag en debatt mellom Håkon Wium Lie og Shahzad Rana.

Kilde: Computerworld — Betalt av Microsoft

Litt interessant finner jeg det at journalisten omtaler OOXML som «Microsoft Office Open XML». Det tyder for meg på at folk forbinder OOXML med Microsoft og ikke Ecma. Innledningsvis ser man også Rana understreke at det er Ecma som fronter dette, og ikke Microsoft. Journalisten påpeker videre at det er Microsoft som kjører hele PR-løpet, og at han aldri har hørt noe fra Ecma. Personlig er jeg ikke i tvil om at Microsoft benytter Ecma som mikrofonstativ for å få den gjennomslagskraften de trenger i denne prosessen.

Interessant er det også at Rana ikke vet hvorfor det er så viktig for Microsoft å få OOXML ISO-sertifisert. Håkon Wium Lie understreker heldigvis dette poenget godt, nemlig fordi myndighetene ønsker å benytte ISO-standarder. Til og med journalisten understreker dette senere i debatten.

Håkon Wium Lie fremhever de samme argumentene jeg selv har presentert, nemlig at Microsoft pusher OOXML så kraftig for å beholde kontrollen over formatene. Det er hevet over enhver tvil at de ikke bidrar til ODF fordi det ikke gir dem tilstrekkelig kontroll over ODF til at brukerne fortsatt vil velge Microsoft Office.

Rana trekker også frem Patrick Durusaus uttalelse om at prosessen er åpen, men overser poenget om at det ikke bare er prosessen som diskuteres, men formatet.

Akkurat som meg påpeker også Håkon Wium Lie at Microsoft benytter skitne triks i denne prosessen, uten at Rana tar like kraftig til motmæle som det han gjorde her. Hvorfor påpeker Wium Lie også dette? Er det noe udokumenterbart både Wium Lie og jeg har antakelser om? Wium Lie trekker også frem hvordan Microsoft kjøper seg stemmer i denne prosessen. Jeg synes også Rana i flere tilfeller går rett i en aggressiv forsvarsposisjon, noe som også har preget debatten andre steder. Senest denne uken var jeg i en samtale med to venner av meg som også påpekte at Microsoft og deres allierte har en svært aggressiv ovenifra-og-ned-holdning til alle som uttaler seg kritisk om OOXML eller sertifiseringsprosessen.

Takk til Svend Andreas for tips! :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler