Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Lavmål is the new Religionskriger

29.02.08

Begrepet «religionskriger» ser ut til å være i ferd med å bli brukt opp. Microsofts velkjente begrep de stempler alle kritikere med, er i ferd med å miste sin betydning. Når folk ser Microsoft ta begrepet «religionskriger» i bruk, har de etterhvert forstått at argumentet fremsatt av den som kritiserer Microsoft faktisk er et legalt og godt argument. Dette ser Microsoft selv ut til å ha innsett. De har derfor tatt i bruk et nytt begrep som de setter i sammenheng med sine kritikere: «lavmål».

Gjentatte ganger har undertegnede blitt stemplet med det relativt nedlatende begrepet «lavmål». Jeg er lavmål. Argumentene mine er lavmål. Retorikken min er lavmål. Meningene mine er lavmål. Og så videre. Jeg har frekventert nettet i 13 år og i løpet av denne perioden grodd svært tykk hud. Lavmål biter ikke på meg.

Tidligere denne uken kunne vi i Computerworld se hvordan informasjonsdirektør i Microsoft, Eirik Lae Solberg stempler Håkon Wium Lie med begrepet «lavmål», etter debatten Håkon Wium Lie hadde med Shahzad Rana. Lae Solberg hevder at «Wium Lie forsøpler debatten». Selvfølgelig forsøpler han debatten for Microsoft, han er jo en av de som har et solid og faglig forankret utgangspunkt for å uttale seg. Microsoft kaller det å forsøple debatten. Selv er jeg ikke helt sikker på om det er Wium Lie som står for søppelet.

Lae Solberg hevder videre at Wium Lie går løs på personer og selskaper når synspunktene hans blir for svake. Reaksjonene blant annet her i min egen weblogg tyder på noe helt annet. Da er det svært enkelt for Microsoft å innta offerrollen ved å latterliggjøre argumenter som faktisk er gode og riktige. Microsoft begir seg således ned på det nivået de beskylder andre for å befinne seg på. Men det er jo det som er problemet til Microsoft, de har jo ingen gode argumenter å spille tilbake. I hvert fall ikke i denne saken.

Jeg er innrettet slik at jeg har mekanismer som forteller meg at jeg skal ha normal kildekritikk i forhold til alle påstander jeg leser eller hører, også selv om de er fremsatt av autoriteter som Håkon Wium Lie. Allikevel, når Håkon Wium Lie uttaler seg lytter man, reflekterer og forholder seg til hans budskap. Microsoft inntar den vanlige posisjonen ved å stemple Håkon Wium Lies uttalelser som lavmål. Hadde denne debatten vært for et år siden ville vi sett Microsoft kalle ham en religionskriger. Vi har altså hørt det før.

Retorikken Microsoft og deres likesinnede fører minner meg om en del av livet som forlengst er forbi. En tid da argumenter som «Hva med deg sjæl’a? Du er jo en bæsj!» enkelt kunne parkere en diskusjon. Selv om jeg personlig ikke har et mål om å bli voksen, er dette allikevel argumenter jeg har blitt for gammel til å la meg affektere av. Så, ja, for en gangs skyld er jeg enig med Microsoft — denne delen av debatten er lavmål.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler