Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

En dag med Vista

12.04.08

Windows Vista

Jeg har nylig tilbrakt en dag med Windows Vista, Microsofts flaggskip. Jeg kan like gjerne oppsummere med en gang: Vista er uten sidestykke det mest elendige operativsystemet jeg noensinne har benyttet, og jeg merker at jeg må anstrenge meg for å ikke la dette bli en alt for usaklig artikkel. «Wow»-effekten er definitivt til stede. Man kan ikke la være å måpe over hvor mye penger som er nedlagt når man ser hvor dårlig resultatet har blitt.

Maskinen

Maskinen som ble benyttet var en splitter ny Lenovo, kjøpt tidligere denne våren. Det skulle med andre ord ikke stå på maskinvaren. Dog var den proppet med i overkant mye pre-installert programvare, noe som åpenbart gikk ut over ytelsen. Det spiller imidlertid ingen rolle; det er fabrikkleveransen den jevne bruker må forholde seg til.

Ytelse

Det første som slår meg er oppstartstiden. Å bruke 12 minutter på å starte er under enhver kritikk.

Når maskinen først er stablet på beina, skulle man tro at det verste var unnagjort. Det skulle imidlertid vise seg at det var her det verste startet. Harddisken jobbet kontinuerlig, og var kun rolig når det ikke kjørte applikasjoner.

Å åpne en applikasjon var et kapittel sidestilt med oppstarten av operativsystemet. Med unntak av Internet Explorer brukte de fleste applikasjoner jevnt over såpass mye tid på å starte opp at det var direkte irriterende. Når applikasjonene først var startet gikk det for det meste greit, med unntak av den tidligere nevne kontinuerlige raslingen i harddisken.

Forsinkelse

Det aller mest irriterende, som fullstendig ødela mitt inntrykk av Vista, var forsinkelsen i handlingene. Fra jeg trykket på Start-knappen til menyen spratt opp gikk det i snitt 2 sekunder. Å velge et menyvalg var forsinket med et snaut sekund, og det samme med valg av applikasjon i Start-menyen.

I Windows Media Player gikk det fort 4-5 sekunder i selskap av dette snurrende ikonet fra jeg dobbeltklikket på en låt til den startet å spille.

Jevnt over var forsinkelsene merkbare og svært irriterende, og jeg håper definitivt ikke dette er en innstilling som er satt i operativsystemet. Jeg har også merket meg at andre også klager over dette.

Feil

Det eneste positive var at jeg med ett unntak ikke opplevde noen direkte feil i Vista, selv om jeg bestemt vil påstå at ytelsesproblemene er en kritisk feil. Internet Explorer måtte omstartes tre ganger i løpet av dagen for å fungere skikkelig. Utover dette trenger jeg nok mer enn en dag for å finne eventuelle feil, så erfaringsgrunnlaget var noe tynt.

Interaksjon med brukeren

Når du surfer nettet blir du nedlesset med dialogbokser som ber deg om å ta stilling til farlige websider, phishing og programmer med potensielle virus. Hvis du først skal laste ned og installere et program, blir du først bedt om å akseptere at du skal laste det ned, deretter velge plassering av filen, så kjøre installasjonsprogrammet, bekrefte at du virkelig vil kjøre installasjonsprogrammet, taste administratorpassord for så å installere programmet. Her snakker vi både belte og bukseseler. Hørte jeg noen rope ulv?

Videre er Vista svært glad i å fortelle deg hva som til enhver tid skjer i kulissene. Irriterende meldinger popper med jevne mellomrom opp i systemskuffen, for å fortelle meg ting jeg overhodet ikke er interessert i eller har behov for å vite.

Hvordan kan du gjøre det bedre?

For å slippe å gro kronisk magesår av Vista, finnes det heldigvis noen innstillinger du kan skru på for å forbedre ytelsen. Du kan deaktivere Vista-temaet, og gå for det gamle Windows 2000-utseendet, slik man også kan med Windows XP, du kan deaktivere animerte menyer og gjennomsiktige vinduer, du kan deaktivere en del av dialogboksene, og vips har du et minneslukende Windows 2000-wannabe-OS.

Dommen er klar:

Martin fraråder bruk av Windows Vista

Dette er definitivt ikke et forsøk på å starte enda en OS-krig, men en subjektiv vurdering av min opplevelse av en dag med Windows Vista. Jeg kan derfor rolig være enig med Kyrre i at Windows Vista bør stoppes.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler