Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvorfor tar ikke Blu-ray av?

19.05.08

Tidligere i år kunne jeg fortelle hvordan Blu-ray vant formatkrigen over HD DVD. I Digi.no kan vi i dag lese at Blu-ray fortsatt ikke har tatt av. Jeg kan kun snakke for meg selv, men synser i denne artikkelen litt rundt hvorfor Blu-ray bruker lang tid på å bli et utbredt format.

Blu-ray-spiller — et nødvendig onde

Den eneste årsaken til at jeg sannsynligvis kommer til å skaffe meg en Blu-ray-spiller, er at det er det eneste fungerende alternativet til å gi meg materiale i full HD som jeg selv kan forvalte slik jeg ønsker. Parallellen kjenner vi igjen fra både CD-er og DVD-er, hvor jeg kjøper begge deler for så å rippe det over i et åpent format som kan spilles av på de enheter som jeg ønsker, og ikke de enheter produsenten ønsker.

Hvis innholdsprodusentene tilbyr meg innhold for kjøp på nettet, slik at jeg kan forvalte det slik jeg selv ønsker, vil jeg aldri komme til å kjøpe en Blu-ray-spiller. Det tror jeg imidlertid ligger så langt frem i tid at innkjøp av en Blu-ray-spiller vil være en nødvendighet.

For meg er det noen få men viktige argumenter for hvorfor jeg ikke har kjøpt meg en Blu-ray-spiller:

 • Blu-ray-spillere er fortsatt for dyre, sammenlignet med DVD.
 • Blu-ray-plater er fortsatt for dyre, sammenlignet med DVD.
 • Det finnes (så vidt jeg vet) ingen programmer for å rippe Blu-ray-plater på Mac.
 • Det finnes (så vidt jeg vet) ingen programmer for encoding og transcoding av Blu-ray-materiale på Mac.
 • Utvalget Blu-ray-plater er ikke like stort som DVD.

Jeg vil for øvrig legge til at jeg sannsynligvis har kjøpt min siste DVD-plate, i påvente av at ovennevnte punkter skal forsvinne. Legg også merke til at jeg kun omtaler enheter som spiller av Blu-ray. For meg er opptaksmuligheter ikke et poeng. Jeg kan ikke se for meg hvorfor man skal produsere en plastplate med mer eller mindre statisk innhold, hvor man ikke står like fritt til å gjøre endringer som for eksempel i et filsystem.

Early adopters bruker nettet

I teknologisammenheng snakker man ofte om såkalte early adopters, det vil si brukere som er tidlig ute med å adoptere ny teknologi. I denne saken virker det på meg som om Blu-ray ikke har fått den nødvendige mengden early adopters som skal til for at Blu-ray skal ta av i resten av forbrukermarkedet. Jeg tror det er flere årsaker til at antallet early adopters er lavt:

 1. Hvorfor skal man fortsette å kjøpe fysiske medier når nettet er fullstendig tilrettelagt for kjøp og distribusjon av digitalt innhold?
 2. Enkelte har ingen betenkeligheter med å laste ned piratkopiert materiale, fordi kanalene de ønsker for kjøp og distribusjon ikke finnes. Piratkopiering blir en motreaksjon.
 3. De samme menneskene som distribuerer og / eller laster ned piratkopiert materiale, mener kvalitet og format på materialet er tilstrekkelig. De har ikke tilgang til originalmaterialet, men det plager dem ikke.

Dette er kun mine betraktninger rundt Blu-rays manglende utbredelse og må ikke tas for å være fakta i saken.

Har du noen synspunkter i denne saken? Legg i så fall igjen en kommentar! :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt