Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Testet: Canon EOS 5D Mark II

20.11.08

Canon EOS 5D Mark II

Det er sannsynligvis akkurat dette Canon håpet jeg ville skrive, da de inviterte meg til å prøve deres nye Canon EOS 5D Mark II: At det er et teknologisk banebrytende produkt. At det har høy vil-ha-faktor. At jeg nesten lot det ene testeksemplaret skli ned i vesken ved en «tilfeldighet».

Det hindrer meg uansett ikke fra å skrive akkurat dette. At jeg skriver et par negative kommentarer i tillegg, bekymrer de nok mindre. De negative sidene ved dette kameraet er de allerede klar over, og er uansett ikke spesielt prekære. I hvert fall ikke fra mitt ståsted.

Canon EOS 5D Mark II er omtrent like stort som forgjengeren, samt mitt Canon EOS 30D. Kvaliteten føles god og kameraet ligger svært godt i mine store labber. Værtettingen, det vil si tetting mot fukt og støv, skal angivelig være den beste i klassen, i følge Canon. Værtetting er noe de kan fra blant annet Canon EOS 1Ds Mark III, så jeg ser ingen grunn til å tvile på deres egne utsagn om denne fortreffeligheten.

De tre første tingene jeg reagerte på var litt annerledes meny, litt annerledes display og litt annerledes kontrollhjul på toppen enn hva jeg er vant til fra 30D. Hvorvidt annerledes er godt, er vanskelig å si, all den tid alle endringer må prøves over tid for å gi ordentlig mening. Forskjellene var uansett ikke så store at eventuelle personer med de gamle løsningene i fingrene ville få problemer.

Ekstra dårlig gjort var det å låne vekk kameraet med blant annet et Canon EF 14mm f/2.8L II USM super-vidvinkel, et objektiv jeg har siklet lenge på. Eller et Canon EF 85mm f/1.2L II USM portrettobjektiv. Eller et Canon EF 500mm f/4.0L IS USM teleobjektiv. Dere som synes synd på spilleavhengige bør samtidig sende en medfølende tanke til oss hobbyfotografer hvis inntekt ikke står i stil til ønskelisten. Bare i USA ville disse tre objektivene loppet meg for nesten 10 000,- USD.

Det er vanskelig å skrive noe spesielt om praktisk bruk. Kjenner man Canon, kjenner man også deres EOS 5D Mark II. De er enkle og raske å bruke. Om det var noe jeg skulle sette fingeren på, var det lavt antall bilder i serie, kun 3,9 bilder per sekund. Det har tidligere vært diskutert hvorvidt det har vært problematisk med «bare» 9 autofokuspunkter, for eksempel for sportsfotografering, men dette problemet blir så vidt meg bekjent løst med 6 ekstra hjelpepunkter.

Det som i mine øyne gjør Canon EOS 5D Mark II til teknologisk banebrytende, er blant annet videopptak i full HD-kvalitet (1080p). Video på et stillbildekamera er for så vidt ingen nyhet, men at det skjer i full HD med 30 bilder per sekund på et kamera med imponerende lysfølsomhet, er overlegent alt jeg har sett tidligere. Jeg har tidligere henvist til Vincent Laforets imponerende film, skutt utelukkende med Canon EOS 5D Mark II.

En annen banebrytende spesifikasjon er den imponerende lysfølsomheten. Canon har alltid vært kjent for å være overlegne hva gjelder billedkvalitet på høye ISO-verdier. Nå imponerer de igjen ved å videreføre den gode billedkvaliteten på enda høyere ISO-verdier, opptil 25 600. At Canon leverer god billedkvalitet i dårlig lys er sannsynligvis kjent for alle som har hatt interesse av det. Canon EOS 5D Mark II har en ISO-skala fra 50 til svimlende 25 600, mot mitt 30D som går fra 100 til 3200.

Canon EOS 5D Mark II har også innebygget funksjonalitet for å eliminere uønskede effekter som for eksempel vignettering, funksjonalitet jeg ikke har sett på andre kamera tidligere.

Her er et par testbilder skutt med et Canon EF 14mm f/2.8L II USM. Kjennere vil sikkert dra kjensel på Marius Arnesen og Eirik Solheim fra NRKbeta.

Testbilde skutt med Canon EOS 5D Mark II

Testbilde skutt med Canon EOS 5D Mark II

Trykk på bildene for originalstørrelsen.

Jeg har dessverre ikke et langvarig testgrunnlag på Canon EOS 5D Mark II. Imidlertid er jeg overbevist om at dersom du er i markedet for et kamera i denne klassen, vil Canon EOS 5D Mark II være et svært godt valg. Dersom spesifikasjonene ikke har blitt akterutseilt før lommeboken tillater det, vil Canon EOS 5D Mark II bli å finne i min fotoveske en gang i framtiden.

Martin anbefaler Canon EOS 5D Mark II

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt