Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Testet: Canon EOS 5D Mark II

20.11.08

Canon EOS 5D Mark II

Det er sannsynligvis akkurat dette Canon håpet jeg ville skrive, da de inviterte meg til å prøve deres nye Canon EOS 5D Mark II: At det er et teknologisk banebrytende produkt. At det har høy vil-ha-faktor. At jeg nesten lot det ene testeksemplaret skli ned i vesken ved en «tilfeldighet».

Det hindrer meg uansett ikke fra å skrive akkurat dette. At jeg skriver et par negative kommentarer i tillegg, bekymrer de nok mindre. De negative sidene ved dette kameraet er de allerede klar over, og er uansett ikke spesielt prekære. I hvert fall ikke fra mitt ståsted.

Canon EOS 5D Mark II er omtrent like stort som forgjengeren, samt mitt Canon EOS 30D. Kvaliteten føles god og kameraet ligger svært godt i mine store labber. Værtettingen, det vil si tetting mot fukt og støv, skal angivelig være den beste i klassen, i følge Canon. Værtetting er noe de kan fra blant annet Canon EOS 1Ds Mark III, så jeg ser ingen grunn til å tvile på deres egne utsagn om denne fortreffeligheten.

De tre første tingene jeg reagerte på var litt annerledes meny, litt annerledes display og litt annerledes kontrollhjul på toppen enn hva jeg er vant til fra 30D. Hvorvidt annerledes er godt, er vanskelig å si, all den tid alle endringer må prøves over tid for å gi ordentlig mening. Forskjellene var uansett ikke så store at eventuelle personer med de gamle løsningene i fingrene ville få problemer.

Ekstra dårlig gjort var det å låne vekk kameraet med blant annet et Canon EF 14mm f/2.8L II USM super-vidvinkel, et objektiv jeg har siklet lenge på. Eller et Canon EF 85mm f/1.2L II USM portrettobjektiv. Eller et Canon EF 500mm f/4.0L IS USM teleobjektiv. Dere som synes synd på spilleavhengige bør samtidig sende en medfølende tanke til oss hobbyfotografer hvis inntekt ikke står i stil til ønskelisten. Bare i USA ville disse tre objektivene loppet meg for nesten 10 000,- USD.

Det er vanskelig å skrive noe spesielt om praktisk bruk. Kjenner man Canon, kjenner man også deres EOS 5D Mark II. De er enkle og raske å bruke. Om det var noe jeg skulle sette fingeren på, var det lavt antall bilder i serie, kun 3,9 bilder per sekund. Det har tidligere vært diskutert hvorvidt det har vært problematisk med «bare» 9 autofokuspunkter, for eksempel for sportsfotografering, men dette problemet blir så vidt meg bekjent løst med 6 ekstra hjelpepunkter.

Det som i mine øyne gjør Canon EOS 5D Mark II til teknologisk banebrytende, er blant annet videopptak i full HD-kvalitet (1080p). Video på et stillbildekamera er for så vidt ingen nyhet, men at det skjer i full HD med 30 bilder per sekund på et kamera med imponerende lysfølsomhet, er overlegent alt jeg har sett tidligere. Jeg har tidligere henvist til Vincent Laforets imponerende film, skutt utelukkende med Canon EOS 5D Mark II.

En annen banebrytende spesifikasjon er den imponerende lysfølsomheten. Canon har alltid vært kjent for å være overlegne hva gjelder billedkvalitet på høye ISO-verdier. Nå imponerer de igjen ved å videreføre den gode billedkvaliteten på enda høyere ISO-verdier, opptil 25 600. At Canon leverer god billedkvalitet i dårlig lys er sannsynligvis kjent for alle som har hatt interesse av det. Canon EOS 5D Mark II har en ISO-skala fra 50 til svimlende 25 600, mot mitt 30D som går fra 100 til 3200.

Canon EOS 5D Mark II har også innebygget funksjonalitet for å eliminere uønskede effekter som for eksempel vignettering, funksjonalitet jeg ikke har sett på andre kamera tidligere.

Her er et par testbilder skutt med et Canon EF 14mm f/2.8L II USM. Kjennere vil sikkert dra kjensel på Marius Arnesen og Eirik Solheim fra NRKbeta.

Testbilde skutt med Canon EOS 5D Mark II

Testbilde skutt med Canon EOS 5D Mark II

Trykk på bildene for originalstørrelsen.

Jeg har dessverre ikke et langvarig testgrunnlag på Canon EOS 5D Mark II. Imidlertid er jeg overbevist om at dersom du er i markedet for et kamera i denne klassen, vil Canon EOS 5D Mark II være et svært godt valg. Dersom spesifikasjonene ikke har blitt akterutseilt før lommeboken tillater det, vil Canon EOS 5D Mark II bli å finne i min fotoveske en gang i framtiden.

Martin anbefaler Canon EOS 5D Mark II

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Foto Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler