Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Trådløst med Apple

05.03.09

Apple

Elsket og hatet. Få produsenter har så polariserte meningsytrere som Apple sine. Selv tenker jeg elsket av alle som har en og hatet av de som aldri har hatt en. Jeg er i hvert fall svært fornøyd. Uansett, jeg har akkurat bygget om og utvidet infrastrukturen i hjemmet med god hjelp fra et par produkter med eplelogo på.

Time Capsule

Apple Time Capsule

Time Capsule er en kombinert harddisk og ruter i ett. Ruteren er av typen 802.11n og benyttes til å dele ut IP-adresser til alle enhetene i hele huset, alt fra de kablede med Gigabit Ethernet til de trådløse. Den nye modellen kommer også med dobbel radio for trådløst nettverk, dersom det er et poeng for deg.

Harddisken benyttes til sikkerhetskopiering av filer med Time Machine. Tipset jeg fikk om å hacke til Time Machine for nettverksdisker var for så vidt godt nok, men sikkerhetskopieringen hadde en lei tendens til å rapportere feil regelmessig. Med Time Capsule går sikkerhetskopieringen helt problemfritt, uten at jeg dveler nærmere på årsakene.

Først foretar man et engangsoppsett av Time Machine, deretter går resten automagisk.

Time Machine

Skulle man ha behov for å gjenopprette filer, åpner man Time Machine og navigerer bakover i tid. Man får da opp maskinen slik den så ut ved hver backup.

Time Machine

Nå sikkerhetskopierer både min bedre halvdel og jeg våre maskiner til Time Capsule.

AirPort Express

Apple AirPort Express

Jeg har akkurat gått til anskaffelse av ny skriver. Det ble et nødvendig onde som tvang seg frem på hjemmekontoret, spesielt når deadline på Friprogmagasinet nærmet seg. Skriveren ville jeg koble til det trådløse nettverket, slik at jeg kan skrive ut trådløst fra samtlige maskiner.

Riktignok kunne jeg koblet skriveren til Time Capsule, men den er plassert på uhensiktsmessig sted. Derfor gikk jeg til anskaffelse av en AirPort Express, slik at skriveren kan plasseres hvor som helst, bare det er en stikkontakt i nærheten.

Som en hyggelig bonus er det også lydutgang på AirPort Express, hvor man kan plugge til et par høyttalere og streame musikk fra en hvilken som helst Mac. Dermed kan jeg kutte ut enda en ledning på hjemmekontoret.

Skjønnheten i det enkle

Man kan mene så mangt om Apple, men det er hevet langt over enhver tvil at de har en helt unik fokus på detaljer. Alt, absolutt alt, har passert en designhomo designer på Apples hovedkvarter i Cupertino i California. Emballasje, brukermanualer, ledninger og selve enhetene. Det ryktes til og med at Apple tilsetter emballasjen et duftstoff som visstnok skal gi underbevisstheten positive assosiasjoner med Apples produkter.

Ikke bare er Apple-produktene pene å se på, de er også like enkle i sin bruk. Apple tilbyr verktøyet AirPort Utility for administrasjon av alt trådløst utstyr fra Apple, enten det er Time Capsule eller AirPort Express. Med noen få klikk var både Time Capsule og AirPort Express på beina, og det fungerte fra første øyeblikk.

AirPort Utility

Mest imponert var jeg over AirPort Express. Jeg koblet til skriveren, dyttet inn stikkontakten, skriveren fant seg selv i skriverpanelet og vips var det hele på plass.

Som nevnt kan man mene så mangt om Apple, deres produkter og politikk, men IT-bransjen har svært mye å lære av Apple hva gjelder enkelhet, design og brukervennlighet.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler