Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Vepsebolet

24.04.09

Da jeg var liten hadde vi jordveps bak huset. Det hadde kommet meg for øre at jordveps var uheldig, og at den måtte fjernes.

Ansvarsbevisst som jeg var, fikk jeg det for meg at politibatongen av plast, som jeg akkurat hadde fått til bursdag, måtte være et yndet redskap for å fjerne jævelskapen.

Det gikk som det måtte gå, og tilbake satt en stukken, forgrått guttunge med en politibatong av plast og fikk trøst av mor.

Historien har et poeng.

I forrige uke vant underholdningsbransjen saken de kjørte mot The Pirate Bay. Alle oppegående mennesker, meg inkludert, er enige om at The Pirate Bay ikke kunne leve.

Spørsmålet er om underholdningsbransjen har stukket sin politibatong inn i et vepsebol.

Forståsegpåere påpeker dommens riktighet og viktighet. Jeg har ingen problemer med å være helt enig i det de skriver. Dommen er riktig. Det er også viktig å anmelde lovbrudd, heter det. Og det er jeg også enig i.

Men er det i dette tilfellet smart?

Som markedsfører ansatt for underholdningsbransjen ville jeg sannsynligvis ledd en gråtkvalt latter over seieren over The Pirate Bay. Jeg ville ledd fordi vi vant saken. Jeg ville grått fordi vi ikke hadde et eneste tilbud til de millioner av mennesker som mer enn 10 år etter Napster fortsatt venter på å kjøpe digitalt innhold over nettet.

Pirater er ikke kunder, heter det. Og det er jeg helt enig i. Men ville piratene vært pirater hvis underholdningsbransjen hadde hatt en fantastisk nettbutikk for kjøp av digitalt innhold?

Jeg tror ikke det.

I stedet har altså underholdningsbransjen stukket politibatongen i vepsebolet.

Og nå er vepsene sinte. Veldig sinte.

I Sverige finnes et politisk parti ved navn Piratpartiet. Jeg gir på ingen måte min støtte til partiet, for jeg kjenner ikke til alt hva de står for, men etter at dommen falt i The Pirate Bay-saken ser statistikken som viser medlemstallene ut som følger:

Medlemsstatistikk for Piratpartiet

Kilde: Piratpartiet.se – Trykk på statistikken for en større utgave

Piratpartiet har altså mer enn doblet sin medlemsmasse på mindre enn en uke.

Jeg tør spå at latteren og champagnekorkene du hører fra underholdningsbransjen om ikke lenge blir overdøvet av summing fra sinte veps. Spesielt hvis underholdningsbransjen nå ikke stabler et godt alternativ på beina i løpet av særdeles kort tid.

Det heter seg at den som ikke kjenner historien er dømt til å gjenta den. Har virkelig ikke underholdningsbransjen og forståsegpåerne lært noe som helst av Napster, Gnutella, KaZaA og tilsvarende saker? De ble tatt ned, en etter en. Hver gang har det dukket opp ti nye, alle enda vanskeligere å ta knekken på. Jeg mener altså at den beste måten å ta knekken på pirater på ikke nødvendigvis er å saksøke dem, men å konkurrere dem ut.

Hva som kommer etter The Pirate Bay er vanskelig å spå. Men jeg tør spå at det kommer tilsvarende tjenester med mindre profilerte navn og personer enn hva The Pirate Bay har hatt.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt