Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

RSS forklart enkelt

27.05.09

Jeg får ofte spørsmål om RSS, hva det er, hvordan det fungerer og hva man kan bruke det til. Derfor er dette en god anledning til å strukturere noen tanker som også kan komme til nytte for deg som leser.

Hva er RSS?

RSS er en forkortelse for Really Simple Syndication. Enkelt forklart er det en teknologi for å abonnere på oppdateringer fra et nettsted.

Et eksempel

Her på bekkelund.net kan du som leser benytte RSS for å få informasjon om når jeg poster en ny artikkel i webloggen. På den måten slipper du å surfe innom mitt nettsted hver dag for å sjekke om jeg har skrevet noe nytt. Du abonnerer da på det som kalles en RSS-kanal.

Her på bekkelund.net tilbyr jeg flere RSS-kanaler. For eksempel tilbyr jeg altså en kanal for nye artikler i webloggen og en kanal for alle kommentarer som blir skrevet til artiklene. Jeg tilbyr også RSS-kanaler for de forskjellige andre webtjenestene jeg benytter.

Hvordan fungerer RSS?

Som nevnt tilbyr jeg en håndfull RSS-kanaler for forskjellige formål. Du bestemmer selv hvilke av disse du vil abonnere på. Det du skal lete etter er et lite ikon, som regel oransje, som ser slik ut:

RSS-ikon

Størrelsen varierer, normalt sett er det ganske lite. Fargene kan også variere, men normalt sett er det oransje.

Dersom du har en oppegående nettleser som for eksempel Firefox, vil du i adresselinjen finne det samme ikonet dersom nettstedet du besøker tilbyr en RSS-kanal. Trykk på ikonet, enten i adresselinjen eller på nettsiden, og du vil få opp en side som ser litt annerledes ut. Kopier adressen (URL-en) i adresselinjen.

Du trenger nå en RSS-leser. De fleste oppegående nettlesere og e-postklienter har funksjonalitet for å lese RSS-kanaler. Selv benytter jeg Google Reader, så er jeg uavhengig av et program for å lese RSS-kanalene, i tillegg kan jeg dele det jeg leser med andre.

I Google Reader, eller RSS-leseren din, finner du en knapp for å legge til abonnement. Lim inn adressen (URL-en) du sakset fra adresselinjen, og trykk OK. Du vil nå få oppdateringer i RSS-leseren hver gang dette nettstedet har publisert ny informasjon.

Hva kan jeg bruke RSS til?

Det ligger i kortene at man sparer mye tid med RSS. Du slipper å surfe innom hvert eneste nettsted for å sjekke for oppdateringer, enten det er artikler eller kommentarer, i tillegg slipper du å glemme noen.

Selv abonnerer jeg på flere hundre RSS-kanaler, og ser enkelt hvilke som har publisert ny informasjon. I RSS-leseren kan du som regel også sortere og kategorisere RSS-kanalene du abonnerer på, hvilket gjør surfingen enda mer effektiv.

Hva leser jeg?

Med Google Reader deler jeg artikler jeg finner interessante. Det betyr at du kan abonnere på mine delte elementer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt