Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

RSS forklart enkelt

27.05.09

Jeg får ofte spørsmål om RSS, hva det er, hvordan det fungerer og hva man kan bruke det til. Derfor er dette en god anledning til å strukturere noen tanker som også kan komme til nytte for deg som leser.

Hva er RSS?

RSS er en forkortelse for Really Simple Syndication. Enkelt forklart er det en teknologi for å abonnere på oppdateringer fra et nettsted.

Et eksempel

Her på bekkelund.net kan du som leser benytte RSS for å få informasjon om når jeg poster en ny artikkel i webloggen. På den måten slipper du å surfe innom mitt nettsted hver dag for å sjekke om jeg har skrevet noe nytt. Du abonnerer da på det som kalles en RSS-kanal.

Her på bekkelund.net tilbyr jeg flere RSS-kanaler. For eksempel tilbyr jeg altså en kanal for nye artikler i webloggen og en kanal for alle kommentarer som blir skrevet til artiklene. Jeg tilbyr også RSS-kanaler for de forskjellige andre webtjenestene jeg benytter.

Hvordan fungerer RSS?

Som nevnt tilbyr jeg en håndfull RSS-kanaler for forskjellige formål. Du bestemmer selv hvilke av disse du vil abonnere på. Det du skal lete etter er et lite ikon, som regel oransje, som ser slik ut:

RSS-ikon

Størrelsen varierer, normalt sett er det ganske lite. Fargene kan også variere, men normalt sett er det oransje.

Dersom du har en oppegående nettleser som for eksempel Firefox, vil du i adresselinjen finne det samme ikonet dersom nettstedet du besøker tilbyr en RSS-kanal. Trykk på ikonet, enten i adresselinjen eller på nettsiden, og du vil få opp en side som ser litt annerledes ut. Kopier adressen (URL-en) i adresselinjen.

Du trenger nå en RSS-leser. De fleste oppegående nettlesere og e-postklienter har funksjonalitet for å lese RSS-kanaler. Selv benytter jeg Google Reader, så er jeg uavhengig av et program for å lese RSS-kanalene, i tillegg kan jeg dele det jeg leser med andre.

I Google Reader, eller RSS-leseren din, finner du en knapp for å legge til abonnement. Lim inn adressen (URL-en) du sakset fra adresselinjen, og trykk OK. Du vil nå få oppdateringer i RSS-leseren hver gang dette nettstedet har publisert ny informasjon.

Hva kan jeg bruke RSS til?

Det ligger i kortene at man sparer mye tid med RSS. Du slipper å surfe innom hvert eneste nettsted for å sjekke for oppdateringer, enten det er artikler eller kommentarer, i tillegg slipper du å glemme noen.

Selv abonnerer jeg på flere hundre RSS-kanaler, og ser enkelt hvilke som har publisert ny informasjon. I RSS-leseren kan du som regel også sortere og kategorisere RSS-kanalene du abonnerer på, hvilket gjør surfingen enda mer effektiv.

Hva leser jeg?

Med Google Reader deler jeg artikler jeg finner interessante. Det betyr at du kan abonnere på mine delte elementer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt