Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Selvsagt har jeg noe å skjule

28.06.10

I debatten om innføring av Datalagringsdirektivet (DLD) i norsk rett hører man at har man ingenting å skjule, har man heller ingenting å frykte. Her forklarer jeg hvorfor jeg har noe å skjule, og hvorfor du sannsynligvis har det samme.

Hvis du er som meg er du sannsynligvis ingen terrorist. Du er neppe en person som begår alvorlig kriminalitet, heller. DLD ble opprettet for å overvåke kommunikasjonen til terrorister og kriminelle. Som en konsekvens av denne overvåkingen, blir også du og jeg overvåket. Paradoksalt nok omgår terrorister og kriminelle denne overvåkingen, men det er en annen diskusjon.

Som en lovlydig samfunnsborger vet du, akkurat som meg, at vi ikke har noen ulovlige aktiviteter å skjule. Hvis ikke vi har noe å skjule, hvorfor har vi da noe å frykte?

Riktignok har vi ingen ulovlige aktiviteter å skjule. Men i all sekundærlagringen har vi alle noe å skjule.

Sekundærlagring er data som lagres som en konsekvens av DLD, men som ikke er relevant for DLDs primære formål; å ta terrorister og kriminelle. I praksis vil nærmest alle data som lagres med DLD være sekundære, da terrorister og kriminelle som nevnt omgår DLD. DLD vil altså bli en enorm mengde data om alle våre fullt lovlige aktiviteter, også de de vi ikke vil at andre skal vite om.

Jeg vil ikke at verden skal få vite når jeg ringer kjæresten min. Jeg vil ikke at verden skal vite når jeg sender henne SMS. Jeg vil heller ikke at verden skal vite hvor jeg er til enhver tid — det vil jeg bestemme selv. Og jeg vil ikke at verden skal vite hvilken lege jeg sender e-post til. Om ikke denne informasjonen blir blottlagt for hele verden, blir den i hvert fall tilgjengelig for andre mennesker. Og andre mennesker er akkurat det — mennesker.

Sladder til salgs

For tre år siden ble Ari Behn og andre kjendisers kontoutskrifter solgt til Se og Hør. At den kulørte presse sikler etter informasjon om hvem kjendiser kommuniserer med, er ikke vanskelig å forestille seg. Leder av Venstre, Trine Skei Grande, uttalte at jeg er 40 år og singel, klart jeg har noe å skjule. Verken Trine Skei Grande, Ari Behn eller jeg har ulovlige aktiviteter å skjule, men vi har alle allikevel noe å skjule.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler