Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Selvsagt har jeg noe å skjule

28.06.10

I debatten om innføring av Datalagringsdirektivet (DLD) i norsk rett hører man at har man ingenting å skjule, har man heller ingenting å frykte. Her forklarer jeg hvorfor jeg har noe å skjule, og hvorfor du sannsynligvis har det samme.

Hvis du er som meg er du sannsynligvis ingen terrorist. Du er neppe en person som begår alvorlig kriminalitet, heller. DLD ble opprettet for å overvåke kommunikasjonen til terrorister og kriminelle. Som en konsekvens av denne overvåkingen, blir også du og jeg overvåket. Paradoksalt nok omgår terrorister og kriminelle denne overvåkingen, men det er en annen diskusjon.

Som en lovlydig samfunnsborger vet du, akkurat som meg, at vi ikke har noen ulovlige aktiviteter å skjule. Hvis ikke vi har noe å skjule, hvorfor har vi da noe å frykte?

Riktignok har vi ingen ulovlige aktiviteter å skjule. Men i all sekundærlagringen har vi alle noe å skjule.

Sekundærlagring er data som lagres som en konsekvens av DLD, men som ikke er relevant for DLDs primære formål; å ta terrorister og kriminelle. I praksis vil nærmest alle data som lagres med DLD være sekundære, da terrorister og kriminelle som nevnt omgår DLD. DLD vil altså bli en enorm mengde data om alle våre fullt lovlige aktiviteter, også de de vi ikke vil at andre skal vite om.

Jeg vil ikke at verden skal få vite når jeg ringer kjæresten min. Jeg vil ikke at verden skal vite når jeg sender henne SMS. Jeg vil heller ikke at verden skal vite hvor jeg er til enhver tid — det vil jeg bestemme selv. Og jeg vil ikke at verden skal vite hvilken lege jeg sender e-post til. Om ikke denne informasjonen blir blottlagt for hele verden, blir den i hvert fall tilgjengelig for andre mennesker. Og andre mennesker er akkurat det — mennesker.

Sladder til salgs

For tre år siden ble Ari Behn og andre kjendisers kontoutskrifter solgt til Se og Hør. At den kulørte presse sikler etter informasjon om hvem kjendiser kommuniserer med, er ikke vanskelig å forestille seg. Leder av Venstre, Trine Skei Grande, uttalte at jeg er 40 år og singel, klart jeg har noe å skjule. Verken Trine Skei Grande, Ari Behn eller jeg har ulovlige aktiviteter å skjule, men vi har alle allikevel noe å skjule.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt