Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nokia N8

27.11.10

Jeg var ikke spesielt imponert over Nokias forrige flaggskip N97. Med imponerende spesifikasjoner forsøker de seg igjen med N8. Lykkes de denne gangen?

Nokia N8

Nokia sliter litt om dagen. Andelsmessig er de fortsatt gigantiske på verdensbasis, men de siste årene har vært preget av manglende innovasjon forsøkt skjult bak telefoner med teknologisk overlegne spesifikasjoner. Kritikken har bestått i at Nokia ikke har klart å fornye brukeropplevelsen og lage gode, brukervennlige løsninger og ny funksjonalitet for å ta opp kampen med blant annet iPhone og Android.

I esken

Siden sist har Nokia krympet esken, selv om den fortsatt kan bli enda mindre. Oppi finner du som følger:

 • Nokia N8 med batteri
 • Mini-USB-kabel
 • HDMI-kabel
 • Headset
 • Lader
 • USB-kabel med hunnkontakt
 • Brukerhåndbok

Litt kult er det å finne en HDMI-kabel og USB-kabel med hunnkontakt for tilkobling av minnepinner eller tilsvarende. Ingen av delene appellerer direkte til meg, men mange vil nok sette pris på å kunne koble telefonen direkte til TV-en for å spille av filmer, eller å kunne plugge i en minnepinne for å overføre filer.

Touch & Feel

Det første jeg legger merke til er at plastikkfølelsen fra N97 er borte. Denne gangen har Nokia valgt å gå for metall og lykkes godt med det. N8 har en fin vekt, ligger godt i hånden og gir inntrykk av å være solid. Kvalitetsfølelsen er hevet flere hakk fra N97. Jeg kritiserte Nokia for å trykke alt for mange uinteressante forkortelser på N97. Nokia ser ut til å ha lyttet til kritikken, for på N8 er det langt færre.

SIM-kort og batteri

For første gang har Nokia også valgt å fjerne dekselet hvor man putter inn batteri, minnekort og SIM-kort. Det samme kjenner man blant annet fra iPhone, som har fått kritikk for at det derfor ikke blir like lett å bytte batteri. Selv synes jeg det gjør telefonen visuelt og kvalitetsmessig mer tiltalende.

Knapper, kontakter og deksler

Det jeg derimot ikke liker er at det fortsatt er litt for mange utvendige knapper, kontakter, skruer og smådeksler. Det ødelegger det visuelle inntrykket.

Jeg liker heller ikke at kameraet stikker langt ut fra resten av telefonkroppen. Det er rett og slett skjemmende.

Nokia N8 kamera

Foto: DinSide.no

Tastaturet

N8 har ikke et fysisk tastatur. Istedet har de gått over til et skjermbasert tastatur, slik mange av konkurrentene lenge har hatt. Tastaturet er greit å skrive på og skiller seg ikke ut fra konkurrentenes, men tastaturet på høykant som imiterer de gamle, fysiske tastaturene kan de kvitte seg med. Det gir meg flashbacks fra 90-tallet.

Vekt & Størrelse

Nokia N8 måler 113,5 x 59 x 12,9 mm og veier 135 gram med batteri. Størrelsen og vekten fungerer godt, telefonen ligger godt både i hånden og i lomma. De avrundede hjørnene gjør den lettere å dra opp og ned av lomma, men gjør derimot lite for utseendet. De kunne gjerne beholdt den mer firkantet.

Spesifikasjoner

Spesifikasjon Beskrivelse
Skjerm 640 x 360 piksler
Internminne 16 GB
Utvidbart minne MicroSD inntil 32 GB
Synkronisering Exchange (Outlook) og Zimbra. Hva skjedde med SyncML?
Bredbånd HSDPA: 10,2 mbit/s, HSUPA: 2,0 mbit/s
Tråløst nett 802.11b/g/n
GPS A-GPS, akselerometer og kompass
Kamera 12 mpix Carl Zeiss-optikk med crop-faktor 1.83, xenon-blitz, autofokus, anti-røde øyne, brennvidde tilsvarende 28 mm, blender f2.8, kamera i front for videosamtaler, geotagging, ansiktsgjenkjenning, manuelle kontroller for hvitbalanse, fargetone, skarphet, kontrast, blitskontroll, ISO, selvutløser
Video H.264 720p 25 bps, VGA for videosamtaler, spiller video direkte til TV via HDMI
Tilkoblinger Bluetooth 3.0, HDMI, lader, mini-USB 2.0, micro-jack
Radio FM-sender, FM-radio

Se fullstendig liste hos Nokia.

Brukergrensesnitt / Brukeropplevelse

Spesifikasjonene er det ingenting å si på. Designet er også greit, selv om det kan bli bedre. Ingen av delene hjelper nevneverdig hvis ikke telefonen har et brukergrensesnitt som er raskt, enkelt og brukervennlig.

Fra vondt…

Her hadde jeg tenkt å skrive noen avsnitt om hvordan jeg opplevde installasjon og oppsett av de programmene og tjenestene jeg benytter mest, som for eksempel synkronisering av e-post, kalender og kontakter med Zimbra, e-post med Gmail, oppsett av Facebook, Twitter, LinkedIn og tilsvarende.

Underveis i denne prosessen begynte mangelen på brukervennlighet å bli påtrengende og direkte irriterende. Derfor bestemte jeg meg for å heller skrive om positive og negative sider ved installasjons- og oppsettsprosessen.

… til verre

Til slutt innså jeg at det hadde blitt et eneste langt frustrasjonsutbrudd. Brukervennligheten er under enhver kritikk, det er ingen felles innfallsporter for å sette opp forskjellige tjenester, kontoer og programmer. Det meste av programmer og oppsett er i det hele tatt svært uorganisert og forvirrende for oss som ikke tar i Nokia-telefoner til daglig.

Som et eksempel kan du se denne videoen jeg har tatt opp. Den viser mitt forsøk på logge på «de sosiale nettverkene», som Nokia kaller det på N8.

Selv om brukervennligheten ikke er stort å skryte av, er det allikevel et par gleder å skimte. Selv setter jeg stor pris på hvordan installerte programmer må be om tillatelse til å bruke funksjonalitet og få tilgang til data på telefonen. Skal programmet Skiinfo få tilgang til brukerdata? Skal Skiinfo få tilgang til det trådløse nettverket? Vanskelig å si for en gjennomsnittsbruker, men selv setter jeg pris på spørsmålet.

Brukergrensesnittet og brukervennligheten er direkte ødeleggende for Nokia N8. Dermed legger jeg den fra meg, uten å ha lyst til å teste den videre, og runder av dette avsnittet med et par illustrerende bilder.

Småkryptisk melding. Hva svarer man her?

Småkryptisk melding på Nokia N8

E-post trenger ikke se pent ut, noe Nokia har lagt sin flid i.

En e-postmelding fra Twitter på Nokia N8

Til sammenlikning ser den samme e-posten ut som følger på en iPhone.

En e-postmelding fra Twitter på iPhone

WAF

Før jeg testet telefonen fikk samboeren anledning til å teste telefonen så lenge hun ønsket. Etter én dag var konklusjonen klar: «Jeg savner iPhone-en min!»

Ytelse og batterikapasitet

Ytelsen og batterikapasiteten er det ingenting å si på, men det skal sies at min testperiode også var noe begrenset på grunn av det dårlige brukergrensesnittet. Det er ingenting som tilsier at Nokia N8 skiller seg verken negativt eller positivt fra konkurrentene.

Konklusjon

Akkurat som med N97 ødelegger et prehistorisk brukergrensesnitt for det som ellers kunne vært en god telefon. Er du Nokia-bruker til daglig vil oppgradering til N8 sannsynligvis være en god investering, men kommer du fra andre plattformer vil du sannsynligvis oppleve mer frustrasjon og irritasjon enn glede. Det er derfor uforståelig hvordan Nokia tror at de skal stoppe iPhone og Android i å ta markedsandeler med en slik begredelig brukeropplevelse.

Fordeler

 • Imponerende spesifikasjoner
 • Godt kamera
 • Rimelig pent design
 • Programmer spør om tilgang til data og funksjoner

Ulemper

 • Kamera stikker ut fra telefonkroppen
 • Elendig brukervennlighet
 • Et utdatert operativsystem

Går du fra en annen plattform til Nokia N8 vil du sannsynligvis irritere deg en del over at Nokia i 2010 fortsatt ikke klarer å hoste opp bedre brukervennlighet. Går du fra en gammel Nokia til N8 vil du sannsynligvis ha mye fint i vente, for spesifikasjonene er bra.

Martin er usikker på om du bør skaffe deg en Nokia N8

Telefonen har jeg fått av Nokias PR-byrå for testing.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler