Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Idealistene

04.02.11

Leste du Storebror dreper? Nå er oppfølgeren Idealistene her, en bok om norsk venstresides flørt med regimer som har tatt livet av 100 millioner mennesker.

Idealistene

Rundt 100 millioner mennesker ble drept eller sultet til døde som følge av kommunistiske eksperimenter, hovedsaklig utført av Lenin, Stalin og Mao. Nazismen kritiseres — med rette — for å ha tatt livet av rundt 20 millioner mennesker, og uten å bagatellisere størrelsesforholdet står nazismen for en femtedel av antall døde sammenliknet med kommunismens ofre. Det heldigvis uakseptabelt å være nazist i dagens samfunn. Men med slike dødstall bak seg, er det stuerent å være kommunist, eller sosialist for den saks skyld?

Idealistene er underholdende på en småbisarr måte, men samtidig desto mer opplysende for oss som kun gjennom trøtte timer på ungdomskolen ble forsøkt formidlet politisk historie fjern fra vår egen virkelighet. Boken har fått gode anmeldelser i både Dagens Næringsliv og Aftenposten (anmeldelse ikke på nett), blant annet på grunn av det grundige arbeidet Bård Larsen har lagt ned i å formidle detaljene på en presis måte.

Jeg anbefaler Idealistene varmt for alle som alle som ønsker å lære mer om den norske venstresidens omgang med kommunistiske stater. Som det står på baksiden av boken: Venstreorienterte medløpere valgte bort friheten til fordel for dogmene. Men de valgte aldri bort sin egen frihet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt