Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ta hatten og legge seg flat

30.03.11

Da jeg var liten var jeg som smågutter flest flink til å rote på rommet. Når det ble for rotete ble pent bedt om å rydde opp etter meg. Denne lærdommen glemmer mange å ta med seg inn i arbeidslivet.

Jeg har tidligere hatt en føljetong om skakkjøring av offentlige prosjekter, enten prosjektene havarerer som Flexus, feiler som Altinn eller går over budsjett som idrettsarrangement. Standardprosedyren for et feilet prosjekt i offentlig sektor er som oftest at de ansvarlige «tar hatten og går» eller «legger seg flate». Annerledes sagt kan man si at de stikker halen mellom beina og løper fra ansvaret, eventuelt blir omplassert i systemet.

Ideelt sett burde de ansvarlige blitt holdt igjen etter nakkebusta, og satt til å rydde i kaoset de har stelt i stand. Samtidig har man lite lyst til å la de samme menneskene rydde opp i et kaos som i utgangspunktet er et resultat av deres egen inkompetanse.

Selvsagt skal en offentlig arbeidsplass være trygg, men problemet med norsk offentlig sektor er at arbeidsplassene stedvis er for trygge. Er man udugelig blir man lett overført til å være udugelig et annet sted, uten ytterligere konsekvenser, i stedet for å få foten, slik man gjør i næringslivet.

Mennesker har godt av å bli stilt krav til og få bryne seg på utfordringer. Ingen utfordringer og krav, ingen engasjement i jobben som utføres. Derfor kan også offentlig sektor ansette mennesker på åremål, eller på annet vis tydeliggjøre både langt større prestisje, men også større fallhøyde i jobber og prosjekter som gjennomføres av det offentlige. Det er bra for de offentlig ansatte, det er bra for skattebetalernes penger og det er ikke minst bra for brukerne av offentlige tjenester.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler