Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Boktåka

28.04.11

I begynnelsen av april ble den norske nettjenesten Bokskya lansert og kritikken har ikke latt vente på seg. NRKbeta skriver at Bokskya er verre enn ingenting, Forbrukerrådet er skeptiske, Dagbladet kaller det en tung start og navnevalget harseleres med.

Jeg har lenge hevdet at det er bedre å lansere tidlig og halvveis enn alt for sent. Å lansere noe halvveis, noe uferdig, krever imidlertid aktiv oppfølging og pleie. Man må sjøsette skuta mens den fortsatt er en robåt og ikke en supertanker. Da kan man raskt og med enkle grep endre kurs for å utbedre feil, forbedre løsningen og ikke minst endre løsningen i henhold til kritikk og ønsker fra de første brukerne.

Tirsdag kunne man i Dagens Næringsliv (papir, s. 62) lese informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag, Bjarne Buset, kommentere kritikken, hvor han blant annet skriver at

[…] prosjektet fikk fortjent kritikk, men mye ble også grundig misforstått. Det er synd, for løsningen er egentlig både åpen, enkel og forbrukervennlig.

(Uthevingen er min egen.)

Jeg har ikke prøvd Boksya, så for alt jeg vet har Buset rett. Det vil alltid være brukere med kompetanse under gjennomsnittet, som ikke klarer å bruke enhver løsning. Men bør ikke så massiv kritikk lede til selvkritikk utover de tekniske problemene? Har alle kritikerne misforstått? Hva med at det heller er det konseptuelle designet til Bokskya som ikke fungerer?

På nett er det ikke rom for misforståelser. På nett får man ikke anledning til å forklare brukerne hva løsningen egentlig gjør. Brukerne har dannet seg en oppfatning av hva løsningen er allerede før de kommer på besøk.

Enten må du klart og tydelig sette agendaen for en ny trend, eller følge brukernes forventningsmønster. Hvis ikke blir Bokskya fort til Boktåka hvor folk går seg bort og forsvinner.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt