Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Sikkerhetsuansvarlig

06.10.11

IT-sikkerhet er et tema oppe til konstant diskusjon i IT-bransjen. Hvem har egentlig ansvaret for IT-sikkerheten? Brukerne? Leverandørene?

Jeg har tidligere påpekt at IT er 100 % menneskeskapt og dermed noe vi bør ha 100 % kontroll over. Spørsmålet er hvem vi overlater denne kontrollen til. Er det for eksempel brukernes ansvar å sørge for at de ikke får virus? Eller er det de som utvikler systemene sitt ansvar?

Jeg er ganske klar i mitt syn på hvor ansvaret bør ligge: hos utvikleren.

En bruker har liten eller ingen forutsetning for å ta alle forbehold om hvordan man holder systemet sitt fritt for snerk (i form av stadig redusert ytelse) og utøy (i form av virus og skadevare).

For eksempel synes jeg det er uhørt at vi fortsatt etter mange tiår med IT fortsatt opplever galopperende vekst i antall virus og skadevare som sirkulerer. Med vilje hadde problemet vært eliminert for lengst. Men når utviklerne av antiskadevare også er partnere med de som utvikler operativsystemene, aner man konturen av en ikke helt usannsynlig konspirasjonsteori.

Tilsvarende med en ytelse som over tid stadig blir dårligere. De fleste har nok opplevd å eie datamaskiner som til slutt går så tregt at de enten forsvinner ut døra, eller at re-installasjon av operativsystemet er eneste utvei. Tilsvarende finner vi også her partnerskap mellom de som produserer maskiner og de som produserer operativsystemer.

Gjennom historien har disse selskapene vært dyktige i sin markedsføring av antiskadevare, altså programvare som skal hjelpe brukeren i å holde datamaskinen frisk og rask. Problemet er at slik programvare i seg medfører en sikkerhetsrisiko, samt at datamaskinen går tregt. I flere tiår har man brannslukket problemer på denne måten. Og i flere tiår har brukerne akseptert status quo.

Jeg har sagt det før, og det kan ikke gjentas nok, at komplekst er ikke noe IT er, det er noe vi velger at det skal være. Eller ikke være, dersom vi aksepterer problemene jeg her beskriver.

Det er på tide at brukerne gjør opprør. Opprør mot dårlig ytelse. Opprør mot skadelig programvare. Og ikke minst — opprør mot at det er brukeren som blir stilt ansvarlig.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler