Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Sikkerhetsuansvarlig

06.10.11

IT-sikkerhet er et tema oppe til konstant diskusjon i IT-bransjen. Hvem har egentlig ansvaret for IT-sikkerheten? Brukerne? Leverandørene?

Jeg har tidligere påpekt at IT er 100 % menneskeskapt og dermed noe vi bør ha 100 % kontroll over. Spørsmålet er hvem vi overlater denne kontrollen til. Er det for eksempel brukernes ansvar å sørge for at de ikke får virus? Eller er det de som utvikler systemene sitt ansvar?

Jeg er ganske klar i mitt syn på hvor ansvaret bør ligge: hos utvikleren.

En bruker har liten eller ingen forutsetning for å ta alle forbehold om hvordan man holder systemet sitt fritt for snerk (i form av stadig redusert ytelse) og utøy (i form av virus og skadevare).

For eksempel synes jeg det er uhørt at vi fortsatt etter mange tiår med IT fortsatt opplever galopperende vekst i antall virus og skadevare som sirkulerer. Med vilje hadde problemet vært eliminert for lengst. Men når utviklerne av antiskadevare også er partnere med de som utvikler operativsystemene, aner man konturen av en ikke helt usannsynlig konspirasjonsteori.

Tilsvarende med en ytelse som over tid stadig blir dårligere. De fleste har nok opplevd å eie datamaskiner som til slutt går så tregt at de enten forsvinner ut døra, eller at re-installasjon av operativsystemet er eneste utvei. Tilsvarende finner vi også her partnerskap mellom de som produserer maskiner og de som produserer operativsystemer.

Gjennom historien har disse selskapene vært dyktige i sin markedsføring av antiskadevare, altså programvare som skal hjelpe brukeren i å holde datamaskinen frisk og rask. Problemet er at slik programvare i seg medfører en sikkerhetsrisiko, samt at datamaskinen går tregt. I flere tiår har man brannslukket problemer på denne måten. Og i flere tiår har brukerne akseptert status quo.

Jeg har sagt det før, og det kan ikke gjentas nok, at komplekst er ikke noe IT er, det er noe vi velger at det skal være. Eller ikke være, dersom vi aksepterer problemene jeg her beskriver.

Det er på tide at brukerne gjør opprør. Opprør mot dårlig ytelse. Opprør mot skadelig programvare. Og ikke minst — opprør mot at det er brukeren som blir stilt ansvarlig.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt