Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kindle Paperwhite

16.09.13

Historien tatt i betraktning skulle man kanskje tro jeg ikke var kunde av Amazon. Det er altså feil. Nå har jeg handlet en Kindle Paperwhite.

Det vi kan stå for

Erfaringene tatt i betraktning skulle man kanskje tro at en DRM-basert dings er det siste jeg ville trekke i hus, men når man vet hvordan man omgår DRM er det et akseptabelt valg. Så lenge jeg kan «kjøpe» bøker og med loven i hånd skrelle vekk all DRM og beholde min egen, lovlig anskaffede kopi, er det greit. Ikke optimalt, men greit.

Hvorfor en Kindle?

Hensikten med å kjøpe en Paperwhite er et brukervennlig lesebrett. Verken mer eller mindre. Ikke et lesebrett som krever proprietær programvare for å i det hele tatt få den til å fungere. Og ikke et lesebrett som er avhengig av sære proprietære, fysiske dingser. Et nettbrett hvor man uavhengig av en datamaskin kan kjøpe og administrere innhold på en brukervennlig måte. Paperwhite er en slik leseplate.

Jeg har hatt to leseplater tidligere. Ingen av dem ble en suksess hos meg. Den første, en Sony, var for stor og tung, dessuten krevde den USB-tilkobling og manuell kopiering av bøker med en filbehandler. Den andre, en Bookeen, var for så vidt liten og lett, men led av samme sistnevnte problem som for Sony. Felles for dem begge var problemet med å få kjøpt e-bøker som kunne dyttes over.

Etter å ha lest noen bøker er det lett å bli glad i Paperwhite. Den er liten og lett og krever ingen USB-tilkobling verken for å få inn nye bøker eller for å slette eller administrere gamle. Bøker kjøper du enten rett fra leseplaten, eller via nettsidene til Amazon. Et latterlig enkelt eksempel til etterfølgelse.

Ut av esken

Det er åpenbart at Amazon har lært av Apple når det kommer til innpakking. En lekker eske som ber om å bli åpnet, og et innhold fint presentert når du åpner den. Når du i tillegg skrur leseplaten på, ser man at de har lagt litt ekstra flid i detaljene, som dette:

Intro til Paperwhite

Leseopplevelsen

Når det gjelder selve leseopplevelsen er det fint å ha en plate uten klokke eller andre forstyrrende elementer. Kun deg og boken. Men de kunne spart seg for hvor lang tid du har igjen å lese før du er ferdig med en bok. Det gjør at jeg for hver side titter på gjenstående tid. Burde være mulig å fjerne, men det er det (så vidt jeg kan se) ikke.

Bakgrunnsbelysning

Paperwhite har også bakgrunnsbelysning som kan justeres. Kjekt når man sitter i dunkel belysning. Ideelt sett burde belysningen justert seg automatisk, avhengig av omgivelsene, men på den annen side liker jeg å kunne styre slikt selv.

Nettleser

Paperwhite har en eksperimentell nettleser. Til min store overraskelse fungerte den meget godt, selv om den på ingen måte kan sammenliknes med et tradisjonelt nettbrett.

Nettleser på Paperwhite

Ta kontroll over dine bøker

På den annen side har Amazon full kontroll over bøkene dine. Hvis de har noe uoppgjort med deg, kaster de deg ut, slik de gjorde med min venninne Linn for et års tid siden, i en Kafka-liknende prosess. Hårreisende.

For å omgå problemet må du allikevel frem med USB-kabelen. Med programmet Calibre får du tak i det som ligger på leseplaten, slik at du kan sikre deg dersom Amazon stenger deg ute. Sånn sett to steg frem og ett tilbake, dersom man sammenlikner med de gamle leseplatene mine.

Jeg kommer senere tilbake med to oppfølgingssaker til denne. En om hvordan du skaffer norske e-bøker på Kindle, en annen om hvordan du hacker vekk DRM.

Pris

Kjøp av en Paperwhite beløper seg til omtrent 1500,- norske kroner kjøpt hos Amazon, omregnet fra dollar. Da er det inkludert et robust cover med magnetdeksel, frakt og moms. Litt dyrt, men akseptabelt. Kjøper du den over disk i USA koster den i skrivende stund omlag 800,- kroner uten cover.

Til slutt tatt til Eirik Newth og Johan Hallesby for anbefaling.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt