Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fremtidens bokhandel

01.10.13

I en verden hvor stadig mer digitaliseres, hvordan vil fremtidens bokhandel se ut?

iTunes og Spotify har blitt musikkbransjens plateforretning. Netflix filmbransjens videoutleie. Ser man på fysiske plateforretninger og videoutleie i dag, er det knapt noen igjen. Innholdet leveres i stedet digitalt, direkte til mobiltelefonen eller datamaskinen.

Det unike med bøker

Tilsvarende trend ser vi med bøker, selv om bokmarkedet henger etter musikk og film. Litt av årsaken er at fysiske bøker ikke lar seg rippe like lett som for eksempel en CD eller DVD, og dermed har vært forskånet for den piratkopieringen musikk og film har blitt utsatt for. Bokbransjen har således hatt bedre tid, ettersom de ikke har hatt et like akutt problem å løse.

Bokbransjens problem

Samtidig har den norske bokbransjen — i min verden representert både ved forlag og bokhandlere — et selvskapt problem. Ikke bare eier forlagene de store bokhandlerkjedene, de har også lobbet frem et avgiftssystem som favoriserer papirbøker. To systemer som en gang ga dem fordeler, har begge deler nå blitt et problem.

I tillegg er den norske bokbransjen i ferd med å bli akterutseilt i konkurransen fra utlandet. Amazon har lenge vært verdensledende både på totalopplevelsen for digitale bøker med Kindle som sitt fremste produkt.

Oppsummert har bokbransjen nå tre problemer:

 • De eier en lang rekke bokhandlere som selger produkter markedet kjøper stadig mindre av (papirbøker).
 • Norge har et avgiftssystem som favoriserer slike produkter.
 • Nye markeder norsk bokbransje må inn på (digitale bøker) er dominert av utenlandske aktører.

Kanskje er det mest åpenbart at forlagene bør selge ut bokhandlerne snarest mulig. Da slipper de en lang og smertefull omstillingsprosess med bokhandlere som må ta konsekvensene av redusert salg av fysiske bøker, samtidig som de samme bokhandlerne vanskelig kan konkurrere i markedet med digitale bøker — selge digitale bøker kan forlagene gjøre selv.

Hva blir igjen til fysiske bokhandlere?

Når det gjelder fremtidens fysiske bokhandel ser jeg for meg salg av de bøkene man ikke har lyst til å eie digitalt. Selv elsker jeg å gå i bokhandlere og kikke på store naturbøker fylt med bilder. Eller matbøker. I det hele tatt bøker der det visuelle er det viktigste med boken. Kanskje er det slik vi får se fremtidens fysiske bokhandlere, et utstillingsvindu for deres fysisk estetiske produkter.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt