Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kast kravspekken

10.06.14

Konsulenter kjenner dem på lang avstand. Kravspekkene. Lengre enn evigheten og mer detaljerte enn en katedral. Kravspekker er ikke utelukkende negativt, men det finnes flere grunner til at du ikke bør legge for mye arbeid i en kravspekk.

En av årsakene til at vi liker å lage kravspekker er at vi liker å planlegge. Det gir oss følelsen av kontroll og overblikk. «Dette har vi planlagt grundig!» Hørt den før? Allikevel feiler prosjektet. Hvorfor det?

Det er flere problemer med en kravspekk.

For det første

En kravspekk er en teoretisk tilnærming til hvordan man skal løse et praktisk behov. Det er lett å sette seg ned og detaljplanlegge alle tenkelige behov, intervjue medarbeidere og konstruere en teoretisk løsning rundt en oppfatning av virkeligheten.

For det andre

Kravspekken er død idet man starter arbeidet. Idet du går fra teori til virkelighet, uansett hvor grundig du tror du har studert virkeligheten, viser det seg raskt at teorien ikke stemmer med virkeligheten. Til slutt ender du opp med å krangle med dem som skal bruke løsningen. De anklager deg for å ikke forstå deres hverdag. Du anklager dem for å ikke forholde seg til planer og prosesser.

Så et triks

I stedet for å planlegge alt i detalj først, og utvikle deretter, starter du med å lage løsningen. Start med noen enkle brukerhistorier i prioritert rekkefølge, kjent som en prioritert backlog. Start med å lage én ting, så lar du dem som skal bruke løsningen ta den i bruk tidlig. Gjerne litt for tidlig. Deretter endrer du det du allerede har laget, dersom det trenger justeringer, eller tar for deg det neste på prioritetslisten.

En vanlig innvending er at man på denne måten overser tekniske krav. Imidlertid mener jeg at det ikke bør være noe som heter tekniske krav. Alle krav bør være funksjonelle. Hvis ikke har man feil fokus og risikerer å «løse» noe som kanskje ikke er et reelt behov. Husk at også sikkerhet kan være funksjonelt begrunnet. Eller ytelse. Eller tilgjengelighet.

Som nevnt, det virker banalt, men resultatet blir en løsning brukerne faktisk har lyst til å bruke, fremfor en løsning de må bruke. Løsningen blir mer i tråd med deres behov, og ikke noen teoretisk konstruerte behov.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt