Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kast kravspekken

10.06.14

Konsulenter kjenner dem på lang avstand. Kravspekkene. Lengre enn evigheten og mer detaljerte enn en katedral. Kravspekker er ikke utelukkende negativt, men det finnes flere grunner til at du ikke bør legge for mye arbeid i en kravspekk.

En av årsakene til at vi liker å lage kravspekker er at vi liker å planlegge. Det gir oss følelsen av kontroll og overblikk. «Dette har vi planlagt grundig!» Hørt den før? Allikevel feiler prosjektet. Hvorfor det?

Det er flere problemer med en kravspekk.

For det første

En kravspekk er en teoretisk tilnærming til hvordan man skal løse et praktisk behov. Det er lett å sette seg ned og detaljplanlegge alle tenkelige behov, intervjue medarbeidere og konstruere en teoretisk løsning rundt en oppfatning av virkeligheten.

For det andre

Kravspekken er død idet man starter arbeidet. Idet du går fra teori til virkelighet, uansett hvor grundig du tror du har studert virkeligheten, viser det seg raskt at teorien ikke stemmer med virkeligheten. Til slutt ender du opp med å krangle med dem som skal bruke løsningen. De anklager deg for å ikke forstå deres hverdag. Du anklager dem for å ikke forholde seg til planer og prosesser.

Så et triks

I stedet for å planlegge alt i detalj først, og utvikle deretter, starter du med å lage løsningen. Start med noen enkle brukerhistorier i prioritert rekkefølge, kjent som en prioritert backlog. Start med å lage én ting, så lar du dem som skal bruke løsningen ta den i bruk tidlig. Gjerne litt for tidlig. Deretter endrer du det du allerede har laget, dersom det trenger justeringer, eller tar for deg det neste på prioritetslisten.

En vanlig innvending er at man på denne måten overser tekniske krav. Imidlertid mener jeg at det ikke bør være noe som heter tekniske krav. Alle krav bør være funksjonelle. Hvis ikke har man feil fokus og risikerer å «løse» noe som kanskje ikke er et reelt behov. Husk at også sikkerhet kan være funksjonelt begrunnet. Eller ytelse. Eller tilgjengelighet.

Som nevnt, det virker banalt, men resultatet blir en løsning brukerne faktisk har lyst til å bruke, fremfor en løsning de må bruke. Løsningen blir mer i tråd med deres behov, og ikke noen teoretisk konstruerte behov.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler