Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Lisensutfordringer

06.10.14

Diskusjonen om NRK-lisensen har igjen blusset opp, etter at NRK ønsker å øke lisensen med 73,- kroner. Høyre varsler at de vil se en reduksjon av lisensen i sammenheng med alternative finansieringsmodeller.

Dagens lisensmodell er utgått på dato. Lisensen er knyttet til fjernsynsapparatet som dings og ikke hvorvidt en person eller en husstand faktisk benytter seg av tilbudet til NRK. Hvis du eier et fjernsyn må du betale lisens. Alternativet er å ta med fjernsynet til et servicekontor og få den gamle antenneinngangen som ingen lengre bruker plombert for ca. 500,- kroner og dermed unngå hele lisensen.

Ikke bare rammer lisensen dem som ikke ønsker å benytte seg av tilbudet til NRK, det er også lett å omgå lisensen uten å være spesielt kyndig.

Lisens på datamaskiner eller en avgift på toppen av bredbåndet har vært diskutert, men det er et blindspor. I det øyeblikk man vedtar en slik ordning vil flere kreve tilsvarende ordninger. Musikk, bok, film, avis, alle har de ytret slike ønsker. Åpner man for én, er det vanskelig å nekte andre. Og åpner man for alle åpner man et kråkereir av utilsiktede bieffekter og et regime som blir dyrt og komplisert å administrere. I tillegg fratar man bredbåndskundene muligheten til å selv bestemme hva de vil bruke penger på og ikke.

For meg som er interessert i å la pengene fungere som mitt verktøy for hva jeg liker og ikke, heller jeg mot at en abonnementsordning er veien å gå. Seerne er allerede vant med å betale for abonnementstjenester som for eksempel Spotify eller Netflix. Her er det åpenbart at det finnes betalingsvilje, men det forutsetter et godt produkt.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt