Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nekrolog over Friprogsenteret

06.11.14

8. oktober ble Friprogsenteret strøket fra statsbudsjettet. 17. oktober ble samtlige ansatte ved senteret sagt opp. Ettersom jeg selv jobbet ved senteret i fire år, er det på sin plass med noen betraktninger.

Friprogsenteret så dagens lys sent i 2007. Bjørn Venn var sentral initiativtaker og senterets første ansatte var Heidi Arnesen Austlid før Christer Gundersen, meg selv og Morten Amundsen kom ombord. Senere har også Rune Strømme kommet innom, i tillegg til også Salve J. Nilsen og flere andre.

Strategien var enkel: offentlig sektor har mye å hente på å dele kunnskap om programvare som anskaffes for offentlige midler. Strategien er like aktuell i dag. Offentlig sektor har knapt nok skrapt i overflaten av potensialet. Systematisert deling, gjenbruk og samarbeid om IT-løsninger ville skapt bedre løsninger til lavere kostnader. I resten av verden skalerer man opp fagmiljøer med denne kompetansen, mest nærliggende i Storbritania, mens vi i Norge velger å avvikle den.

I dag har jeg selv det daglige ansvaret for store løsninger som er bygget på fri programvare. Fordelene er så mange at de fortjener en egen artikkel. Jeg ville aldri byttet.

Jeg vet at kunnskapen Friprogsenteret har formidlet gjennom de syv årene det har vært i drift har kommet til nytte. Konferansen GoOpen har hvert år samlet flere hundre mennesker for å utveksle erfaringer og knytte kontakter. Magasinet Smart har bidratt til å etablere et nytt tankesett som utfordrer det etablerte.

Nå er begge deler historie.

En viktig stemme har forsvunnet fra norsk IT-bransje.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt