Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ende-til-ende-ansvar

29.04.15

Jeg snakker ofte om hva som skal til for å lykkes med IT. En av tingene jeg snakker om er hvorfor utviklere skal ha ende-til-ende-ansvar i to dimensjoner: fra idé til produkt, fra maskinvare til brukergrensesnitt.

Fra idé til produkt

Den ene dimensjonen handler om funksjonalitet og at et utviklingsteam skal følge funksjonaliteten de lager fra den oppstår som idé til den er satt i produksjon. Utviklerne skal være med å forme ideen til et konsept sammen med forretningssiden, deretter kode funksjonaliteten, teste den og sette den i produksjon.

Ende-til-ende-ansvar

For mange er dette radikalt. I et tradisjonelt regime er det gjerne utvikleren som starter på funksjonaliteten, for så å overlevere den til et test-team, som i sin tur overlater den til applikasjonsdriften som setter den i produksjon. Det er flere utfordringer med et slikt regime. Ansvarsfraskriving oppstår ofte når ingen har ansvaret for totaliteten. Økt tidsforbruk oppstår som konsekvens av at funksjonaliteten skal overleveres mellom enhetene. Økt administrasjon oppstår av samme årsak. Ansvaret pulveriseres.

Med Kanban som verktøy og metoder kjent fra XP, sikrer man både fremdrift og kvalitet.

Fra maskinvare til brukergrensesnitt

Tilsvarende bør du gi utviklerne ende-til-ende-ansvar for all programvare som kreves for å ha en løsning i drift, alt fra virtualisering og operativsystemer til databaser og annen mellomvare, til selve applikasjonen de utvikler.

I et tradisjonelt regime som omtalt over, er det gjerne flere skiller i drift av en løsning. Ofte opererer man med utviklere som har ansvaret for å lage applikasjonen, applikasjonsdriftere som har ansvaret for å drifte og overvåke applikasjonen og annen programvare, samt basisdriftere som har ansvaret for maskinvare, nettverk, brannmurer og liknende.

Fordelen med å gi utviklerne ende-til-ende-ansvar også her, har mange fellesnevnere med førstnevnte: det blir et tydeligere ansvarsskille mellom maskinvare og programvare, og utviklerne tar eierskap og utviser ansvar for den totale løsningen. Metodene er kjent fra DevOps.

Ende-til-ende-ansvar

Alt har sin pris

Samtidig er det ikke bare å ukritisk gi slikt ansvar. Først og fremst krever det kompetanse innen alle disiplinene som skal utvises.

For ansvar fra idé til produkt kreves forståelse for forretning, arkitektur, programmering, testing og produksjonssetting.

For ansvar fra maskinvare til brukergrensesnitt kreves kunnskap om virtualisering, drift av operativsystemer og databaser, samt god innsikt i mellomvaren som benyttes.

Dette igjen har en kostnad: man trenger dyktige mennesker og dyktige mennesker er ikke gratis. Samtidig tar man på seg større ansvar, og da må man være klare til å ta dette ansvaret også når ting går galt. For det går før eller siden galt.

Oppsiden, derimot, er større når man lykkes. Man får mer stabil drift og høyere kvalitet på løsningen, og når alt kommer til alt er dette alt IT dreier seg om: stabile løsninger som fungerer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

 • Google Wifi lanseres i Norge i dag - Tek.no

  Mesh-nettverk har vært i vinden det siste året, men spesielt én aktør har glimret med sitt fravær i Norge så langt, nemlig Google. 

  Det blir det en endring på nå. Google melder at mesh-systemet Google Wifi er tilgjengelig i butikker fra og med i dag. 

 • The Beginner's Guide to IFTTT

  In our new series Getting It, we’ll give you all you need to know to get started with and excel at a wide range of technology, both on and offline. Here, we’re arming you with everything you need to know to master the world of IFTTT.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt