Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Drosjedødaren

11.05.15

Det har gått et halvt år siden jeg skrev om Uber. Siden den gang har jeg hatt gleden av å prøve Uber selv, skjermbilder ser du lenger ned. Den tradisjonelle drosjenæringen bør utnytte forspranget så lenge de har et.

Drosjeløyvekomplekset

I Norge har vi et håpløst ødelagt system med drosjeløyver. Man kan ikke kjøre drosje uten løyve. Disruptive aktører, derimot, bryr seg ikke om løyver. Med rå makt inntar de markedet enten de har lov eller ei. Drosjenæringen hevder hardnakket at Uber bedriver ulovlig virksomhet. Kundene, derimot, bryr seg ikke. Alt de ser er en bedre tjeneste enn det som allerede eksisterer. Og hos Uber kan alle bli sjåfører.

Vi har hørt det før. Napster og Popcorn Time er to eksempler på ulovlige tjenester som har påvist etterspørsel, som igjen har ledet til lovlige tjenester som Spotify og Netflix. Jeg skal ikke begi meg inn i en diskusjon om hvorvidt Uber er lovlig eller ei. Mitt poeng er at Uber kommer til å bli et problem for den norske drosjenæringen, og det er ingenting de kan gjøre for å stoppe det. Alt de kan gjøre er å forbedre sin egen kundeopplevelse.

En bedre kundeopplevelse

Betaling er et annet område hvor Uber skiller seg fra den tradisjonelle drosjenæringen. I en vanlig drosje leverer du kredittkortet ditt ved turens slutt. Du får en papirlapp som du må ta vare på, hvis ikke får du ikke pengene tilbake hvis du reiser med jobben.

Hos Uber trenger du ikke tenke på betaling. Du har en app på telefonen hvor du registrerer ditt kredittkort. Når du trenger en tur bestiller du i appen og når turen er ferdig belastes kredittkortet automatisk og du får en kvittering på e-post.

Sistnevnte er en detalj så latterlig liten og enkel at det er ubegripelig at ikke noen av drosjeselskapene har bygget en betalingsløsning inn i sine apper. For eksempel har Oslo Taxi en app hvor du kan bestille en drosje, men hvor du ikke kan betale. Jeg tipper det ville tatt kun få dagsverk å laget en betalingsløsning. Allikevel sitter de bare og venter på å bli overkjørt (ordspill tilsiktet) av Uber overlegne kundeopplevelse.

Drosjenæringen har alt som skal til for å feie Uber av veien (ordspill igjen tilsiktet). De har bilene, sjåførene og alt annet som skal til. Allikevel sitter de paralysert og ser på. Så hvis de i fremtiden gråter sine krokodilletårer for sin syke bestemor, vil jeg ikke gråte med dem. Det er nå de har muligheten, hvorvidt de velger å gripe den er helt opp til dem selv.

Skjermbilder

Med telefonens innebygde GPS velger du hentested og får bekreftet en sjåfør. Du ser bilde av sjåføren, bilen og nummerskiltet. Underveis kan du følge med på turen og du får en pen kvittering når turen er ferdig. Trykk på bildene for større utgave.

Uber-skjermbilder

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt