Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Drosjedødaren

11.05.15

Det har gått et halvt år siden jeg skrev om Uber. Siden den gang har jeg hatt gleden av å prøve Uber selv, skjermbilder ser du lenger ned. Den tradisjonelle drosjenæringen bør utnytte forspranget så lenge de har et.

Drosjeløyvekomplekset

I Norge har vi et håpløst ødelagt system med drosjeløyver. Man kan ikke kjøre drosje uten løyve. Disruptive aktører, derimot, bryr seg ikke om løyver. Med rå makt inntar de markedet enten de har lov eller ei. Drosjenæringen hevder hardnakket at Uber bedriver ulovlig virksomhet. Kundene, derimot, bryr seg ikke. Alt de ser er en bedre tjeneste enn det som allerede eksisterer. Og hos Uber kan alle bli sjåfører.

Vi har hørt det før. Napster og Popcorn Time er to eksempler på ulovlige tjenester som har påvist etterspørsel, som igjen har ledet til lovlige tjenester som Spotify og Netflix. Jeg skal ikke begi meg inn i en diskusjon om hvorvidt Uber er lovlig eller ei. Mitt poeng er at Uber kommer til å bli et problem for den norske drosjenæringen, og det er ingenting de kan gjøre for å stoppe det. Alt de kan gjøre er å forbedre sin egen kundeopplevelse.

En bedre kundeopplevelse

Betaling er et annet område hvor Uber skiller seg fra den tradisjonelle drosjenæringen. I en vanlig drosje leverer du kredittkortet ditt ved turens slutt. Du får en papirlapp som du må ta vare på, hvis ikke får du ikke pengene tilbake hvis du reiser med jobben.

Hos Uber trenger du ikke tenke på betaling. Du har en app på telefonen hvor du registrerer ditt kredittkort. Når du trenger en tur bestiller du i appen og når turen er ferdig belastes kredittkortet automatisk og du får en kvittering på e-post.

Sistnevnte er en detalj så latterlig liten og enkel at det er ubegripelig at ikke noen av drosjeselskapene har bygget en betalingsløsning inn i sine apper. For eksempel har Oslo Taxi en app hvor du kan bestille en drosje, men hvor du ikke kan betale. Jeg tipper det ville tatt kun få dagsverk å laget en betalingsløsning. Allikevel sitter de bare og venter på å bli overkjørt (ordspill tilsiktet) av Uber overlegne kundeopplevelse.

Drosjenæringen har alt som skal til for å feie Uber av veien (ordspill igjen tilsiktet). De har bilene, sjåførene og alt annet som skal til. Allikevel sitter de paralysert og ser på. Så hvis de i fremtiden gråter sine krokodilletårer for sin syke bestemor, vil jeg ikke gråte med dem. Det er nå de har muligheten, hvorvidt de velger å gripe den er helt opp til dem selv.

Skjermbilder

Med telefonens innebygde GPS velger du hentested og får bekreftet en sjåfør. Du ser bilde av sjåføren, bilen og nummerskiltet. Underveis kan du følge med på turen og du får en pen kvittering når turen er ferdig. Trykk på bildene for større utgave.

Uber-skjermbilder

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler