Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Datadrevet valg av barnehage

23.05.16

I disse dager venter mange småbarnsforeldre svar på søknad om barnehageplass. Da vi skulle velge barnehage benyttet vi fritt tilgjengelige data for å regne oss frem til hvilke barnehager vi skulle føre opp på listen.

Da vi skulle levere søknad om barnehageplass for vår datter, ville vi gjerne forsikre oss om at vi tok et godt valg som var fundert på mer enn bare magefølelse og synsing etter å ha besøkt barnehagene. Det finnes mye man kan søke seg frem til av informasjon på nett, men det endelige valget ville fortsatt bare bli synsing.

Det var opprinnelig kona som gikk i gang med å finne tilgjengelige data så vi kunne regne oss frem til hvilken barnehage vi burde velge. For å få til dette måtte vi først samle inn data om det som betyr noe for oss. For eksempel foreldretilfredshet, når barnehagen åpner, når den stenger, om vi trenger å kjøre bil, hvor enkelt er det å komme seg til og fra barnehagen med T-bane. Deretter måtte vi konvertere dem til målbare verdier som kan sammenliknes.

Hvilke data finnes?

Så er spørsmålet hvilke data som finnes og hva av dette som betyr noe for oss. Her er hva vi fant:

  • Foreldretilfredshet: dette er data som er hentet inn fra undersøkelser blant foreldre og sier noe om hvor fornøyde de er og hvilken kvalitet vi bør forvente.
  • Åpningstid: hvor tidlig kan vi levere? Sier noe om hvordan vi må fordele levering og henting mellom oss.
  • Stengetid: hvor sent kan vi hente? Som forrige punkt. Vi vil for øvrig understreke at dette ikke er for å maksimere tiden datteren vår er i barnehagen, kun for å vite noe om fleksibiliteten vi har.
  • Adresse: sier noe om tilgjengelighet, om vi må kjøre bil, om vi kan ta T-banen og i så fall hvor langt det er å gå. Det sier også noe om hvor nær barnehagen ligger både jobb og hjem. Ligger barnehagen nært hjemmet får du kortere arbeidsdag, og omvendt.
  • Egenandel: ikke la deg lure, her er høyere pris bedre. Ved lav egenandel må du smøre matpakke selv, de med høy egenandel har gjerne egne ansatte som lager mat til barna.

Med dette utgangspunktet satt vi opp et regneark og startet å taste inn verdiene vi fant i våre datakilder. Vi kommer tilbake til regnearket.

Hvordan lage sammenliknbare data?

Når vi hadde tastet inn alle verdier, måtte vi sette opp et system hvor vi kunne omsette ikke-målbare verdier til verdier vi kunne regne på. Eksempelvis kan man ikke regne på en adresse. Vi gjorde det enkelt og opererte med terningkast for de feltene som ikke har tallverdier. Også her var det viktig å ikke operere for mye med synsing. Hvor mange minutter gangavstand fra et T-banestopp ligger barnehagen? Verdiene tildelte vi terningkast.

Til slutt satt vi med et litt komplisert, men fullt forståelig regneark som så omtrent slik ut. Vi har anonymisert barnehagene.

Åpne gjerne regnearket i en ny fane for å se kommentarer til feltene og hvordan vi har regnet, eller for å ta en kopi og bruke selv.

Hvordan har vi regnet ut dette?

Så, når tabellen er fylt ut og vi har sammenliknbare data kan vi starte beregning. Først må vi vekte hva som er viktig for oss. Fordelt i prosent har vi vektet som følger for oss:

  • Foreldretilfredshet: 60 %
  • Tilgjengelighet: 15 %
  • Åpner: 7,5 %
  • Stenger: 7,5 %
  • Bilfaktor: 10 %

Deretter regner vi det ut på følgende måte:

(Karakter * vekting) + (tilgjengelighet * vekting) + (åpningstid * vekting) + (stengetid * vekting) + (bilfordel * vekting) = score

Den utregnede verdien viser vi i kolonnen «Vår vurd». Sorterer vi på denne kolonnen har vi et svar på hvilken barnehage vi burde velge.

Totalt brukte vi en kveld på dette. Kona, som er analytiker av yrke, satte opp en enkel utregning, og vi skrapte sammen data fra de ulike kildene. Det er ikke superhøy presisjon over arbeidet, men det er godt nok for formålet og tatt i betraktning at det ble gjort på en kveld. Ideelt sett burde vi satt opp et nettsted som aggregerte alle disse dataene og lot deg beregne det direkte i nettleseren. Noen andre får ta den oppgaven.

Har vi forholdt oss til svaret?

Nesten. Med ett avvik har vi brukt listen slik den ble regnet ut. Vi har også vært på befaring i alle de aktuelle barnehagene. Interessant nok var alle barnehagene på vår liste private.

Noen avsluttende tanker

Det kan kanskje fremstå som noe sterilt å velge barnehage på denne måten. Det viktigste er selvfølgelig at vi velger en barnehage hvor datteren vår har det bra. Men inntil vi har fått denne erfaringen har vi kun dette å forholde oss til, i tillegg til at vi som nevnt selvfølgelig også har vært på befaring i barnehagene vi har på listen. Da bruker vi inntrykket vi sitter igjen med kombinert med de data vi har benyttet i denne saken, da det vil gjøre beslutningsgrunnlaget vårt bedre og mer rasjonelt.

Kilder

Barnehagefakta
Aftenposten
VG
Oslo kommune
Ruter
Google Maps

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler