Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Endelig helg (2016-49)

09.12.16

Denne uken

 1. GitLab forlater skyen www
 2. Hva er de etiske utfordringene med kunstig intelligens? Politikk
 3. Hvilken lønn skal vi ha når ingen jobber? Politikk
 4. Nå gjetter maskiner kredittkortinformasjonen din Sikkerhet
 5. NRK lanserer TV-serien «Kodeknekkerne» Programvare

1. GitLab forlater skyen

Det er lett å få inntrykk av at skyen har ubegrenset plass og kapasitet. Men ingenting vokser inn i himmelen. GitLab forlater skyen og beskriver i et langt blogginnlegg hvorfor. Min korte kommentar er at skyen passer fint mellomstore virksomheter. (Merk at vi her i Norge ikke har noen store virksomheter internasjonal målestokk.)

Les hos GitLab

2. Hva er de etiske utfordringene med kunstig intelligens?

Kunstig intelligens byr på noen etiske utfordringer. For eksempel hvordan en selvkjørende bil i en krisesituasjon må velge mellom å kjøre på person A eller B. I denne artikkelen leser du om de ni viktigste etiske utfordringene med kunstig intelligens. Spesielt 7 og 8 har opptatt meg.

Les hos World Economic Forum

3. Hvilken lønn skal vi ha når ingen jobber?

Hva skal vi tjene den dagen ingen lenger jobber, fordi alle jobber har blitt automatisert? Jeg blir ikke klok på om Elon Musk mener at vi bør ha eller tror at vi kommer til få en universallønn. Jeg tror og håper ikke det.

Les hos Mashable

4. Nå gjetter maskiner kredittkortinformasjonen din

Forskere har funnet en teknikk som lar maskiner gjette seg frem til kredittkortinformasjonen din. Teknikken ser allerede ut til å ha blitt misbrukt av hackere denne høsten. Får teknikken spredning er den en alvorlig trussel mot hele betalingssystemet.

Les hos Bruce Schneier

5. NRK lanserer TV-serien «Kodeknekkerne»

Gjennom åtte episoder skal 11-åringene Max, Mia og Anniken forsøke å lære seg enkel kodekunnskap for å løse problemer for kjente personer med viktige oppgaver. Perfekt for oss som mener at barn bør forstå programmering.

Les hos NRK

Hva er «endelig helg»?

«Endelig helg» er en artikkelserie hvor Martin deler artikler han har lest den siste uken, slik at du har noe å kose deg med gjennom helgen. Artiklene handler for det vesentligste om teknologi og teknologiledelse, men unntak forekommer. Legg igjen din e-postadresse under, så får du «endelig helg» rett i innboksen.

Foto: «Be the first to read…» by Thomas Leuthard. Licensed under CC BY 2.0.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt