Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Endelig helg (2016-49)

09.12.16

Denne uken

 1. GitLab forlater skyen www
 2. Hva er de etiske utfordringene med kunstig intelligens? Politikk
 3. Hvilken lønn skal vi ha når ingen jobber? Politikk
 4. Nå gjetter maskiner kredittkortinformasjonen din Sikkerhet
 5. NRK lanserer TV-serien «Kodeknekkerne» Programvare

1. GitLab forlater skyen

Det er lett å få inntrykk av at skyen har ubegrenset plass og kapasitet. Men ingenting vokser inn i himmelen. GitLab forlater skyen og beskriver i et langt blogginnlegg hvorfor. Min korte kommentar er at skyen passer fint mellomstore virksomheter. (Merk at vi her i Norge ikke har noen store virksomheter internasjonal målestokk.)

Les hos GitLab

2. Hva er de etiske utfordringene med kunstig intelligens?

Kunstig intelligens byr på noen etiske utfordringer. For eksempel hvordan en selvkjørende bil i en krisesituasjon må velge mellom å kjøre på person A eller B. I denne artikkelen leser du om de ni viktigste etiske utfordringene med kunstig intelligens. Spesielt 7 og 8 har opptatt meg.

Les hos World Economic Forum

3. Hvilken lønn skal vi ha når ingen jobber?

Hva skal vi tjene den dagen ingen lenger jobber, fordi alle jobber har blitt automatisert? Jeg blir ikke klok på om Elon Musk mener at vi bør ha eller tror at vi kommer til få en universallønn. Jeg tror og håper ikke det.

Les hos Mashable

4. Nå gjetter maskiner kredittkortinformasjonen din

Forskere har funnet en teknikk som lar maskiner gjette seg frem til kredittkortinformasjonen din. Teknikken ser allerede ut til å ha blitt misbrukt av hackere denne høsten. Får teknikken spredning er den en alvorlig trussel mot hele betalingssystemet.

Les hos Bruce Schneier

5. NRK lanserer TV-serien «Kodeknekkerne»

Gjennom åtte episoder skal 11-åringene Max, Mia og Anniken forsøke å lære seg enkel kodekunnskap for å løse problemer for kjente personer med viktige oppgaver. Perfekt for oss som mener at barn bør forstå programmering.

Les hos NRK

Hva er «endelig helg»?

«Endelig helg» er en artikkelserie hvor Martin deler artikler han har lest den siste uken, slik at du har noe å kose deg med gjennom helgen. Artiklene handler for det vesentligste om teknologi og teknologiledelse, men unntak forekommer. Legg igjen din e-postadresse under, så får du «endelig helg» rett i innboksen.

Foto: «Be the first to read…» by Thomas Leuthard. Licensed under CC BY 2.0.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt