Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Endelig helg (2016-49)

09.12.16

Denne uken

  1. GitLab forlater skyen www
  2. Hva er de etiske utfordringene med kunstig intelligens? Politikk
  3. Hvilken lønn skal vi ha når ingen jobber? Politikk
  4. Nå gjetter maskiner kredittkortinformasjonen din Sikkerhet
  5. NRK lanserer TV-serien «Kodeknekkerne» Programvare

1. GitLab forlater skyen

Det er lett å få inntrykk av at skyen har ubegrenset plass og kapasitet. Men ingenting vokser inn i himmelen. GitLab forlater skyen og beskriver i et langt blogginnlegg hvorfor. Min korte kommentar er at skyen passer fint mellomstore virksomheter. (Merk at vi her i Norge ikke har noen store virksomheter internasjonal målestokk.)

Les hos GitLab

2. Hva er de etiske utfordringene med kunstig intelligens?

Kunstig intelligens byr på noen etiske utfordringer. For eksempel hvordan en selvkjørende bil i en krisesituasjon må velge mellom å kjøre på person A eller B. I denne artikkelen leser du om de ni viktigste etiske utfordringene med kunstig intelligens. Spesielt 7 og 8 har opptatt meg.

Les hos World Economic Forum

3. Hvilken lønn skal vi ha når ingen jobber?

Hva skal vi tjene den dagen ingen lenger jobber, fordi alle jobber har blitt automatisert? Jeg blir ikke klok på om Elon Musk mener at vi bør ha eller tror at vi kommer til få en universallønn. Jeg tror og håper ikke det.

Les hos Mashable

4. Nå gjetter maskiner kredittkortinformasjonen din

Forskere har funnet en teknikk som lar maskiner gjette seg frem til kredittkortinformasjonen din. Teknikken ser allerede ut til å ha blitt misbrukt av hackere denne høsten. Får teknikken spredning er den en alvorlig trussel mot hele betalingssystemet.

Les hos Bruce Schneier

5. NRK lanserer TV-serien «Kodeknekkerne»

Gjennom åtte episoder skal 11-åringene Max, Mia og Anniken forsøke å lære seg enkel kodekunnskap for å løse problemer for kjente personer med viktige oppgaver. Perfekt for oss som mener at barn bør forstå programmering.

Les hos NRK

Hva er «endelig helg»?

«Endelig helg» er en artikkelserie hvor Martin deler artikler han har lest den siste uken, slik at du har noe å kose deg med gjennom helgen. Artiklene handler for det vesentligste om teknologi og teknologiledelse, men unntak forekommer. Legg igjen din e-postadresse under, så får du «endelig helg» rett i innboksen.

Foto: «Be the first to read…» by Thomas Leuthard. Licensed under CC BY 2.0.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Endelig helg

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler