Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Raspberry Pi 3 Model B

10.01.17

Det begynner å bli mange år siden jeg skrudde på datamaskiner. De siste årene har jeg først og fremst brukt dem som et arbeidsredskap som skal fungere, ikke som jeg skal behøve å skru på.

Imidlertid innser jeg at jeg liker å lage ting, alt fra støping av håndvask til programmering. Det var også derfor jeg skaffet meg en Raspberry Pi 3 Model B. Det er bra for den tekniske forståelsen å forstå hvordan en datamaskin er skrudd sammen og fungerer.

Hva er en Raspberry Pi?

En Raspberry Pi er en liten datamaskin, hvor størrelsen er det mest bemerkelsesverdige. Kanskje hører du fortsatt til dem som har en diger boks stående på gulvet? Det er det snart ingen grunn til lenger. En Raspberry Pi kan du henge på baksiden av skjermen.

Dette er altså en Raspberry Pi 3 Model B. En komplett datamaskin. Når du ser størrelsen på f.eks. USB-portene eller HDMI-porten forstår du størrelsesforholdet.

Raspberry Pi 3 Model B

Hvorfor en Pi?

Grunnen til at jeg ikke har kjøpt en Pi tidligere er at jeg ikke har sett noe åpenbart behov. En ting er å kunne bygge ting, men jeg liker å ha et behov som skal dekkes. Allikevel kjøpte jeg en Pi og litt tilbehør uten et klart definert behov.

Cabin Pi eller smarthytte?

Et mulig mål er å bygge et webkamera. På hytta har vi seks webkamera. Ingen av dem fungerer slik jeg skulle ønske, programvaren i dem er rett og slett elendig. Ironisk nok får man komponentene til en Pi billigere enn hva et skikkelig webkamera koster.

Eirik Newth har gjort noe tilsvarende, med sitt kattekamera. Hans oppsett benytter en Raspberry Pi Zero, som jeg også vurderte, men jeg returnerte til en Raspberry Pi 3 Model B fordi jeg da slipper en del ekstrakomponenter som overganger og Wi-Fi-dongle. Jeg har heller ingen katter å passe på, jeg vil bare titte på utsikten på hytta også når jeg ikke er på hytta.

Samtidig kan den også fungere som en passende server på hytta, etter at jeg pensjonerte en gammel Mac Mini jeg hadde stående der.

Jeg kjøpte med meg litt forskjellig utstyr fra Digital Impuls i Oslo:

  • 1 stykk Raspberry Pi 3 Model B
  • 1 stykk original strømforsyning
  • 1 stykk kameramodul v2
  • 1 stykk 16 GB micro-SD med NOOBS
  • 1 stykk kabinett til Pi
  • 1 stykk kabinett til kamera

Hvem vet hva jeg ender opp med. For øyeblikket driver jeg litt enkel programmering i bash og Python. Kommer jeg i mål med noe fornuftig så kommer det en oppdatert artikkel.

Har du noen ideer?

Skulle du ha noen tips for hva man kan gjøre med en Pi, noe som ikke bare er tant og fjas og moro, kan du gjerne diskutere saken med meg på Facebook eller sende meg en e-post.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler