Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Raspberry Pi 3 Model B

10.01.17

Det begynner å bli mange år siden jeg skrudde på datamaskiner. De siste årene har jeg først og fremst brukt dem som et arbeidsredskap som skal fungere, ikke som jeg skal behøve å skru på.

Imidlertid innser jeg at jeg liker å lage ting, alt fra støping av håndvask til programmering. Det var også derfor jeg skaffet meg en Raspberry Pi 3 Model B. Det er bra for den tekniske forståelsen å forstå hvordan en datamaskin er skrudd sammen og fungerer.

Hva er en Raspberry Pi?

En Raspberry Pi er en liten datamaskin, hvor størrelsen er det mest bemerkelsesverdige. Kanskje hører du fortsatt til dem som har en diger boks stående på gulvet? Det er det snart ingen grunn til lenger. En Raspberry Pi kan du henge på baksiden av skjermen.

Dette er altså en Raspberry Pi 3 Model B. En komplett datamaskin. Når du ser størrelsen på f.eks. USB-portene eller HDMI-porten forstår du størrelsesforholdet.

Raspberry Pi 3 Model B

Hvorfor en Pi?

Grunnen til at jeg ikke har kjøpt en Pi tidligere er at jeg ikke har sett noe åpenbart behov. En ting er å kunne bygge ting, men jeg liker å ha et behov som skal dekkes. Allikevel kjøpte jeg en Pi og litt tilbehør uten et klart definert behov.

Cabin Pi eller smarthytte?

Et mulig mål er å bygge et webkamera. På hytta har vi seks webkamera. Ingen av dem fungerer slik jeg skulle ønske, programvaren i dem er rett og slett elendig. Ironisk nok får man komponentene til en Pi billigere enn hva et skikkelig webkamera koster.

Eirik Newth har gjort noe tilsvarende, med sitt kattekamera. Hans oppsett benytter en Raspberry Pi Zero, som jeg også vurderte, men jeg returnerte til en Raspberry Pi 3 Model B fordi jeg da slipper en del ekstrakomponenter som overganger og Wi-Fi-dongle. Jeg har heller ingen katter å passe på, jeg vil bare titte på utsikten på hytta også når jeg ikke er på hytta.

Samtidig kan den også fungere som en passende server på hytta, etter at jeg pensjonerte en gammel Mac Mini jeg hadde stående der.

Jeg kjøpte med meg litt forskjellig utstyr fra Digital Impuls i Oslo:

 • 1 stykk Raspberry Pi 3 Model B
 • 1 stykk original strømforsyning
 • 1 stykk kameramodul v2
 • 1 stykk 16 GB micro-SD med NOOBS
 • 1 stykk kabinett til Pi
 • 1 stykk kabinett til kamera

Hvem vet hva jeg ender opp med. For øyeblikket driver jeg litt enkel programmering i bash og Python. Kommer jeg i mål med noe fornuftig så kommer det en oppdatert artikkel.

Har du noen ideer?

Skulle du ha noen tips for hva man kan gjøre med en Pi, noe som ikke bare er tant og fjas og moro, kan du gjerne diskutere saken med meg på Facebook eller sende meg en e-post.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt