Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Raspberry Pi 3 Model B

10.01.17

Det begynner å bli mange år siden jeg skrudde på datamaskiner. De siste årene har jeg først og fremst brukt dem som et arbeidsredskap som skal fungere, ikke som jeg skal behøve å skru på.

Imidlertid innser jeg at jeg liker å lage ting, alt fra støping av håndvask til programmering. Det var også derfor jeg skaffet meg en Raspberry Pi 3 Model B. Det er bra for den tekniske forståelsen å forstå hvordan en datamaskin er skrudd sammen og fungerer.

Hva er en Raspberry Pi?

En Raspberry Pi er en liten datamaskin, hvor størrelsen er det mest bemerkelsesverdige. Kanskje hører du fortsatt til dem som har en diger boks stående på gulvet? Det er det snart ingen grunn til lenger. En Raspberry Pi kan du henge på baksiden av skjermen.

Dette er altså en Raspberry Pi 3 Model B. En komplett datamaskin. Når du ser størrelsen på f.eks. USB-portene eller HDMI-porten forstår du størrelsesforholdet.

Raspberry Pi 3 Model B

Hvorfor en Pi?

Grunnen til at jeg ikke har kjøpt en Pi tidligere er at jeg ikke har sett noe åpenbart behov. En ting er å kunne bygge ting, men jeg liker å ha et behov som skal dekkes. Allikevel kjøpte jeg en Pi og litt tilbehør uten et klart definert behov.

Cabin Pi eller smarthytte?

Et mulig mål er å bygge et webkamera. På hytta har vi seks webkamera. Ingen av dem fungerer slik jeg skulle ønske, programvaren i dem er rett og slett elendig. Ironisk nok får man komponentene til en Pi billigere enn hva et skikkelig webkamera koster.

Eirik Newth har gjort noe tilsvarende, med sitt kattekamera. Hans oppsett benytter en Raspberry Pi Zero, som jeg også vurderte, men jeg returnerte til en Raspberry Pi 3 Model B fordi jeg da slipper en del ekstrakomponenter som overganger og Wi-Fi-dongle. Jeg har heller ingen katter å passe på, jeg vil bare titte på utsikten på hytta også når jeg ikke er på hytta.

Samtidig kan den også fungere som en passende server på hytta, etter at jeg pensjonerte en gammel Mac Mini jeg hadde stående der.

Jeg kjøpte med meg litt forskjellig utstyr fra Digital Impuls i Oslo:

 • 1 stykk Raspberry Pi 3 Model B
 • 1 stykk original strømforsyning
 • 1 stykk kameramodul v2
 • 1 stykk 16 GB micro-SD med NOOBS
 • 1 stykk kabinett til Pi
 • 1 stykk kabinett til kamera

Hvem vet hva jeg ender opp med. For øyeblikket driver jeg litt enkel programmering i bash og Python. Kommer jeg i mål med noe fornuftig så kommer det en oppdatert artikkel.

Har du noen ideer?

Skulle du ha noen tips for hva man kan gjøre med en Pi, noe som ikke bare er tant og fjas og moro, kan du gjerne diskutere saken med meg på Facebook eller sende meg en e-post.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt