Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bilens fremtid

16.01.17

Blir dagens bilprodusenter neste bransje som går over ende fordi de ikke klarer omstilling til en ny fremtid med alternativt drivstoff og autonome kjøretøy?

Bilen har de siste årene blitt politisk upopulær. Spesielt i byene. Særlig er det biler som drives med fossilt drivstoff som får gjennomgå. Med rette. Dårlig luftkvalitet fører til dødsfall.

I sin iver i å bli kvitt problemet fra bilen, foreslås flere tiltak, hvor et velkjent tiltak er å forby biltrafikk i sin helhet. Men er det egentlig smart, eller er det forhastet?

Raskere enn jeg hadde trodd

Hvis du for fire-fem år siden hadde spurt meg om hvor bilteknologien hadde vært i 2017, hadde jeg aldri trodd at vi hadde vært så nært reelt autonome (selvkjørende) biler. Jeg hadde heller ikke trodd at vi skulle se elektrifisering og alternative drivstoff i så stor grad. (For sistnevnte betyr det i hvert fall at tiltaket avgiftsfritak har hatt effekt.)

Hvordan ser fremtidens bil ut?

Kombinasjonen av autonomi og elektrifisering kommer til å åpne for ny og mer effektiv utnyttelse av bilparken. På lang sikt trenger vi neppe eie en bil. Vi kommer sannsynligvis ikke til å se biler slik vi kjenner dem i dag. De kommer mer sannsynlig til å bli små kapsler som frakter rundt på et par personer om gangen, eller litt større for familiene, slik som Volkswagens konsept I.D Buzz.

Hvor mange biler trenger vi?

Før jul var jeg i et hyggelig julebord hvor jeg ble sittende til bords med en ansatt i Ruter. Han fortalte om en studie fra Finland, som jeg dessverre ikke klarer å oppdrive på nett, hvor man hadde simulert en fremtid hvor ingen eier egne biler. Hvor mange biler, sammenliknet med dagens antall, ville man hatt behov for dersom man kunne utnytte bilparken fullt ut?

Svaret var, i følge naboen på julebordet, 3 %.

Tre prosent.

Det vil si at 97 % av dagens bilpark kan fjernes hvis de resterende bilene var i kontinuerlig drift. Tenk all plassen som kunne vært frigjort. Og forurensningen i form av redusert produksjon.

Hvem blir bilbransjens Kodak?

Teknologien har snudd mange bransjer på hodet. Musikk. Film. Bok. Avis. Hotell. Taxi. Blir bilbransjen den neste, hvis de i fremtiden kun skal produsere 3 % av dagens bilpark? Og kommer også de til å rope på statlig støtte fordi de ikke klarer omstillingen?

Svaret er ikke gitt. Bilbransjen har god økonomi og alle forutsetninger for å klare eventuelle omstillinger. Man trenger ikke være spåmann for å spå at noen produsenter vil overleve, andre vil dø og at nye vokser frem.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt