Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bilens fremtid

16.01.17

Blir dagens bilprodusenter neste bransje som går over ende fordi de ikke klarer omstilling til en ny fremtid med alternativt drivstoff og autonome kjøretøy?

Bilen har de siste årene blitt politisk upopulær. Spesielt i byene. Særlig er det biler som drives med fossilt drivstoff som får gjennomgå. Med rette. Dårlig luftkvalitet fører til dødsfall.

I sin iver i å bli kvitt problemet fra bilen, foreslås flere tiltak, hvor et velkjent tiltak er å forby biltrafikk i sin helhet. Men er det egentlig smart, eller er det forhastet?

Raskere enn jeg hadde trodd

Hvis du for fire-fem år siden hadde spurt meg om hvor bilteknologien hadde vært i 2017, hadde jeg aldri trodd at vi hadde vært så nært reelt autonome (selvkjørende) biler. Jeg hadde heller ikke trodd at vi skulle se elektrifisering og alternative drivstoff i så stor grad. (For sistnevnte betyr det i hvert fall at tiltaket avgiftsfritak har hatt effekt.)

Hvordan ser fremtidens bil ut?

Kombinasjonen av autonomi og elektrifisering kommer til å åpne for ny og mer effektiv utnyttelse av bilparken. På lang sikt trenger vi neppe eie en bil. Vi kommer sannsynligvis ikke til å se biler slik vi kjenner dem i dag. De kommer mer sannsynlig til å bli små kapsler som frakter rundt på et par personer om gangen, eller litt større for familiene, slik som Volkswagens konsept I.D Buzz.

Hvor mange biler trenger vi?

Før jul var jeg i et hyggelig julebord hvor jeg ble sittende til bords med en ansatt i Ruter. Han fortalte om en studie fra Finland, som jeg dessverre ikke klarer å oppdrive på nett, hvor man hadde simulert en fremtid hvor ingen eier egne biler. Hvor mange biler, sammenliknet med dagens antall, ville man hatt behov for dersom man kunne utnytte bilparken fullt ut?

Svaret var, i følge naboen på julebordet, 3 %.

Tre prosent.

Det vil si at 97 % av dagens bilpark kan fjernes hvis de resterende bilene var i kontinuerlig drift. Tenk all plassen som kunne vært frigjort. Og forurensningen i form av redusert produksjon.

Hvem blir bilbransjens Kodak?

Teknologien har snudd mange bransjer på hodet. Musikk. Film. Bok. Avis. Hotell. Taxi. Blir bilbransjen den neste, hvis de i fremtiden kun skal produsere 3 % av dagens bilpark? Og kommer også de til å rope på statlig støtte fordi de ikke klarer omstillingen?

Svaret er ikke gitt. Bilbransjen har god økonomi og alle forutsetninger for å klare eventuelle omstillinger. Man trenger ikke være spåmann for å spå at noen produsenter vil overleve, andre vil dø og at nye vokser frem.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler