Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Redd meg fra digitaliseringen

02.02.17

Musikk. Film. Bok. Avis. TV. Fellesnevneren for disse er at de alle har et godt produkt og at de gjennom alle tider har tjent gode penger på sine produkter.

Men så skjedde det noe rart. Internett kom. Produktene ble digitale. Og da produsentene ikke lenger kunne ta og føle på produktene, ble det tydeligvis vanskelig for dem å forstå hvordan de kunne fortsette å selge dem. Kundene ville ha produktene digitalt, men ingen ville levere. Dermed sluttet kundene å være kunder og tok saken i egne hender. CD-er ble rippet og lagt ut på nett. Det samme med DVD-er. Piratkopiering foregikk over en lav sko. Istedet for å forsøke å utnytte situasjonen, motarbeidet bransjen den med søksmål og trusler.

Avis- og bokbransjen er enda merkeligere. Disse produktene er vanskeligere å digitalisere. Det er ikke bare å ta en bok eller en avis, putte den i skanneren og få et digitalt produkt ut i den andre enden. Disse bransjene har selv gått inn i digitaliseringen av egen fri vilje.

Fellesnevneren er at alle har hatt sine utfordringer med overgangen til digitale produkter. Og når omstilling er vanskelig, er det lett å rope om hjelp. Omtrent samtlige bransjer som sliter med overgangen til digitale produkter har krevet en eller annen form for subsidiering av produktene sine. For eksempel filmbransjen, en bransje som ikke akkurat lider økonomisk, forventer en bredbåndsavgift som kompensasjon for nedgangen i salg av fysiske produkter.

Enten du er pensjonist eller student eller småbarnsfamilie; disse bransjene vil at du skal betale for deres produkter, uavhengig av om du vil ha dem eller ei. De bør kunne selge sine produkter uten subsidier, slik som de fleste andre.

Forretningsmodellen er ikke kundenes ansvar. Den skal ikke hvile på deres samvittighet.

Klarer man ikke å redde seg selv fra digitaliseringen, kan man ikke forvente at andre skal gjøre det. Man må digitalisere seg selv, levere det produktet kundene vil ha og sikre en fornuftig betaling. Hvis ikke gjør noen andre jobben.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt