Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Brukervennlige skytjenester med DigitalOcean

04.05.17

Under en nylig lunsjsamtale klaget jeg min nød over at generiske skytjenester fungerer fint for bedriftsbruk, men fortsatt er lite brukevennlige for privatpersoner. Jeg har i en periode testet ut Amazon EC2 og konkludert med at det er mye jobb og lesing av dokumentasjon bare for å få en server til å kjøre i skyen. I hvert fall for meg som ikke har dette som jobb.

Under lunsjsamtalen ble jeg tipset om flere alternative leverandører. Etter å ha kikket på alternativene påfølgende kveld, opprettet jeg en konto hos DigitalOcean som ble omtalt som det mest brukervennlige alternativet.

DigitalOcean tilbyr flere tjenester, for tiden blant annet servere, lagring, nettverk, lastbalansering, overvåking og ferdig konfigurert programvare. Det aller meste konfigurerer du via webgrensesnittet, men du bør ikke være uredd for terminalvinduet. Der det er nødvendig tilbyr DigitalOcean ferdige scripts som du kan klippe og lime.

Servere kaller de Droplets. Du oppretter en Droplet, velger hvor kraftig den skal være og installerer et operativsystem som kjører på den, og uten annen konfigurasjon har du nå en kjørende server i skyen. Latterlig enkelt.

Lagring kaller de Block storage, som strengt tatt er et annet navn for Linux’ Block device. Det vil si en lagringsenhet, hos DigitalOcean en SSD. Du oppretter en Block storage og velger størrelse på disken. For tiden betaler du $1 USD for 10 GB per måned.

Når du har opprettet en Droplet (server) og lagt til Block storage (harddisk) må koble til med SSH mot serverens IP-adresse, her eksemplifisert med 127.0.0.1, for å formatere harddisken og koble den permanent til serveren.

ssh -l root 127.0.0.1

I administrasjonspanelet hos DigitalOcean trykker du på Volumes og til høyre for disken trykker du More og velger Config instructions. Klipp og lim koden, den er allerede skreddersydd for deg.

Serveren når du via SSH, men hvis du ikke er venner terminalvinduet kan du installere VNC i henhold til DigitalOceans veiledning.

Når all koden er kjørt sitter du nå med en fullt fungerende server og masse lagringsplass i skyen. Hva du vil bruke den til er opp til deg. Jeg har noen tanker om hva jeg skal bruke den til. Det kommer jeg tilbake til i en senere artikkel.

Hvis du vil prøve ut DigitalOcean for eget formål, kan du benytte denne linken. Da får du $10 USD i kreditt og jeg får litt rabatt, men det er selvfølgelig fritt valg.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt