Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Brukervennlige skytjenester med DigitalOcean

04.05.17

Under en nylig lunsjsamtale klaget jeg min nød over at generiske skytjenester fungerer fint for bedriftsbruk, men fortsatt er lite brukevennlige for privatpersoner. Jeg har i en periode testet ut Amazon EC2 og konkludert med at det er mye jobb og lesing av dokumentasjon bare for å få en server til å kjøre i skyen. I hvert fall for meg som ikke har dette som jobb.

Under lunsjsamtalen ble jeg tipset om flere alternative leverandører. Etter å ha kikket på alternativene påfølgende kveld, opprettet jeg en konto hos DigitalOcean som ble omtalt som det mest brukervennlige alternativet.

DigitalOcean tilbyr flere tjenester, for tiden blant annet servere, lagring, nettverk, lastbalansering, overvåking og ferdig konfigurert programvare. Det aller meste konfigurerer du via webgrensesnittet, men du bør ikke være uredd for terminalvinduet. Der det er nødvendig tilbyr DigitalOcean ferdige scripts som du kan klippe og lime.

Servere kaller de Droplets. Du oppretter en Droplet, velger hvor kraftig den skal være og installerer et operativsystem som kjører på den, og uten annen konfigurasjon har du nå en kjørende server i skyen. Latterlig enkelt.

Lagring kaller de Block storage, som strengt tatt er et annet navn for Linux’ Block device. Det vil si en lagringsenhet, hos DigitalOcean en SSD. Du oppretter en Block storage og velger størrelse på disken. For tiden betaler du $1 USD for 10 GB per måned.

Når du har opprettet en Droplet (server) og lagt til Block storage (harddisk) må koble til med SSH mot serverens IP-adresse, her eksemplifisert med 127.0.0.1, for å formatere harddisken og koble den permanent til serveren.

ssh -l root 127.0.0.1

I administrasjonspanelet hos DigitalOcean trykker du på Volumes og til høyre for disken trykker du More og velger Config instructions. Klipp og lim koden, den er allerede skreddersydd for deg.

Serveren når du via SSH, men hvis du ikke er venner terminalvinduet kan du installere VNC i henhold til DigitalOceans veiledning.

Når all koden er kjørt sitter du nå med en fullt fungerende server og masse lagringsplass i skyen. Hva du vil bruke den til er opp til deg. Jeg har noen tanker om hva jeg skal bruke den til. Det kommer jeg tilbake til i en senere artikkel.

Hvis du vil prøve ut DigitalOcean for eget formål, kan du benytte denne linken. Da får du $100 USD i kreditt over 60 dager og jeg får litt rabatt, men det er selvfølgelig fritt valg. Trykk på knappen under, så er du i gang!

DigitalOcean Referral Badge

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Linux Programvare WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler