Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Status i stemmestyringsmarkedet

08.10.18

For en tid tilbake skrev jeg om kampen om å få et øre inn i hjemmet ditt. Flere av teknologigigantene har lansert smarthøyttalere med stemmeassistenter som du kan snakke til.

Google Assistant, Amazon Alexa og Apple Siri er assistentene som skal hjelpe deg med overgangen fra skjerm til tale. Akkurat nå er ledelsen klar. Både Google og Amazon har assistenter som er vesentlig overlegne Siri fra Apple. Jeg har selv brukt Siri i en del måneder. Bruksområdene er begrenset og forståelsen for hva jeg sier er heller dårlig. Å bruke Siri til å diktere en melding eller ta en telefonsamtale er ren gambling. På den positive siden forstår og snakker Siri norsk og Siri har fått såkalte shortcuts.

Det er flere årsaker til at jeg ikke har kjøpt en smarthøyttaler fra Google eller Amazon. Først og fremst handler det om personvern. Jeg skal ikke gi selskaper som lever av informasjon om meg et øre inn i mitt hjem. Da lever jeg heller et liv uten smarthøyttaler. Videre er lydkvaliteten på smarthøyttalerne fra disse produsentene så kjip at de knapt kan kalles høyttalere. Å bruke dem til annet enn opplesing og innlesing er en heller dårlig opplevelse.

På begge disse punktene leverer Apple bedre enn de andre. HomePod har fått skryt for sin lydopplevelse og personvernet til Apple er bedre enn hos de andre. Derfor venter jeg på at HomePod skal bli tilgjengelig i Norge, samt at de gjør forbedringer på produktet. Jeg kunne handlet en fra USA, men har så langt latt være fordi Siri på HomePod foreløpig kun støtter Apple Music og fordi bruksområdene til Siri som nevnt er begrenset.

Konklusjonen er at alle produktene har sine styrker og svakheter. Min vurdering er at noen lar seg fikse og andre ikke. HomePod og Siri lar seg fikse. Det samme gjør lydkvaliteten på boksene fra Google og Amazon. Forretningsmodellene til Google og Amazon, derimot, gjør det ikke. Det finnes dem som tror Apple ikke klarer å fikse Siri. Jeg tror de tar feil. All teknologi lar seg fikse hvis man vil. Og Apple har som kjent, hvis det er kjent, ansatt John Giannandrea, mannen bak Googles kunstige intelligens som blant annet brukes nettopp i Google Assistant.

Oppdatering 9. oktober 2018

Forbrukerrådet advarer, av samme årsaker som jeg trekker frem over, mot ukritisk å trekke smarthøyttalere fra Google inn i hjemmet.

Eirik Solheim i NRKbeta skriver om smarthøyttalernes begrensede bruksområde.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler