Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Smarthus del 7: lift-off

01.12.18

Versjon 1 av smarthuset er ikke spesielt smart. Men vi er på lufta med en løsning som fungerer rimelig bra. Her er detaljene.

Jeg har ikke forhastet meg i smarthusprosjektet. Dels av mangel på tid, men dels også fordi man ved å ta feil valg kan ende opp med å kjøpe dyrt utstyr som må byttes ut fordi det viste seg at man burde kjøpt noe annet.

Men nå er vi altså i gang.

Hvis du her forventer å se automagiske gardiner og kaffetraktere og dørlåser og klimaanlegg og lys og varme, så må jeg skuffe deg. I stedet for å starte med alle dingsene, har jeg startet med hvordan jeg har kunnet bygge en teknologiagnostisk løsning som lar oss mikse utstyr på tvers av teknologier og produsenter. Få til noe enkelt, så supplere med mer utstyr etter hvert.

Et teknologiagnostisk hjem

Vårt mål har vært å utnytte den teknologien som ligger innebygget i Apple-produktene som vi benytter hos oss. Hjem-appen følger både med telefonen og Mac-en, og man kan benytte Siri for å styre den med stemmen.

Som tidligere beskrevet finnes det mange teknologier for smarthus, men de snakker ikke spesielt godt med hverandre. HomeKit, som er teknologien til Apple, støtter kun HomeKit-sertifiserte produkter. Z-wave, Zigbee og andre teknologier støttes ikke i HomeKit, og det er synd, fordi det er her det store produktutvalget finnes og disse teknologiene har også noen fordeler som jeg har beskrevet tidligere.

Målet har derfor vært å sette opp en løsning som, til tross for begrensningene i HomeKit, allikevel lar oss mikse inn produkter som bruker andre teknologier. Så langt har jeg lykkes med det, og du ser et eksempel lenger ned i denne artikkelen.

Hva er gjort?

Etter å ha lest artikkel opp og artikkel ned om forskjellige gateways og andre alternative plattformer, valgte jeg å teste ut Home Assistant. Dette er en open source-løsning som er gratis og som kan kjøre på en billig maskin som Raspberry Pi.

Dermed dro jeg ned i byen og handlet først en Raspberry Pi som Home Assistant skulle kjøre på.

Dernest dro jeg hjem og installerte Home Assistant som beskrevet i veiledningen. Før du tenker at du skal løpe ut og kjøpe det samme, bør du vite følgende: Home Assistant er svært lite brukervennlig. Terminalvinduer, tekst-editorer og litt koding må ikke skremme deg. Hvis dette ikke er et problem for deg, er Home Assistant den desidert mest fleksible plattformen jeg har vært borti. Funksjonaliteten og støtten for forskjellige teknologier, produkter og plattformer er uten sidestykke. Det var nettopp dette som gjorde at jeg testet Home Assistant, fordi de har funksjonalitet for å gjøre smarthusprodukter tilgjengelig for HomeKit og inn på Apple sin plattform.

I tillegg er det også et personvernaspekt ved å bruke Home Assistant. Det meste av det som skjer forblir lokalt og sendes ikke ut i en eller annen skyløsning med mer eller mindre akseptable personvernerklæringer. Noe går via Apple, men de har ikke som forretningsmodell å selge personopplysninger om meg.

En bieffekt av å ha ting lokalt, er at denne løsningen også fungerer lokalt dersom internettforbindelsen er nede. På den annen side er man selv ansvarlig for å drifte løsningen, så det må ikke skremme deg.

Det tok meg to installasjoner å bli venner med Home Assistant. Den første installasjonen fikk jeg rett og slett ikke til å fungere stabilt, men den andre kjører nå stabilt.

Litt utstyr

Jeg kunne dratt på byen og shoppet utstyr som en full sjømann, men jeg startet enkelt. Tre dør- og vindussensorer basert på Zigbee og fem stikkontakter basert på Z-wave. Hvis ikke jeg klarte å få dette til å fungere stabilt, så måtte jeg finne på noe annet. For å styre dør- og vindussensorene trengte jeg en Zigbee-gateway, og til stikkontaktene en Z-wave-gateway.

Handlelisten så da ut som følger.

I tillegg hadde vi, etter å ha pusset opp i sommer, byttet alle dimmere og termostater til ELKO sin Smart Home-serie, som beskrevet tidligere.

Målet var et oppsett som er illustrert på følgende figur. Utstyr med heltrukken linje er utstyr vi har. Forbindelser med heltrukken linje er kommunikasjon som fungerer. Stiplet utstyr er utstyr vi ønsker oss. Forbindelser med stiplet linje er kommunikasjon vi ønsker oss. Trykk på figuren for en større utgave.

Smarthus versjon 1

Dermed var det bare å sette i gang. Dør- og vindussensorene skulle dukke opp i Hjem-appen, det samme skulle stikkontaktene. Begge deler skulle via hver sin gateway, deretter gjennom Home Assistant for så å dukke opp i Hjem-appen.

Litt magi

Forfatteren Arthur C. Clarke skal i sin tredje lov ha formulert noe slikt som at

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Slik opplevdes det også når jeg puslet sammen alt her hjemme og fulgte veiledningene nøye. Først plukket jeg Xiaomi-gatewayen ut av esken og koblet den i stikkontakten. En kinesisk damestemme med streng, metallisk klang ønsket meg velkommen. Eventuelt informerte hun om at alt jeg brukte gatewayen til ble overvåket av Kina. Hva vet vel jeg, jeg kan ikke kinesisk. Det siste er sikkert sant uansett.

Deretter dukket gatewayen opp i Home Assistant automagisk. Jeg benyttet deretter gatewayens egen app for å legge til nytt utstyr, men deretter dukket også dør- og vindussensorene opp automatisk i Home Assistant.

Så satte jeg opp integrasjonen fra Home Assistant mot HomeKit, slik at utstyret skulle dukke opp i Hjem-appen, og vips så dukket de opp av seg selv. Jeg tør tippe at forsinkelsen fra døren åpnes til det synes i appen er på ca. 100 ms, noe som er imponerende med tanke på hvor mange ledd kommunikasjonen skal igjennom. Fra sensor til gateway med Zigbee, fra gateway til Home Assistant over både trådløst og kablet nettverk, fra Home Assistant til Hjem via kablet og trådløst nettverk.

Stikkontaktene fungerte omtrent på samme måte, men Z-wave-gatewayen plugges rett i Raspberry Pi og settes opp direkte i Home Assistant. Stikkontaktene ble satt opp rett i Home Assistant. Ikke bare rapporterer de status på eller av, de rapporterer også strømforbruket til den enkelte kontakt, spenningen i kontakten, med mer. Vi har plugget stuelampene i disse kontaktene, og nå styrer vi dem inntil videre fra Hjem-appen eller Siri, så skal vi også skaffe oss en fysisk bryter slik at de kan betjenes lokalt. Det fungerer sånn passe å styre dem med Siri, men aller best via Hjem-appen.

Ergo har vi klart det vi ønsket: å styre alt utstyr i Hjem-appen, ikke bare det som er HomeKit-kompatibelt. Hvorvidt dette vil fungere også med kommende utstyr gjenstår å se, men nå arbeider jeg i hvert fall videre med denne løsningen.

Hjem

Hva gjenstår?

Varme

Fortsatt gjenstår det noe vesentlig: varmestyring. Vi har som nevnt termostater fra ELKO som kommuniserer over Zigbee, men jeg har ikke lykkes med å koble disse via Xiaomi-gatewayen. En mulighet er selfølgelig å kjøpe ELKO sin egen gateway, men denne kommuniserer enn så lenge ikke med noe annet.

Tilsvarende har vi panelovner som er dumme. Vi har bestilt noen stikkontakter med termostat fra Mill, så slipper vi å kjøpe nye ovner. Mill har integrasjon mot Home Assistant. På denne måten håper vi å automatisere styring av både termostater for varmegulv og panelovner, i stedet for å administrere dette på to forskjellige steder.

Dørlås og ringeklokke

Vi skal også bytte lås på inngangsdøra. Det enkleste ville sikkert vært å kjøpe en Yale Doorman, men jeg ønsker ikke å binde meg til et vaktselskap for å få muligheten til å fjernstyre døra. Dessuten er jeg ikke interessert i at vaktselskapet skal vite når vi kommer og går.

Mest aktuell akkurat nå er norske ID Lock 150 med tilhørende Z-wave-modul. Den skal kunne la seg koble til via Home Assistant og såldes kunne dukke opp i Hjem-appen, slik at vi kan (fjern)styre den derfra og med Siri. Kjekt når man kommer hjem og sier «Hei, Siri! Lås opp inngangsdøra!» når man står med hendene fulle av barn og sekker.

I tillegg har vi bestilt en ringeklokke hvor vi kan se og snakke med personen utenfor også når vi ikke er hjemme. Denne er så billig at den blir mest eksperimentell.

Av annet utstyr har vi også bestilt et overvåkingskamera, en bevegelsesdetektor, noen NFC-brikker, en knapp, noen temperatursensorer og en plantemonitor.

Du får abonnere på oppdateringer hvis du vil følge med videre.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Duppeditter IoT Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler