Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når strømnettet digitaliseres

03.06.20

Det internasjonale strømnettet digitaliseres. Og det av et lite oppstartsselskap fra Norge.

Jeg har tidligere skrevet om strømselskapet Tibber, som har en utradisjonell forretningsmodell. Denne uken har lanserte de tjenesten sin i enda et land, på vei mot å gjøre strøm til en plattformtjeneste uten nasjonale begrensninger.

Akkurat som at Airbnb ikke eier hoteller eller at Uber ikke eier drosjer, har ikke Tibber strømproduksjon. Tibber kjøper strøm der den til enhver tid er billigst, uavhengig av hvem som er produsenten bak. De er ikke avhengig av å få solgt strømmen også, slik andre strømselskaper er.

Sånn sett har heller ikke Tibber begrensningene andre strømselskaper har, med tanke på hvilke markeder strømselskapene kan operere i. Der strømselskapene ofte er lokale og nasjonale, ekspanderer Tibber i disse dager internasjonalt, slik man kan gjøre når man ikke har de samme bindingene på baksiden.

Tibber opererer i dag i Norge og Sverige, og har akkurat annonsert at de nå har lansert tjenesten i Tyskland. Danmark, Finland, Frankrike, Nederland og Spania er tilgjengelige i appen men foreløpig uten strømkjøp. Det vil si at dersom du bor i Norge og har hytte i Sverige, vil du kunne kjøpe strøm av Tibber og få den levert i Sverige men fakturert over abonnementet ditt her hjemme. Tilsvarende i Tyskland. Og på sikt også hvis du har sommerhus i Spania.

Så vidt meg bekjent finnes det ingen andre aktører som har tilsvarende modell, verken i Norge eller internasjonalt. Hvis Tibber lykkes og får opp farten, vil de få et sårt etterlengtet forsprang, «first-mover advantage».

Utover dette er Tibber sin modell å hjelpe deg med å forstå og redusere strømforbruket, samt flytte forbruk til tider på døgnet der det er billigst, som jeg har skrevet om tidligere. Jeg skal også skrive en test av deres verktøy Tibber Pulse, som gir deg sanntidsinformasjon om forbruket og hjelper deg med lastbalansering for å holde kostnadene nede.

Synes du modellen virker besnærende? Registrer deg som kunde hos Tibber, så får vi begge 500,- kroner å handle for i nettbutikken deres.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler