Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når telefonen dør

09.02.21

En morgen våknet jeg til død telefon. Min gamle traver iPhone 7 Plus var stein død og lot seg ikke vekke til live. Er du forberedt dersom telefonen din plutselig dør?

«Selvfølgelig er jeg forberedt! Jeg har jo backup av telefonen!» tenker du sikkert nå. Da kan jeg fortelle deg at backup alene ikke er nok. Her deler jeg mine erfaringer.

I løpet av de påfølgende timene denne morgenen bredte panikken seg, for telefonen har blitt det mest sentrale verktøyet jeg har. BankID på mobil er nøkkelen ikke bare til bank, men til alle offentlige tjenester på nett. Apple Pay og «Wallet» har vært min eneste lommebok det siste halvannet året. Ymse tofaktortjenester for tilgang til jobbtjenester. Administrasjon av nettverk og brannmur hjemme. Billetter til kollektivtransport.

Alt gikk offline denne morgenen. Dermed ble det en panisk start på dagen. Hvor har jeg et fysisk betalingskort så jeg kan kjøpe ny telefon? Er det dekning på konto? Aner ikke, for jeg har ikke BankID på telefonen for å logge inn i banken. Hva er PIN-koden til kortet?

Backup

Du kommer aldri unna backup. Du skal ha backup! Det aller, aller viktigste er backup, og du skal vite hvordan du gjenoppretter fra den. Backup hadde jeg i iCloud og den tas automagisk. Backup skal være en automatisk prosess og den skal gjøres til en skytjeneste, slik at du like enkelt kan gjenopprette data. Tidligere tok jeg den manuelt til Mac-en, men dette er en risikabel prosess. Da er man avhengig også av Mac-en. Derfor byttet jeg til iCloud for noen år siden.

På iPhone går du inn i Innstillinger, trykker på profilen din øverst, trykker iCloud og deretter iCloud-sikkerhetskopi. Et steg tilbake kan du også be telefonen om å ta backup av bilder og apper du bruker. Jeg anbefaler at du først setter deg inn i hvordan backup til iCloud fungerer og deretter aktiverer det.

Erfaring: Fortsett med iCloud-backup for alle familiens enheter.

1Password

Videre hadde dette også vært vesentlig vanskeligere uten 1Password. Dette hvelvet tar ikke bare vare på passord, det inneholder all informasjon om alle betalingskort, tofaktorautentisering, backup-koder og sikre notater. Også for 1Password benytter jeg deres skytjeneste for å lagre data, hvilket sikrer at det som lå på telefonen også var tilgjengelig på Mac-en. Her hadde jeg vært flink og notert PIN-koder til betalingskort, lagret alle innlogginger til nettjenester jeg bruker og flyttet tofaktorautentisering fra Google Authenticator til 1Password. Spesielt dette siste var vesentlig, for Google Authenticator var bare på telefonen, mens 1Password har dette både på Mac-en og telefonen. Alt som har med brukernavn, passord, koder og tofaktorautentisering skal lagres i 1Password! Vi har familieabonnement.

Erfaring: Fortsett å lagre all viktig informasjon i 1Password.

BankID

BankID på mobil finnes det ingen smidig løsning på. I hvert fall ikke der og da. Man kan riktignok ta SIM-kortet fra telefonen og putte i en annen telefon, men det er mer et hack enn en designet reserveløsning. Det fikk meg til å tenke på at BankID på mobil for meg er eneste inngang til offentlige nettjenester via ID-porten. Hadde det tatt lenger tid å komme online igjen kunne det blitt problematisk. Jeg har sendt mine innspill til Vipps, som utvikler BankID, og til Digitaliseringsdirektoratet som utvikler ID-porten.

Erfaring: Skaffe meg vanlig BankID i tillegg til BankID på mobil og ha det liggende som reserveløsning.

Betalingskort

Jeg bruker Apple Pay og 1Password til alle betalinger, enten det er i butikk eller på nett. Apple Pay på telefonen er usedvanlig enkelt, og med betalingskortene lagret også i 1Password blir netthandel like enkelt. Men de fysiske kortene, derimot, husket jeg lite av. Jeg visste hvor de var, men jeg husket ikke PIN-kodene. De lå heldigvis i 1Password. Uten 1Password ville det blitt vesentlig mer prosess å få tak i dem når jeg ikke kom inn i banken uten telefonen. Men hva var saldoen på kortet? Var det dekning til å kjøpe ny telefon? Vet ikke, for jeg fikk ikke logget inn i banken og sjekket.

Erfaring: Lagre fysiske betalingskort sammen med BankID-kortet på sikkert sted.

Firewalla

Som jeg har skrevet om tidligere bruker jeg brannmuren Firewalla hjemme. Den har en fiffig funksjon som heter «Device Quarantine» som jeg selvfølgelig har aktivert. Nye enheter som kobler seg til nettverket blir satt i karantene, slik at de verken får tilgang til internett eller andre enheter på nettverket. Praktisk til vanlig, men ikke i dag når den nye telefonen ble satt i karantene. Da fikk den ikke startet gjenoppretting av sikkerhetskopi og den fikk heller ikke tilgang til å administrere Firewalla. Løsningen var et hack. Firewalla ble tatt ned og telefonen fikk igjen tilgang til internett. Sikkerhetskopi ble gjenopprettet og med det også Firewalla-appen. Firewalla-boksen måtte legges til på nytt, men alle data på boksen var bevart, så da fikk jeg tilgang til administrasjon av «Device Quarantine» og kunne flytte telefonen ut av karantenen.

Erfaring: Sørg for at mer enn én telefon kan administrere Firewalla.

Med ny telefon gikk resten av dagen med til å gjenopprette telefonen fra sikkerhetskopien og deretter reaktivere og logge på appene jeg er avhengig av. Deretter skrev jeg denne artikkelen for å samle egne erfaringer og tiltak, og dele dem med deg så du også kan ha lavt blodtrykk den dagen din telefon dør.

Ikke vent til det skjer, det koster deg mindre frustrasjon nå enn å vente til du faktisk trenger det.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Duppeditter Frustrasjoner Sikkerhet

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler