Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ooni Karu 12

02.07.21

Det er sommer og sommer er grilltid. Men hvorfor bare grille om sommeren? Og hvorfor kjøpe en tradisjonell grill?

Planen var egentlig svært tradisjonell. Å kjøpe et utekjøkken fra IKEA og deres grill GRILLSKÄR. Enkelt, raskt og billig. Problemet var bare at grillen var og er utsolgt.

I parallell med dette har vi lenge vurdert å pimpe pizzastekingen. Vi har i mange år hatt som tradisjon å lage pizza fredag kveld, etter at ungene har lagt seg. Italiensk pizza og en god rødvin. En sikker vinner.

Problemet er bare at etter vi flyttet for et år siden så har vi fått en stekeovn som ikke går høyere enn 250°C. Det er omtrent halvparten av hva en italiensk pizza bør stekes på.

Som en konsekvens av disse to tingene, har vi brukt lang tid på å vurdere alternativene. Skal vi gå for en tradisjonell grill og prøve å steke pizza på den? Eller skal vi gå for en pizzaovn og prøve å grille i den?

Vi hadde egentlig konkludert med det første. En tradisjonell grill er anvendelig, rask og enkel i bruk. Spesielt i hverdagen hvor man ofte vil ha noe raskt og enkelt. Men når grillen vi hadde tenkt oss var utsolgt så kom igjen tankene snikende om en egen pizzaovn. Selv om vi gikk for en grill ville vi fortsatt hatt lyst på en vedfyrt pizzaovn.

Det finnes et stort marked for pizzaovner. Fra de små, nette og billige, til de store, dyre og tidkrevende. For oss var det helt uaktuelt å trekke et digert, dyrt beist inn i hagen som vi i tillegg måtte fyre i et par timer for å få opp varmen.

Etter å ha trålet markedet etter passende alternativer, og sett litt for mange videoer på YouTube, handlet vi til slutt en Ooni Karu 12 pizzaovn.

Dette er en fleksibel ovn som kan fyres med ved, kull eller gass. Den er liten, lett og kan pakkes sammen og transporteres i transporttrekket. Den er billig og enkel i bruk, og den er ikke minst enkel å bruke som grill. Den blir heller ikke så varm under at den varmer opp underlaget den står på, så du kan fint ha den på et bord.

Handlelisten

I tillegg til grillen handlet vi også en del utstyr for både å steke pizza og grille. Her er listen, med lenker til de aktuelle produktene.

  • Ooni Karu 12. Pizzaovn tilpasset pizza inntil 12 tommer.
  • Grillpanne i støpejern. Til å grille annen mat på. Stor og anvendelig og kan brukes på begge sider.
  • Transporttrekk. Praktisk når man skal pakke vekk ovnen eller ta den med seg på tur.
  • Pizzaspade. Den desidert enkleste måten å ta pizzaen ut av ovnen på.
  • Pizza-peel. Vendespade ville vi kanskje kalt det på norsk. Til å snu pizzaen under steking.
  • Termometer. Praktisk for å se når ovnen er klar til steking eller grilling.
  • Hansker. Praktisk når du trenger å rote rundt i en ovn som holder 500°C.
  • Børste og skrape. Fordi alle liker en rengjort ovn.

Hvordan gjør man det?

Hvis du vet hvordan du fyrer i peisen, så er det enkelt å fyre opp i en Ooni Karu. Prinsippet er det samme. Man fyrer et lite bål med god trekk i ovnen og bålet varmer ovnen og stekeplaten.

Når ovnen er montert, lokket til pipa er tatt av, luken foran på ovnen er igjen og vedkurven er plassert bakerst i ovnen, er du klar. Skal du grille setter du også inn grillpannen.

Fyll opp vedkurven med finkløyvd småved inntil 12 cm lang. På bildet ser du veden vi bruker. Vi fyrer for tiden med ask som vi hadde noen rester av, den brenner lett og med høy varme.

Ved

Legg inn godt med opptenningsved slik som never mellom vedstykkene. Fyll opp hele vedkurven slik at du akkurat får igjen lokket på toppen.

Opptenning

Tenn opp! Jeg bruker en liten gassbrenner til formålet, men fyrstikker eller lighter funker også.

Legg på lokket straks du ser det er fyr. Når lokket er på og trekken er god, ser du at det kommer røyk opp pipa.

Du må fyre etter relativt hyppig, sannsynligvis hvert femte minutt eller oftere. Ta av lokket og se om bålet har sunket litt sammen og topp opp med mer ved på bålet om nødvendig. Ha på lokket igjen og ha det mest mulig på, så sikrer du at varmen og trekken går inn i ovnen i stedet for opp fyringsluken. Det samme gjelder for luken der du legger inn pizza. Den skal være igjen mest mulig.

Etter et kvarters tid kan du bruke termometeret og måle temperaturen på stekeplaten. Skal du steke pizza vil du ha temperaturer opp mot 500°C, mens du for grilling vil ha litt lavere, kanskje 300°C. Temperaturen kan du regulere på to måter. Ved å regulere trekken i pipa og ved å åpne luken foran. Når det kommer røyk opp pipa brenner det fortsatt i bålet, men når det ikke lenger kommer røyk har bålet blitt til glør.

Når du lager pizzaen bør du klargjøre den for steking på en pizzaspade av tre som du har melet godt. Da er det bare å skli den raskt av spaden og rett inn i ovnen og lukke igjen luken.

Nå gjelder det å følge nøye med. Venter du mer enn 30 sekunder blir pizzaen svidd nærmest vedkurven. Dermed snur du pizzaen med den dedikerte spaden, lukker igjen og venter nye 30 sekunder. Ved denne temperaturen trenger du sjelden mer enn minuttet for å få stekt ferdig en pizza. Når vi har hatt besøk har vi stekt seks pizzaer etter hverandre, og det går så raskt at ingen trenger å vente på maten.

Pizza

Grille gjør du på samme vis, men du setter altså inn grillplaten fra kald ovn. Det følger en trefjøl med grillplaten til å sette den på når du tar den ut av ovnen, slik at du kan legge på grillmat og så sette platen tilbake i ovnen.

Grilling

Grilling

Grillmat

Utekjøkkenet

Som nevnt var den opprinnelige planen å kjøpe grill og en ekstra kjøkkenmodul fra IKEA. Jeg vurderte å kjøpe kjøkkenmodulen, men størrelsen ble da litt for liten når ovnen skulle stå oppå. Jeg tittet rundt på forskjellige alterenativer på nett, men enten dekket de ikke våre behov eller så kostet de skjorta.

Jeg endte derfor opp med å bygge utekjøkkenet selv. En enkel konstruksjon hvor jeg fikk brukt en del restmaterialer og lagt en benkeplate fra IKEA på toppen. Platen ble oljet godt så den tåler å stå ute. Kjøkkenet har egen nisje for ved og god plass til pizzaovn, utstyr og andre ting man ønsker av et utekjøkken. Det er lagt inn strøm, så her har vi musikk og isbitmaskin.

Utekjøkken

Nå har vi kun hatt ovnen en drøy måned, så vi har ikke testet den gjennom et helt år ennå. Men planen er å bruke den året rundt, gitt at vi klarer å holde utekjøkkenet og adkomsten dit snøfri.

Konklusjon

Som pizzaovn er den et åpenbart kjøp, gitt at du er ute etter det samme som oss. Den er billig, den er enkel i bruk og den er rask både å varme opp og steke i. I tillegg er konstruksjonen enkel, så det er lett å holde den ren. Det er enkelt å lage en autentisk italiensk pizza som smaker knallgodt. Som en bonus kan du ta den med deg på tur eller på hytta.

Som grill var vi spent på om vi kom til å faktisk bruke den som en grill, og like mye som vi hadde brukt en gassgrill. Heldigvis er vi flinke til å fyre den opp. Selv om det er litt mer jobb enn å tenne en gassgrill, er terskelen allikevel lav for å fyre opp ovnen for å grille. Den blir raskt varm og får en fin varme på grillplaten og det er lett å grille i den.

Jeg har ingenting negativt å si om Ooni Karu og hadde definitivt kjøpt den igjen. Terningkast seks.

Terningkast 6

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Mat & Drikke

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler