Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Develco Smart Plug Mini

13.07.21

Ethvert smarthus har dem. Kontakter du setter i stikkontakten for å fjernstyre strømmen til utstyret som er tilkoblet. Her deler jeg mine erfaringer med Smart Plug Mini fra Develco som jeg akkurat har fått i hus.

Litt om smartkontakter

Konseptet er enkelt: Du har en stikkontakt og du har noe utstyr du ønsker å fjernstyre. For eksempel en lampe du ønsker å skru av og på automatisk. Slike ting. Mellom stikkontakten og lampen setter du en kontakt, slik du ser av bildet over. Denne lar seg fjernstyre og administreres via smarthussentralen i huset.

Smartkontakter, kalles de. Uten at de nødvendigvis er spesielt smarte i seg selv.

Markedet for slike fjernstyrte kontakter er stort, siden anvendelsesområdet er like stort. De kommer i forskjellige størrelser og utforminger, med litt forskjellig funksjonalitet. Typisk vil funksjonaliteten være hvilke protokoller den støtter for fjernstyring, som Wi-Fi, Zigbee eller Z-Wave, eller hvor mye du kan belaste kontakten.

Hvorfor Smart Plug Mini?

En av de vanlige utfordringene man møter med slike kontakter er at de er så store at de blokkerer også for nabokontakten. I noen tilfeller er de så store at du ikke får noe som helst inn i nabokontakten, i andre tilfeller får du kanskje inn en europlugg, men det er sjelden du får inn to identiske smartkontakter ved siden av hverandre.

Den siste kontakten jeg altså har fått i hus er fra danske Develco og heter Smart Plug Mini. Som navnet antyder er produktet ganske minimalistisk, men allikevel har den samme funksjonalitet som andre kontakter jeg har, ved at den lar seg fjernstyre via Zigbee.

Develco Smart Plug Mini tåler belastning inntil 10 A, eller 2300 watt, hvilket holder lenge. Jeg synes det er en uting å belaste slike kontakter med høy last, selv ikke for kortere perioder. Da velger man heller en kontakt som er egnet til formålet, slik som Aeotec Heavy Duty Smart Switch.

Det som skiller Smart Plug Mini fra andre kontakter er altså størrelsen. Den er så enkelt utført at du kan ha to stykker ved siden av hverandre, slik du ser av følgende bilde.

Develco Smart Plug Mini

Smart Plug mini har også en fysisk knapp, slik at du kan betjene kontakten manuelt om nødvendig.

Develco Smart Plug Mini

Både kontakten og emballasjen er forbilledlig minimalistisk og enkel.

Develco Smart Plug Mini

Develco Smart Plug Mini

Develco Smart Plug Mini

Smart Plug Mini og Athom Homey Pro

Et avgjørende argument for å kjøpe Smart Plug Mini er at den er støttet i Homey som jeg bruker både hjemme og på hytta. Develco har en egen app for Homey.

Som alltid er det knyttet en del spenning til det å få koblet produktet til Homey. Mine erfaringer med Zigbee og Z-Wave er sånn middels dårlige. Om det er protokollen eller produktet eller smarthussentralen jeg er usikker på, men det er strengt tatt likegyldig. Fungerer det ikke så fungerer det ikke. Jeg har ikke hatt noe utstyr som bruker Z-Wave eller Zigbee som har latt seg koble til ved første forsøk.

Develco Smart Plug Mini, derimot, var jeg nok heldig med. Jeg gjorde ingen forholdsregler før tilkobling. Jeg åpnet Homey-appen, trykket på «Enheter», trykket «Legg til», søkte opp Develco og valgte «Smart Plug Mini – type F (Schuko)» som er modellen jeg har, trykket «Koble til» og deretter satte jeg kontakten i støpselet og etter et par sekunder dukket enheten opp. Forbilledlig enkelt. Jeg føler at jeg har vært heldig, for jeg har lest om folk som har hatt problemer med tilkobling. For ordens skyld kjører Homey Zigbee-kanal 11.

I bruk

I normal drift er det ingenting å sette fingeren på. De fungerer som forventet med Homey og har ikke bydd på noen negative overraskelser.

For øyeblikket bruker jeg kontaktene til å skru av og på tre webkamera på hytta. Homey har funksjonalitet for å utføre hendelser basert på soloppgang og solnedgang, så styres dette dynamisk gjennom året.

Det er to ting jeg allikevel vil sette fingeren på.

Det ene er at kontaktene rett og slett bråker litt. Når de er på så kommer det en hørbar høyfrekvent lyd. Ikke spesielt høy, men jeg kan tenke meg at den kanskje kan høres på et helt stille soverom hvis man sover i nærheten. Irriterende, og man lurer på hvorfor. Jeg liker ikke produkter som lager lyd, for man får litt inntrykk av at det er noe galt.

Det andre er at kontaktene blir litt lunkne. Ikke varme, men lunkne. Også når det ikke er tilkoblet utstyr og kontakten er av. I mitt hode skal den være tilnærmet kald, men denne er hakket over, uten at jeg plages av det.

Disse to tingene er forhåpentligvis kun ubetydelig pirk, men det er greit å være klar over.

Pris og tilgjengelighet

Jeg kjøpte Develco Smart Plug Mini fra Elektroimportøren på salg til 99,- kroner stykket. Normalt koster de 399,- kroner, hvilket ikke er en upris for et gjennomarbeidet produkt som dette.

Konklusjon

Syretesten er den samme som alltid: Ville jeg kjøpt produktet på nytt? Ja, definitivt. Terningkast fem med trekk for summing og lunken kontakt.

Terningkast 5

Var denne artikkelen nyttig? I så fall kan du titte på artikkelserien om smarthus og abonnere på nyhetsbrevet for å få fremtidige artikler rett i innboksen.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler