Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Din egen VPN-tjeneste

10.08.21

Hva er VPN?

VPN står for Virtual Private Network og er, som navnet tilsier, en teknologi som utvider et privat nettverk over et åpent nettverk. Tilkoblingen er sikker og avlyttsfri, og gjort riktig kan du også bruke VPN til å ferdes anonymt på internett.

Eksempelvis kan du være tilkoblet internett på et åpent nettverk på en flyplass, for så å bruke VPN til å koble deg til nettverket som du har hjemme. Eller du kan sitte hjemme og bruke VPN for å koble deg til nettverket på hytta. Eller du kan sitte på hytta og bruke VPN for å koble deg til nettverket hjemme. Du kan også bruke VPN for å koble et helt nettverk til et annet nettverk, for eksempel kan du koble hele nettverket på hytta med nettverket du har hjemme. Det er også mulig å bruke VPN på telefonen. VPN er også utbredt i jobbsammenheng, hvor man typisk etablerer en VPN-tilkobling til jobben for å få tilgang til maskiner og tjenester der.

VPN har mange bruksområder, og det er skrevet mange artikler om temaet. Jeg tenker ikke å gå i detalj for alle bruksområdene, men skrive om mine bruksområder og hvordan jeg har satt det opp.

Hva bruker jeg VPN til?

Koble meg til hytta når jeg er hjemme. På hytta har jeg diverse teknisk utstyr som fra tid til annen krever vedlikehold eller endringer av oppsett. Det er alt fra lader til elbil til webkamera for overvåking og Raspberry Pi som server på hytta. Ved å etablere en VPN-tilkobling til hytta, opptrer datamaskinen min som en maskin som er tilkoblet nettverket på hytta og jeg får tilgang til alle enhetene som står der. Veldig praktisk når det er 200 kilometer til hytta og jeg kanskje ikke skal dit før om en uke eller to.

Koble meg til hjemme når jeg er på farten. Mitt mest brukte bruksområde er når jeg sitter på trådløse nettverk der jeg ikke stoler på de andre klientene på nettverket. Normalt unngår jeg å koble til slike nettverk, og heller bruke mobilnettet, men det er ikke alltid mulig, praktisk eller billig. For eksempel i utlandet kan det være dyrt, da er det billigere å bruke hotellets nettverk. Ved å etablere en VPN-tilkobling hjem vil all trafikk gå via hjemmet, og jeg skaffer meg en sikker tilkobling til internett uten at de andre klientene på nettverket kan overvåke trafikken. En bieffekt av dette er at du kan få tilgang til tjenester hjemme i Norge som er stengt fra utlandet.

Hvordan sette opp din egen VPN-tjeneste?

Det finnes to alternativer for å etablere en VPN-forbindelse.

Det finnes et stort antall leverandører som tilbyr VPN som en tjeneste, hvor du kan betale for å slippe å sette opp en slik tjeneste selv. Dette er en fordel dersom du vil slippe å gjøre det selv, men det er også en fordel dersom du har særskilte krav til anonymisering og sikkerhet. Hadde jeg vært en dissident i et diktatur, ville jeg typisk benyttet en slik tjeneste. Tilsvarende hvis jeg var journalist med behov for både å oppre anonymt og sikre min kommunikasjon. Det finnes mange gode leverandører av slike tjenester, for eksempel ProtonVPN som er det samme selskapet som står bak ProtonMail.

Det andre alternativet er å sette opp din egen VPN-tjeneste. Det vil si at du må ha en datamaskin hjemme eller på hytta som tar i mot VPN-tilkoblinger, slik at du kan koble deg til hytta eller hjemmet. Det er flere alternative måter å gjøre dette på. Mange rutere har VPN-funksjonalitet bygget inn, du kan sette opp din egen datamaskin som for eksempel en Raspberry Pi med PiVPN, eller du kan gjøre som meg og benytte en spesialisert boks som Firewalla til formålet. Jeg har skrevet om Firewalla før, og det er enkelt forklart en bitteliten boks på størrelse med en fyrstikkeske som er en brannmur for å sikre nettverket ditt. Jeg har to slike bokser: En hjemme og en på hytta.

Det er ingen spesiell grunn til at jeg valgte akkurat Firewalla til VPN. Funksjonaliteten er lett tilgjengelig og settes raskt og enkelt opp i Firewalla-appen. Dersom du ikke har en Firewalla, men har en Raspberry Pi eller en ruter som støtter VPN, kan du like gjerne bruke en av disse.

Jeg har ikke tenkt å beskrive steg for steg hvordan du setter opp VPN på Firewalla, da Firewalla har en utmerket beskrivelse på sine hjelpesider. Du kjøper en Firewalla rett fra produsenten og setter opp VPN i henhold til beskrivelsen. Dernest trenger du en VPN-klient, det vil si programvaren du bruker for å koble deg til Firewalla med VPN. Selv benytter jeg Tunnelblick.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter IoT Programvare Sikkerhet Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler