Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

IKEA TRÅDFRI Adapter

24.01.22

Jeg har skrevet om dem før. Kontakter du setter i stikkontakten for å fjernstyre strømmen til utstyret som er tilkoblet. Denne gangen deler jeg mine erfaringer med TRÅDFRI Adapter fra IKEA.

Jeg liker IKEA. Av mange årsaker. De har lett tilgjengelige varehus, stort utvalg og fine, billige, ujålete og hackbare produkter. Med det siste mener jeg møbler og ting du kan sage, skru og tilpasse ditt behov. IKEA selger også smarthusprodukter, og de passer fint inn i IKEAs øvrige produktportefølje med sin enkelhet og lave priser. Ser man vekk fra SYMFONISK-høyttalerne, har jeg ikke hatt et eneste smarthusprodukt fra IKEA før nå.

Jeg har skrevet om såkalte smartkontakter tidligere, så jeg skal ikke gjenta hva det er og hva som er formålet med dem her.

Hjemme hos oss har vi to gulvstående varmeovner som vi kan flytte rundt der vi har behov for dem. Felles for disse er at de begge har potensial til å trekke stor effekt over lengre tid. Den ene trekker 1400 watt, den andre 2000. I teorien — og sikkert også i praksisk — skal begge disse la seg koble til en smartkontakt med bare 10 A, altså 2300 watt, som maks. Imidlertid ønsket jeg meg en smartkontakt som ikke begrenset effekten ut av veggen, dermed så jeg etter noen som tålte 16 A og 3680 watt. Da ligger man ikke og vaker så tett opptil 100 % av kontaktens maksimale belastning over lengre tid.

IKEA TRÅDFRI Adapter

Det var min gode kollega Nicolay som tipset meg om IKEA TRÅDFRI Adapter, og etter å ha lest spesifikasjonen kjøpte jeg to stykker.

TRÅDFRI Adapter har etter mitt behov tre styrker:

  • Til 179,- kroner stykket er den billig.
  • Den tåler høy last, opptil 3840 watt og 16 A.
  • I en dobbel stikkontakt tar den ikke opp naboplassen.

Prisen er det altså ingenting å si på. Til sammenlikning koster Develco Smart Plug Mini 499,- kroner og Fibaro Wall Plug 300,- kroner. IKEA mangler strømmåler, men det er ikke et behov hos meg. Den har heller ikke bryter direkte på kontakten for manuell betjening. Til gjengjeld har TRÅDFRI Adapter høyere maksimal kontinuerlig last, altså 3840 watt, selv om jeg ikke vil råde til å belaste verken kontakt, strømnett eller sikring med så høy last over tid.

TRÅDFRI Adapter fremstår som litt klumpete ved første øyekast, og det er den også. Den er ganske diger. Men ved nærmere iakttakelse ser man at den er utformet slik at man får to stykker i en dobbelkontakt, slik det fremgår av bildet under. Gjennomtenkt av IKEA.

IKEA TRÅDFRI Adapter

IKEA TRÅDFRI Adapter

IKEA TRÅDFRI Adapter

IKEA har valgt Zigbee som kommunikasjonsprotokoll for sine smarthusprodukter, en av en håndfull relevante protokoller og er således et godt valg. Zigbee støttes av de mest relevante smarthushubbene på markedet.

IKEA TRÅDFRI Adapter

TRÅDFRI Adapter og Homey

En forutsetning for å kjøpe et smarthusprodukt er for meg muligheten til å koble dem direkte til Homey, uten å måtte gå veien om en tredjepartshub. IKEA har også sin egen hub, og bruker du Homey kan du velge å integrere både via hubben og direkte mot kontakten.

Oppkobling av nye produkter i smarthuset er alltid en prøvelse. Funker det? Er det noe som lugger? Hvilke overraskelser venter? Hvilke guder må tilbes? Hvilken finger må ofres i dag? Er avdøde Steve Jobs påkalt? Står stjernene i riktig konstellasjon? Har de flyvende grisene passert?

IKEA TRÅDFRI Adapter byr ikke på nevneverdige overraskelser. Man legger til ny enhet i Homey, velger riktig produkt og følger anvisningen. Det står at man skal holde knappen til den begynner å blinke, men det skjer aldri. Bare hold i mer enn 10 sekunder, så legger den seg til noen sekunder senere.

I stedet for å huske å skru av varmeovnene hver kveld, har jeg nå knyttet dem til en nattbryter vi trykker på hver kveld når vi legger oss. Denne starter en flow (automatisering) i Homey som utfører en rekke handlinger, blant annet å skru av disse ovnene. Neste morgen skrur de seg på automatisk, slik at vi har toppet varmen ved frokostbordet.

Konklusjon

Første møte med TRÅDFRI ble et positivt møte. Jeg kommer til å kjøpe flere TRÅDFRI Adapter hvis jeg trenger slike kontakter, og neste gang tenker jeg å teste bevegelsessensoren deres. Abonner gjerne på nyhetsbrevet, det er gratis, så holder du deg oppdatert.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler