Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Aqara lekkasjesensor

10.10.22

Kan en liten dings til 219,- kroner forhindre en katastrofe? Det er selvfølgelig ingen garanti mot katastrofe, men du kan i beste fall redusere skadeomfanget ved vannlekkasje.

Før man går helt amok i nettbutikken og kjøper alt man kan komme over av utstyr til smarthuset, er det greit å gjøre en liten vurdering av behovet. En del utstyr faller i kategorien sikkerhet og når det er snakk om sikkerhet bør man gjøre en enkel risikovurdering. Som kjent — hvis det er kjent — er risiko produktet av sannsynlighet × konsekvens. Jeg skal ikke gjøre en lang utredning av hva en risikovurdering innebærer, og det er heller ikke nødvendig å gjøre den omfattende.

Når vi har kommet til dette produktet er dets oppgave å registrere og varsle om vannlekkasjer. Hva er sannsynligheten for at en vannlekkasje inntreffer? Hva er konsekvensen når den først inntreffer? Stort mer omfattende trenger ikke en risikovurdering av en lekkasje i huset å være. Sannsynligheten for at en vannlekkasje oppstår er lav, men samtidig er vannskader godt representert hos forsikringsselskapene. Konsekvensen av at en vannlekkasje oppstår er imidlertid stor. Vann som lekker kan være vanskelig å stoppe og gjør stor skade på kort tid. Jo fortere man klarer å avdekke en lekkasje og få stanset den, jo mindre skade er skjedd.

Videre, når du tenker over det så har du jo røykvarslere for å varsle om brann. Så hvorfor skulle du ikke ha lekkasjesensor også? Spesielt når den er så billig.

Med dette utgangspunktet har jeg handlet lekkasjesensorer både hjemme og på hytta. Etter en del vurderinger handlet jeg Aqara lekkasjesensorer. Jeg har lang erfaring med andre Aqara-sensorer, og de har aldri gitt meg overraskelser. Den er liten, billig, batteridrevet og støttet i Homey som jeg bruker som hub i smarthuset. I esken ligger sensoren med et CR2032-batteri installert og er klar til bruk.

Plassering

Jeg har plassert dem under oppvaskbenken på kjøkkenet og på teknisk rom der der det både er plassert varmtvannsbereder og stoppekran for vannet. Jeg har ikke sett poenget med å ha dem på badet, da det ofte er vått der og badene er flislagt og drenerer til sluk. En lekkasje på badet vil således ikke gjøre samme skade som på kjøkkenet. Når det er sagt er også teknisk rom flislagt og drenert, men eventuelle lekkasjer på dette rommet vil jeg svært gjerne vite om, siden det er her fordelerskapet til vann er plassert og her rør-i-rør-systemet ender opp.

Her fra kjøkkenet. Som observant leser ser du selvfølgelig at det har vært fukt her før.

Aqara lekkasjesensor

Aqara lekkasjesensor

Hvordan bruke sensoren i Homey?

Det var en forutsetning at sensoren lot seg inkludere direkte i Homey, uten noen hub fra tredjepart. Man legger til en ny enhet, søker opp appen som heter Aqara & Xiaomi ZigBee, velger «Aqara Water sensor» og følger veiledningen. Det er ikke helt intuitivt hvor på sensoren man skal klemme for å få den til å lyse, men jeg fikk det til ved å klemme sensoren flat omtrent på toppen av dråpe-ikonet.

Som med det meste annet i Homey, skjer ingenting av seg selv. Du må lage en handling, en flow som det heter i Homey. Med den forteller du Homey hva som skal skje når lekkasjesensoren oppdager vann. For eksempel:

Homey-flow for Aqara lekkasjesensor

Før du plasserer sensoren under vasken i håp om å aldri høre fra den, bør du teste at den fungerer. Fukt fingrene under vannkranen og gni dem på polene på undersiden av lekkasjesensoren. Hvis alt er i orden skjer følgende.

Test av Aqara lekkasjesensor

Pris

Aqara-sensorer kjøper man mange steder. Man gjør aldri noe feil ved å handle dem til 219,- kroner fra Elektroimportøren.

Konklusjon

Det er vanskelig å kunne si noe om et produkt man aldri har hatt brukt til det faktiske formålet. Nå ligger sensoren der og jeg hører forhåpentligvis aldri fra den, før jeg må bytte batteri. Og skulle det oppstå en lekkasje, så forventer jeg at den fungerer som da jeg testet den.

Selve installasjonen og oppsettet var så enkelt som det bør være. Pakk den ut, legg til i Homey, lag en flow, test den og ferdig med det. En billig forsikring som er verdt hver krone hvis den ender opp med å avverge en liten katastrofe.

Nå som du har en lekkasjesensor så må du også finne stoppekranen til huset, slik at du kan stenge vannet ved lekkasje. Det finnes selvfølgelig også fjernstyrte stoppekraner. Det får jeg vurdere på et senere tidspunkt.

Var denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne bidra til bloggen. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler