Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fra Sbanken til OBOS-banken

29.11.22

Etter at DNB kjøpte Sbanken 30. mars i år og Sbanken ble et heleid datterselskap av DNB, har vi sett oss om etter ny dagligbank. Jeg skrev tidligere en generell artikkel om vurderingene vi da la til grunn, og nå har vi flyttet bankdriften fra Sbanken til OBOS-banken.

Hvorfor bytte bank

Du har ingenting igjen for å være lojal mot banken din! Absolutt ingenting! Den eneste som tjener på at du er lojal er banken din. Dårligere vilkår for deg betyr at banken din tjener mer penger på å ha deg som kunde. Når du betaler bittelitt mer i rente på boliglånet ditt i banken du har i dag enn i en konkurrerende bank med lavere rente, betaler du bittelitt penger til banken din helt unødvendig. Når du får bittelitt lavere innskuddsrente i banken du har i dag enn i en konkurrerende bank med høyere rente, får du bittelitt mindre penger fra banken for at de får låne pengene dine.

Du tenker kanskje, «Åh, men jeg orker ikke. Er det så nøye da?» Du får spørre seg selv. Hvorfor skal du egentlig betale banken din mer penger enn nødvendig? Hvorfor skal noen av de største og mest lønnsomme selskapene i landet få pengene dine i stedet for at du skal beholde dem selv?

Alt du trenger er å bytte bank. Det er gratis. Det er enkelt. Jeg forklarer her hvordan du går frem, steg for steg.

Hvorfor ut av Sbanken

Sbanken eies nå av DNB. Jeg liker ikke DNB. Jeg liker ikke forretningsmoralen deres. Jeg liker ikke kulturen deres. Jeg liker ikke etikken deres. Jeg liker ikke arrogansen deres. Jeg liker ikke prisene deres. Jeg synes ikke de tar det ansvaret som følger med rollen som Norges største bank.

Etter å ha sett DNB fra inn- og utsiden gjennom mange år, er det helt uaktuelt for meg at en eneste av mine kroner skal gå til denne banken, selv om det går til et datterselskap.

Videre har ikke lenger Sbanken de beste betingelsene. Ikke best innskuddsrente. Ikke best utlånsrente. Ikke de laveste gebyrene.

Jeg har vært kunde av Sbanken i over 22 år, siden de etablerte seg i Norge som Skandiabanken i år 2000. Jeg husker fortsatt hvor nytt konseptet med ren nettbank var, og det var en snakkis i lunsjen på jobb der mange var opptatt av finanser. Jeg synes det er trist at Sbanken er historie, men nostalgi er ikke nok til å holde på meg som kunde.

Hvorfor til OBOS-banken

Jeg har som nevnt redegjort litt for hva vi så etter i ny bank.

Hos OBOS-banken får vi:

  • En av markedets beste betingelser
  • Brukskonto
  • Felleskonto
  • Sparekonto av forskjellige slag
  • Apple Pay

Hos OBOS-banken får vi ikke:

  • Felles sparekonto
  • Fondssparing
  • Kredittkort

Alt dette fikser vi andre steder.

OBOS-banken har et helt ålreit brukergrensesnitt, med de funksjoner som forventes av en nettbank, som eFaktura, Avtalegiro, faste overføringer, faste betalinger, apper, med mer.

Flytteoperasjonen

Det er ikke vanskelig å bytte bank, men det krever at man holder tunga rett i munnen og lager en liten liste over ting som trenger å gjøres og i hvilken rekkefølge. Kjekt å ha hvis du trenger å gjenta operasjonen senere.

  1. Avslutte Avtalegiro i Sbanken
  2. Etablere eFaktura i OBOS-banken
  3. Overføre startkapital til OBOS-banken
  4. Bestille kort med Apple Pay og teste disse
  5. Etablere faste overføringer mellom brukskonto og felleskonto
  6. Avslutte faste overføringer for ditto i Sbanken
  7. Etablere fast overføring til fondssparing i annen bank
  8. Sende melding om endring av lønnskonto til arbeidsgiver
  9. Avslutte betalingskort i Sbanken (de koster penger)
  10. Gå igjennom alle apper og websider og endre betalingskort

Listen er sikkert ikke lik for deg, men kan hende får du noen tips.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Disrupt or die Personlig økonomi

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler