Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Eufy Video Doorbell 2K

09.01.23

Etter å ha hatt en billig ringeklokke fra Kina i flere år, fant jeg ut at det var på tide å oppgradere til noe bedre, en Eufy Video Doorbell 2K.

Bakgrunnen for oppgraderingen var som følger:

 • Folk ringer faktisk på døra. Jeg kunne levd med den gamle dersom den sjelden var i bruk. Men med barn og naboer og bud og matleveranser blir den faktisk brukt ofte.
 • Den gamle var for treg. Det vil si at folk ofte var på vei vekk, uansett hvor rask jeg var til å svare. Da forsvinner liksom hele poenget.
 • Den gamle hadde lite og dårlig funksjonalitet.
 • Den gamle var fra Kina. I en tid hvor informasjonssikkerhet blir stadig viktigere, føles det ikke bra å ha et kinesisk Wi-Fi-tilkoblet produkt uansett hvor gode avgrensninger jeg hadde gjort i brannmuren.

Med dette utgangspunktet brukte jeg noen måneder på å se etter et alternativ med bedre funksjonalitet og bedre personvern, og før Black Friday konkluderte jeg med et Eufy Video Doorbell 2K.

Eufy og personvern

Jeg kunne knapt ha valgt et dårligere tidspunkt å handle på. Selv om jeg fikk det til 1299,- kroner på Black Friday, kom det et par dager senere en YouTube-video som hevdet at Eufy lagret bilder og video ukryptert i skyen, til tross for at de reklamerte med det motsatte. Det var også påstander om at videostrømmen var tilgjengelig for alle, uten brukernavn og passord. Saken fikk oppmerksomhet i både internasjonale og norske nettaviser.

Jeg vurderte nå om jeg skulle returnere produktet på angreretten, men flere elementer i påstandene fikk meg til å stille spørsmålstegn ved om det var riktig det som ble påstått.

Kortversjonen er at jeg leste samtlige vilkår fra Eufy og tilhørende personvernerklæringer, med mer. Selv om jeg ikke er jurist, klarer jeg ikke å se at Eufy gjør noe de ikke har dekning for i vilkårene. Det er en hel del andre elementer i vilkårene jeg synes er kritikkverdig, men påstanden om at Eufy lastet opp bilder og video uten samtykke klarte jeg ikke å finne dekning for. Jeg testet også tilkobling til videostrømmen, men fikk ikke tilgang uten brukernavn og passord.

Eufy kan kritiseres for overdreven markedsføring, men påstander om både ulovligheter, brudd på samtykker eller GDPR og andre sikkerhetshull klarer jeg ikke finne. Kan hende skriver jeg en egen artikkel om testene jeg gjennomførte, men siden jeg ikke klarte å komme til samme konklusjon som påstandene, så valgte jeg å beholde både ringeklokken og tre kamera fra Eufy som jeg kjøpte samtidig. Det kommer en egen omtale av kameraene.

Hvorfor Eufy

Her er noen av argumentene som appellerte til meg:

 • Eufy markedsfører seg som en personvernvennlig produsent, der du ikke trenger verken en skyløsning eller et abonnement fra produsenten for å bruke produktene deres. Mer om det senere.
 • Den kan gå på batterier eller nettilkoblet strøm. De reklamerer med 180 dager på batteri. Selv tviler jeg, men oppdaterer artikkelen om noen måneder.
 • Den har 2K-video (2560 x 1920) med WDR og tilbyr såkalt «head-to-toe»-visning av den som ringer på, det vil si at du ser personen i en vertikal video i stedet for horisontal.
 • Den har bevegelsessensor slik at den kan gjøre opptak og varsle selv uten at noen ringer på. Man kan angi hvor i bildet det skal være bevegelse, så man unngår steder der det forventes bevegelse.
 • Den har ansiktsgjenkjenning, noe som kan gi deg varsler om hvem som ringer på.
 • Den har en lokal basestasjon som både fungerer som ringeklokke innendørs, i tillegg til at basestasjonen tilbyr 16 GB lokal lagring av bilder og video.
 • Man kan lage forhåndslagrede hurtigresponser, slik at den som ringer på alltid får et standardisert svar.
 • Den er låst til veggen så ingen enkelt kan stikke av med den.
 • Eufy har en app for Homey, så den integreres i smarthuset.

I esken

Emballasje

Basestasjon og ringeklokke

I esken

Innpakningen er fin og forseggjort. I esken får du:

 • Ringeklokken, selvfølgelig.
 • Veggfeste, inkludert valgfritt feste med 15° skråstilling.
 • Valgfri overgang til strømforsyning.
 • Skruer for montering av veggfeste.
 • Nøkkel for å ta ut ringeklokken av veggfestet.
 • Basestasjon til å sette inne, med tilhørende strømforsyning og nettverkskabel.
 • Brukermanual og klistremerker til å sette ved døra.

Installasjon og oppsett

Installasjon og oppsett av Eufy Video Doorbell 2K var enkelt og uproblematisk. Man følger instruksjonene i brukerveiledningen, laster ned appen og gjør oppsettet der.

Basestasjonen kobles til nettverket med kabel og så kobles ringeklokken til basestasjonen.

I bruk

Ideelt sett skulle jeg vist deg noen opptak fra mitt eget kamera, men jeg er glad i privatlivet, så jeg vil heller anbefale deg å søke opp noen på tuben eller din foretrukne videoplattform. Men sånn ser det ut på veggen.

Eufy Video Doorbell 2K

Man merker umiddelbart at det er et gjennomarbeidet produkt. Alt for ofte opplever jeg at hardware-produsenter tar for lett på software og app, men Eufy har tatt seg flid med begge deler.

Appen er brukervennlig og har alle innstillinger jeg umiddelbart ønsker meg.

Ringeklokken er raskere enn den gamle, men når varsel skal sendes fra ringeklokken til telefonen over mobilnettet tar det fortsatt 13-15 sekunder fra det trykkes til varslet når meg. Etter dette flyter tale og video bra og uten for mye forsinkelse. Når telefonen er hjemme og tilkoblet samme nettverk, er varselet mottatt på under 3 sekunder.

Basestasjonen lagrer bilder og opptak og strømmer dem uten problemer. Jeg liker godt at det er her alt lagres, og ikke i en sky.

Er man flere i husstanden deler man enkelt tilgang til kontoen, og man kan velge om den man deler med skal ha administrative rettigheter, eller bare være bruker.

Det eneste jeg savner er ONVIF-støtte, slik at man kunne hentet stillbilder på forespørsel. Det er rett og slett skikkelig teit, og jeg håper produsenten tar innspillene de har fått om dette.

Batterilevetid

Jeg har som nevnt ikke hatt produktet lenge nok til å kunne gi et eksakt svar, men i skrivende stund har det holdt seg oppsiktsvekkende bra gjennom kuldeperioden i starten av desember. At det kan holde med de reklamerte 180 dagene er faktisk ikke helt utenkelig.

Eufy og Homey

Det finnes som nevnt en app for Eufy for Homey. Perfekt for automatisering av handlinger, for eksempel å skru av og på bevegelsessensor avhengig av om man er hjemme eller bortreist.

For å koble Eufy til Homey, trenger du å opprette en egen bruker til dette formålet. I praksis trenger du en separat e-postadresse som ikke er den samme som du selv benyttet da du opprettet kontoen. Denne brukeren må ikke ha tofaktorautentisering (2FA) aktivert, og brukeren bør derfor ikke ha administrative rettigheter.

Kritikk

Eufy reklamerer med at de lagrer alt lokalt, og det ser ut til å stemme. De lagrer noen miniatyrbilder i skyen for å ha bedre ytelse på push-varsler enn om de skulle sendes fra basestasjonen, men utover det ser jeg ingen tegn til at noe havner utilsiktet i skyen.

Som et supplement tilbyr Eufy også skylagring til tre dollar i måneden, og her lønner det seg å lese vilkårene godt. Der står det at:

You grant to us a worldwide, irrevocable, non-exclusive, royalty-free license to use, reproduce, adapt, publish, translate and distribute your user content in any existing or future media. You also grant to us the right to sub-license these rights […]

Laster du opp bilder og video til skyen gir du dem vekk gratis til Eufy og gir dem fri anledning til å bruke det til hva de måtte ønske. Hvem vet, kanskje Eufy bruker et bilde av naboens barn i sin neste markedsføringskampanje? Tar du i bruk skyen deres gir du dem juridisk anledning til det, selv om det neppe kommer til å skje i praksis.

Hadde Eufy vært seriøse i sin markedsføring om personvern, ville de latt innholdet vært ditt, spesielt med tanke på at du betaler for et slikt abonnement.

Min vurdering er å holde seg unna skyen til Eufy.

Konklusjon

Utover kritikken av skytjenesten til Eufy, som jeg ikke tenker å bruke, har jeg lite å sette fingeren på. Jeg er glad jeg beholdt produktet, for det er et kvalitetsprodukt.

Fordeler

 • Gjennomarbeidet produkt
 • Akseptabel ytelse
 • Fremstår som solid
 • God app
 • Mye for pengene
 • App for Homey
 • God bilde- og videokvalitet

Ulemper

 • Mangler ONVIF
 • Eufy tar seg til rette med data du har i deres sky
 • Faktiske forhold rundt sikkerhetskritikken er fortsatt ukjent

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter IoT Personvern Programvare Sikkerhet Skepsis Smarthus Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler