Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ødeleggende algoritmer

16.01.23

Hva er en algoritme?

I følge Wikipedia er en algoritme i matematikk og informatikk

[…] en presis beskrivelse av en endelig serie operasjoner som skal utføres for å løse et problem eller flere problemer. Hvis en prosess er algoritmisk, kan den skrives som en serie operasjoner som kan utføres gjennom beregninger.

Når du besøker Facebook er det en algoritme som bestemmer hva du skal se.

Når du søker på Google er det en algoritme som bestemmer hva du skal se.

Når du har sett en video på YouTube er det en algoritme som bestemmer forslag til flere videoer du bør se.

Kaninhullproblemet

Algoritmene gjør at du ser mer av det du engasjerer deg i. Klikker du på en Facebook-gruppe om kortreist mat så får du mer om kortreist mat. Ser du en video på YouTube om elsykler, så får du forslag om å se mer om elsykler. Søker du på Google etter barnevogner får du se annonser og søkeresultater med barnevogner. Algoritmene er utformet for å gi deg mer av det du ber om.

Det er lett å tenke at det er bra. At det du allerede interesserer deg for og ber om gjøres tilgjengelig for deg. Men det er flere problemer med algoritmer som fungerer på denne måten.

Hva om du søker etter temaer det lett knytter seg kontroverser til?

Umiddelbart fremstår det som bra, men det utfordrer aldri din kritiske sans. Du får aldri motstridende påstander men i stedet forsterkes meningene dine og ekkokammerne blir reelle.

Problemet med algoritmer er at de aldri utfordrer deg.

Trollfabrikker

Det har lenge vært kjent at Russland har en strategi om å splitte Vesten. Jo mer splittet vestlige land blir, jo sterkere blir Russland som nasjon. Et av Russlands middel har vært de såkalte trollfabrikkene, som har produsert falske nyheter og kontroversielt innhold, bevisst utformet for å skape motsetninger mellom land eller internt i et land. Igjen, målet er å skape splittelse og uorden, slik at Russland selv kan fremstå som sterke og trygge.

Facebook

Trollfabrikker har betalt for distribusjon av falske nyheter, blant annet på Facebook. Og det fortsetter uten at styret eller ledelsen bryr seg. Facebook skjuler eller reduserer spredningen av negative saker om dem selv, men spredningen av negative saker for samfunnet bryr de seg mindre om. Betalte saker som skaper splittelse skaper klikk og besøk for Facebook, det er viktigere enn samfunnsansvaret de har. Dette er ikke min påstand, det har kommet frem i varslersaker.

I lys av dette er Facebook et forferdelig sted. De lar fremmede makter spre destabiliserende informasjon på plattformen. Det er viktig å ha i bakhodet når du ser annonser på Facebook, eller får forslag om grupper eller leser «nyheter» på slike grupper. Vær kritisk til informasjon du får formidlet og oppsøk anerkjente og velrenomerte nyhetskilder.

Google

Betalte resultater prioriteres alltid. Men hva med resten? Hvem velger hva du blir vist? Hvilke interesser styrer? Google sine interesser eller dine? Igjen er det Googles egeninteresser som styrer søkeresultatene. De viser deg resultater basert på hva som er best for dem, og ikke hva som er mest relevant for deg. Jeg har skrevet en lengre sak om dette tidligere.

På samme måte som at trollfabrikker kan kjøpe plass på Facebook, er det også mulig for dem å kjøpe plass i søkeresultatene til Google. Greit å ha i bakhodet når du ser over søkeresultatene.

Enda bedre er å bytte til en annen søkemotor. Jeg synes helt ærlig at DuckDuckGo gir meg bedre søkeresultater enn Google.

YouTube

Så du denne? Da vil du sikkert se denne? Og hva med mer av dette? Har du tittet på videoer på YouTube forstår du hva jeg mener. Modellen er ganske lik Google sin. Ikke overraskende siden Google eier YouTube. Det er et stort kaninhull hvor algoritmene ikke utfordrer deg, men jobber for å beholde deg på plattformen og se stadig mer ekstreme varianter av det du allerede har sett.

Det finnes alternativer til YouTube, for eksempel Vimeo, men som plattform er YouTube dessverre ganske enerådende. Selv savner jeg et godt gratisalternativ til YouTube, men det er klart det er vanskelig å oppdrive når personopplysninger ikke er valutaen. Tips meg gjerne om en god videoplattform.

Tilbake til problemet

Eksemplene med Facebook, Google og YouTube er plukket nettopp for å være eksempler. Men de er ikke alene. De fleste plattformer eller tjenester styres av algoritmer som jobber for eiernes interesser og ikke nødvendigvis dine interesser. Det er, for å bruke flere eksempler, derfor de billigste produktene ligger nederst i søkeresultatene i de nettbaserte dagligvarebutikkene til Oda og Meny. Eller derfor Finn.no viser annonser fra dem som betaler mer først.

Ikke aksepter alt du blir presentert på nett. Et søkeresultat gir ikke nødvendigvis det du er ute etter. Slå deg ikke til ro med det du blir presentert på første forsøk, dersom det ikke svarer til dine forventninger.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk Skepsis WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler