Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Backup av din CD-samling

23.01.06

Backup av din CD-samling

For en tid siden skrev jeg en post om hvordan jeg har tenkt å ta backup av alle mine original-CD-er, slik at de blir sikret for fremtiden dersom de skulle forsvinne, bli ødelagt eller det skulle tilstøte de andre ting som gjør de ulesbare for en CD-spiller. Siden den gang har jeg forsket en del frem og tilbake på hvilke programmer jeg kan benytte, samt hvordan dette ideelt sett gjøres.

Så langt har jeg hatt behov for følgende programmer for å gjennomføre jobben med tilfredsstillende resultat:

I tillegg kan det være smart med en kraftig filbehandler. Selv anbefaler jeg Total Commander.

Sikkerhetskopiering av CD-er kan gjøres på to måter, avhengig av CD-en:

  1. Rippe original-CD-en i ukomprimert FLAC-format (“Compression level 0”) til harddisk med Easy CD-DA Extractor. Husk å merke av for “Enable ID3”.
  2. Enkelte CD-er som ikke er i samsvar med ISO 9660 (Red Book) trenger særbehandling. Dette kan være CD-er som f.eks. inneholder programvare eller musikkvideoer i tillegg til musikken. Til formålet benytter jeg Audiograbber og ripper musikken med FLAC-kodeken. For sikkerhetskopiering av hele denne CD-en benytter jeg IsoBuster, ved å velge “Pakk ut CD – Rådata”.

Ved behov benytter jeg Easy CD-DA Extractors innebygde “Audio File Format Converter” til å konvertere FLAC-filene til f.eks. MP3, for å ta de med meg i bilen, på iPod-en eller andre avspillingsmedier der plass og format-kompabilitet er essensielle stikkord.

Dersom formateringen av filnavnene ikke er helt som ønsket benytter jeg A.F.5 Rename your files til å masse-oppdatere filnavnene. Dersom formateringen av ID3-taggene ikke er helt som ønsket benytter jeg Mp3tag til å masse-oppdatere ID3-taggene. Dette er to kraftige programmer for å gjøre endringer i mange filnavn eller ID3-tagger i én operasjon. De krever litt å komme i gang med, men når funksjonaliteten og programmenes potensiale beherskes er de utrolig nyttige og effektive.

Skulle du sitte på andre programmer eller har tips som er verdt å ta med seg, er du selvfølgelig hjertelig velkommen til å legge igjen en kommentar! :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler