Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Trendy søkemotoroptimalisering

17.03.06

Søkemotoroptimalisering

Jeg har notert meg at søkemotoroptimalisering plutselig har blitt veldig trendy. Den siste tiden har jeg fått mange henvendelser fra folk som ønsker bistand til optimalisering av deres nettsted, og det er jo veldig hyggelig.

På den andre siden ser jeg at det plutselig tilbys søkemotoroptimalisering av nesten hvem som helst. Enten man er en faglig bransjeperson, eller en gutteromsutvikler skal man tilby søkemotoroptimalisering til de som måtte ønske det. Konsekvensen for de som måtte velge en faglig inkompetent aktør kan være at kunden sitter igjen med et dårlig resultat, hvilket fører til misnøye overfor bransjeaktører, søkemotoroptimalisering som begrep og kanskje sågar webutviklingsbedrifter generelt. Det er ikke uten grunn at søkemotoroptimalisering ofte blir ansett som webutviklingsbransjens slangeolje.

For å bøte på dette opprettet jeg for en tid tilbake et eget domene, sokemotoroptimalisering.no, hvor jeg med god hjelp fra Lasse G. Dahl beskriver de foretrukne teknikker for å søkemotoroptimalisere et nettsted. I tillegg vil jeg i denne artikkelen sette fokus på hvilke kriterier du som kunde bør vektlegge, dersom du skal leie inn ekstern kompetanse for å få utført søkemotoroptimalisering av ditt nettsted.

Av tekniske årsaker er det naturligvis vanskelig å vurdere hvorvidt en aktør er kapabel til å gjennomføre søkemotoroptimalisering av ditt nettsted. Det er imidlertid noen håndfaste punkter man bør se etter på aktørens eget nettsted:

  • Separasjon av design og innhold: Benytter aktøren utelukkende CSS til design på sitt nettsted? Hvis ikke, styr unna! Tabeller og feilstrukturerte nettsider indekseres dårligere enn korrekt strukturerte nettsteder i søkemotorer.
  • Semantisk korrekte nettsider: Har aktøren bygget opp innholdet på en måte som er enkel og logisk å forstå? Hvis ikke, styr unna! Søkemotorer vektlegger semantikken på et nettside, det vil si hvordan det er formatert med tanke på overskrifter, avsnitt, osv.
  • Proprietært innhold: Benytter aktøren proprietært innhold? Hvis ja, styr unna! Menyer basert på Macromedia Flash, JavaScript, Java-applets, etc, indekseres dårlig eller ikke i det hele tatt av søkemotorene, til tross for at din nettleser støtter de proprietære formatene.
  • Webstandarder: Har aktøren forstått verdien av webstandarder? Hvis ikke, styr unna! Organisasjonen World Wide Web Consortium (W3C) utvilker de til enhver tid gjeldene webstandardene. For å sikre best mulig kompabilitet mellom nettlesere, samt i søkemotorer, er det viktig at man benytter webstandardene korrekt. Benytt W3Cs Markup Validation Service eller CSS Validation Service for å kontrollere aktørens nettsted. Få feil kan man leve med, men flere titalls bør anses som uakseptabelt.
  • Sjekk koden: Har aktøren skjult tekst og / eller pekere? Hvis ja, styr unna! Har du forutsetning for å sjekke ut koden på aktørens nettsted bør du gjøre det. Se etter tekst og pekere som er skjult når siden vises i en tradisjonell nettleser.

Skulle du ha ytterligere tips, spørsmål eller kommentarer til artikkelen kan du poste en kommentar. Eventuelt kan du kontakte meg via mitt kontaktskjema. :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler