Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Synaptic pakkebehandler

20.03.06

Synaptic Pakkebehandler

Fra tid til annen får jeg spørsmål om hvordan man laster ned og installerer programmer under Linux. Spørsmålet er betimelig nok, ettersom det tilsynelatende ikke er like rett frem som med Windows’ exe-filer. Jeg gir i denne artikkelen en kort beskrivelse av hvordan du kan bruke Synaptic pakkebehandler til å administrere programvare på Ubuntu.

Hva er pakker?

Ubuntu er basert på Debian, en Linux-distribusjon anerkjent for sin stabilitet og driftssikkerhet. Debian benytter såkalte pakker for all programvare. Det vil si at all programvare du ønsker å installere på Ubuntu er tilgjengelig i pakker, enten det er f.eks. OpenOffice, Firefox eller Thunderbird.

Hva er Synaptic?

Synaptic er et genialt lite program som følger med Ubuntu. Du finner det under “System –> Administrasjon –> Synaptic Pakkebehandler”. Med Synaptic kan du installere, oppgradere og avinstallere programvare på maskinen din. Det geniale er at du kun trenger å søke etter programvare i Synaptic, forutsatt at du vet omtrent hva du trenger. Du behøver altså ikke å besøke programvareprodusentens nettsted for deretter å laste ned programvaren og installere den for å ta den i bruk, men kun installere den via Synaptic.

For de med nerdenykker benytter Synaptic såkalte repositories i /etc/apt/sources.list for å liste tilgjengelige applikasjoner, det vil si en liste over programvarekilder. Skulle du ha behov for flere applikasjoner (gudene vet hvorfor når standard Ubuntu har tilgang til nær 16 000 pakker) kan du utvide denne fila, enten via et terminalvindu eller Synaptic.

Ønsker du å lese mer om Synaptic for Ubuntu kan du lese Ubuntu-dokumentasjonen om Synaptic.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Linux

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler