Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Om å møte seg selv i døra

14.12.14

Kjære venner i Arbeiderpartiet og Høyre,

Aftenposten har denne helgen brakt oss nyheten om hvordan store deler av Oslo sentrum blir overvåket av en eller flere ukjente aktører.

Da dere stemte for innføringen av Datalagringsdirektivet (DLD) i Norge, argumenterte flere av dere med at «har du ingenting å skjule, har du ingenting å frykte».

Dere står fortsatt ved dette argumentet, eller?

Poenget mitt er ikke å være fjasete, men å påpeke det viktige motargumentet fra den gangen DLD ble diskutert. Alle har noe å skjule, også dem som ikke har uredelige hensikter. For en nasjon eller nasjonens statsoverhoder kan det være saker som angår rikets sikkerhet, mens for en privatperson kan det være noe så grunnleggende som å verne om sin seksuelle orientering eller religion.

Eller, som tidligere direktør i Datatilsynet Georg Apenes visstnok pleide å si

Jeg låser døra når jeg går på do. Ikke fordi jeg har tenkt å gjøre noe ulovlig, men fordi det jeg gjør der ikke vedkommer andre.

Overvåkingen Aftenposten har avslørt er uakseptabel. Men den viser hvorfor det er viktig å være restriktiv med å bruke teknologi til å overvåke andre, uavhengig av hva som er formålet med overvåkingen og hvem som overvåkes. Teknologien kan og vil bli misbrukt og manipulert, slik vi nå ser.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler