Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Om å møte seg selv i døra

14.12.14

Kjære venner i Arbeiderpartiet og Høyre,

Aftenposten har denne helgen brakt oss nyheten om hvordan store deler av Oslo sentrum blir overvåket av en eller flere ukjente aktører.

Da dere stemte for innføringen av Datalagringsdirektivet (DLD) i Norge, argumenterte flere av dere med at «har du ingenting å skjule, har du ingenting å frykte».

Dere står fortsatt ved dette argumentet, eller?

Poenget mitt er ikke å være fjasete, men å påpeke det viktige motargumentet fra den gangen DLD ble diskutert. Alle har noe å skjule, også dem som ikke har uredelige hensikter. For en nasjon eller nasjonens statsoverhoder kan det være saker som angår rikets sikkerhet, mens for en privatperson kan det være noe så grunnleggende som å verne om sin seksuelle orientering eller religion.

Eller, som tidligere direktør i Datatilsynet Georg Apenes visstnok pleide å si

Jeg låser døra når jeg går på do. Ikke fordi jeg har tenkt å gjøre noe ulovlig, men fordi det jeg gjør der ikke vedkommer andre.

Overvåkingen Aftenposten har avslørt er uakseptabel. Men den viser hvorfor det er viktig å være restriktiv med å bruke teknologi til å overvåke andre, uavhengig av hva som er formålet med overvåkingen og hvem som overvåkes. Teknologien kan og vil bli misbrukt og manipulert, slik vi nå ser.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt