Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ikke drep dyra våre!

22.08.06

Få ting provoserer meg mer enn ufagkyndige mennesker som uttaler seg åpent på fjernsynet om ting de faen ikke har peiling på. Jeg innrømmer gjerne at jeg er veldig provosert og så forbanna at jeg banner på eget nettsted.

Jeg snakker om viltforvalningen i Norge.

Ulv

Det klassiske eksemplet er rovdyr, og ulven spesielt. Skal man tro bøndene på Hedmarken er ulven satans verk og en ond skapning som må fordrives med alle midler, enten det er krypskyting, løgn eller korrupt virksomhet. Når bondejævelen er så idiot og putter sine ferskvarer (les: sau) ut i ulvens matfat, så forsyner den seg naturlig nok deretter.

For en tid tilbake hørte jeg også en engstelig mamma uttale seg på fjernsynet, etter at det hadde lusket ulv rundt huset. Den lille familien hadde flyttet fra storbyen til Hedmarken, uten å ofre en tanke på at det streifer mer enn feite katter rundt husene der de flytter. Mennesket har ingen rett til å være herre over hvilke dyr som skal eksistere i norsk viltfauna. Mennesket er gjester i dyrenes rike, og må lære oss å sameksistere med alle arter som eksisterer. At ulven ikke er det som forårsaker størst svinn blant buskapen feier bøndene under teppet. Ulv hører naturlig hjemme i norsk natur. Punktum!

NRK skal ha ros for å ha fokus på temaet!

Elg

På Norge i dag på NRK så jeg for en stund siden en reportasje om en «ond elg» i Moldemarka. I motsetning til mennesker har ikke dyr den egenskapen at de kan være onde. Det er riktignok enkeltindivider som er mer pågående enn andre, men det har som regel sine årsaker, for eksempel at de er sultne, at vi krenker territoriet eller forstyrrer kalvingen. I reportasjen på NRK kunne man se en opprørt kvinne fortelle om hvordan elgen angrep henne og hunden hennes, hvorpå hun avslutter intervjuet med at «elgen ikke hører hjemme her». Hallo, du går i skogen, kvinne! Sier «skogens konge» deg noe? Det gikk i tillegg frem av intervjuet at dama hadde løs hund og at elgen var med kalv. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå elgkuas reaksjonsmønster.

Hva gjør politikerne?

Det er ikke mitt fagområde, så jeg har dessverre ikke satt meg godt nok inn i regjeringens politikk på området, men etter hva jeg forstår på veterinærsamboeren her i huset, syntes jeg det er provoserende at vi tilsynelatende ikke har en regjering som aktivt ivaretar dyras interesser.

Finnes det en politiker der ute som kan kaste glans over artikkelen med sitt nærvær? Post gjerne en kommentar!

Hvilken bakgrunn har jeg for å uttale meg?

Et argument som ofte går igjen blant rovdyrmotstandere er at vi «byfolk» ikke skal blande oss opp i diskusjonen. Vi har jo ingen erfaring med hvordan det er å ha buskap som skal forvaltes. Jeg har ett ord som tilsvar: Pisspreik! Som beboer i et demokrati benytter jeg meg av retten til å uttale meg på et mer nøytralt grunnlag enn hva man si om rovdyrmotstanderne, til tross for at jeg i skrivende stund er provosert vekk fra evnen til å være helt saklig. Som samboer med en veterinærspire, med særlig interesse for vilt, har jeg dessuten god tilgang på fakta og tallgrunnlag i rovdyrsaker. Hun deler for øvrig mitt syn i saken. Det er som nevnt ikke rovdyra som tar livet av mest buskap her i landet. Tog, (piggtråd)gjerder, biler og skrot på bondens eiendom er vanlige dødsårsaker.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt